Семінарія
Алма 19: “Його рука простерта до всіх людей, які покаються і повірять”


“Алма 19: “Його рука простерта до всіх людей, які покаються і повірять’”, Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024)

“Алма 19”, Книга Мормона. Посібник для вчителя

Алма 19

“Його рука простерта до всіх людей, які покаються і повірять”

Зображення
юнак ділиться євангелією з друзями

Думаючи про те, щоб поділитися євангелією з іншими, чи здавалося вам коли-небудь, що є люди, які навряд чи коли-небудь приймуть вчення Спасителя? Як, на вашу думку, Небесний Батько ставиться до цих людей? З місіонерського досвіду Аммона щодо ламанійців ми бачимо, що Господь готує до прийняття Його євангелії серця всіх людей у різних життєвих обставинах. Цей урок може допомогти вам зрозуміти, що Господь любить усіх людей і бажає, щоб вони прийшли до Нього.

Поважайте вірування та думки інших людей. Прагніть створити середовище, у якому люди поважатимуть вірування та думки інших. Заохочуйте студентів слухати й намагатися зрозуміти, чому інші можуть вірити не так, як вони. Допоможіть студентам навчитися визнавати вірування інших і практикуватися ділитися своїми віруваннями з добротою й повагою. Ця практика може підготувати їх з повагою ділитися євангелією з іншими.

Підготовка студентів: Запропонуйте студентам опрацювати Алма 19 і знайти, який вплив євангелія Спасителя справила на ламанійців, яких навчав Аммон.

Можливі навчальні завдання

Пройдіть опитування

Покажіть надане нижче опитування та дайте студентам час вдумливо та чесно відповісти на запитання. Запропонуйте студентам поділитися своїми відповідями, якщо вони не надто особисті.

Укажіть за шкалою від 1 до 5, наскільки ймовірно ви запросили б вказаних далі людей більше дізнатися про євангелію Ісуса Христа.

  1. Один з ваших знайомих, який виявив інтерес до Церкви

  2. Друг або член сім’ї, який загалом вже дотримується норм євангелії, але ще не є членом Церкви

  3. Друг або член сім’ї, який не дотримується норм євангелії

  4. Хтось з ваших знайомих, який відхиляв попередні запрошення інших людей дізнатися більше про євангелію

Обміркуйте причини, чому ви відповіли саме так.

  • Як наша особиста думка про інших може вплинути на наші зусилля щодо поширення євангелії?

Коли сини Мосії почали свою місію серед ламанійців, багато людей насміхалися над ними й сумнівалися, що вони коли-небудь досягнуть успіху серед таких нечестивих людей (див. Алма 26:23–25). Однак Аммон і його брати справді досягли успіху. Можливо, ви пам’ятаєте, що після того, як Аммон навчав євангелії царя Ламонія, цар повірив словам Аммона, молився про милість і впав на землю, будучи переможений Духом (див. Алма 18:40–43).

Зображення
Ламоній молиться

Сьогодні ви дізнаєтесь про події, які відбувалися в сім’ї Ламонія після того, як Аммон навчав царя. Під час опрацювання матеріалу, шукайте істини, які можуть допомогти вам краще зрозуміти, як Небесний Батько ставиться до Своїх дітей, а також до тих, хто, як може здаватися, навряд чи прийме євангелію.

Аммон продовжував навчати домочадців Ламонія

Мета цього розділу уроку — допомогти студентам дослідити події, описані в Алма 19, і визначити принцип, викладений у вірші 36. Допомагаючи студентам опрацювати Алма 19, ви можете використовувати і способи, які не перелічені в цьому розділі, перш ніж визначити принцип.

Наприклад, ви можете опрацювати цей розділ, розігруючи його у ролях. Для цього слід обрати шість студентів і призначити кожному роль. Один студент може стати оповідачем (він читатиме вірші 1, 6–7, 11–12, 15, 33–36), а решта п’ятеро читатимуть слова таких дійових осіб: цариці або слова про неї (вірші 2, 4–5, 9, 29–30), Аммона (вірші 3, 6–8, 10, 14, 22–23), царя Ламонія (вірші 12–13, 31), Авіш (вірші 16–17, 28) та інших ламанійців (вірші 18–21, 24–27, 32). Можливо, корисно буде призначити ці завдання до початку уроку, щоб студенти могли знайти вірші, які вони читатимуть.

Дізнавшись про смерть свого чоловіка, цариця ламанійців послала за Аммоном, щоб поговорити з ним (див. Алма 19:1–3).

Прочитайте Алма 19:4–17 і знайдіть, що відчули цариця та інші після розмови з Аммоном.

  • Що ми дізналися з цих віршів про царицю?

  • Що Ламоній дізнався про Ісуса Христа за попередні три дні?

  • Чому, на вашу думку, ці знання принесли Ламонію таку радість?

Зібравши інших людей у домі царя, служниця цариці Авіш була здивована і засмучена, коли люди почали сперечатися між собою про те, чому цар та інші лежали на землі так, ніби вони були мертвими (див. Алма 19:18–28).

Прочитайте Алма 19:29–36 і знайдіть, що зробила Авіш у цей момент суперечок, і що відбувалося серед ламанійців згодом.

  • Який вплив євангелія Ісуса Христа мала на багатьох ламанійців, які вирішили повірити?

  • Якої істини про Господа Мормон навчав у вірші 36 після того, як поділився цією історією?

Господь бажає, щоб усі прийшли до Нього

Зі слів Мормона у вірші 36 ми дізнаємося, що рука Господа простерта до всіх людей, хто покається і повірить в Його ім’я. Можна позначити цю істину у своїх примірниках Писань.

У цьому контексті простерта рука Господа означає Його милість і готовність прощати.

  • Який досвід допоміг вам побачити істинність цього принципу у вашому житті або в житті інших?

Запросіть бажаючих поділитися досвідом, який не є надто особистим. Ви також можете поділитися власним досвідом.

Також може бути корисно приділити час пошуку прикладів з життя Спасителя, у яких Він продемонстрував Свою готовність допомагати людям в різних життєвих ситуаціях, щоб допомогти їм прийти до Нього. Серед багатьох інших прикладів уривків з Писань, які ви можете порадити студентам, можна додати Матвій 9:10–13; Марк 5:25–34; Лука 5:18–25 і Іван 8:2–11. Ви також можете попросити студентів опрацювати 2 Нефій 26:33 і запропонувати їм створити перехресне посиланням з віршем Алма 19:36 у своїх Писаннях.

Іноді ми можемо помилково вирішити, що комусь євангелія не буде цікава через те, як ця людина виглядає або що вона робила в минулому. Знайдіть хвилинку, щоб уявити когось у цій ситуації. Це може бути конкретна знайома вам людина, або ви просто можете уявити собі людей, які загалом відповідають цьому опису.

Попросіть студентів схематично намалювати людину у своїх щоденниках для навчання, описану в попередньому абзаці. Вони можуть записати свої відповіді на вказані далі запитання під намальованою ними людиною. Потім обговоріть те, що написали студенти.

  • Як Бог ставиться до цієї людини?

  • Як розуміння того, як Бог ставиться до цієї людини, може вплинути на ваші почуття до неї?

Свідчіть про істини, які ви обговорювали сьогодні, і заохочуйте студентів намагатися бачити інших так, як бачить їх Бог.

Роздрукувати