Семінарія
3 Нефій 17. “Я маю співчуття до вас”


“3 Нефій 17. “Я маю співчуття до вас”, Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024)

“3 Нефій 17”, Книга Мормона. Посібник для вчителя

3 Нефій 17

“Я маю співчуття до вас”

Зображення
Христос зцілює жінку

Це був дуже довгий день для натовпу нефійців, коли Спаситель оголосив, що Йому настав час іти. Проте сльози натовпу й бажання, щоб Він залишився ще хоч на трохи, зворушили Його серце. У дивовижному прояві співчуття Він зцілював їх, молився з ними й благословляв їхніх дітей одного за одним. Цей урок може допомогти вам відчути співчуття, подібне до того, яке Ісус Христос має до вас.

Використовуйте відеоматеріали до Книги Мормона. Відеоматеріали до Книги Мормона призначені для того, щоб допомогти студентам отримати значущий досвід роботи з текстом. Вони не замінюють читання Писань. Слід зважено визначити, коли і як використовувати відео, щоб поглибити досвід студентів у вивченні Писань.

Підготовка студентів: попросіть студентів пригадати випадки, коли вони відчували Божу милість, співчуття або любов. Студенти можуть підготуватися й поділитися тим, як цей досвід вплинув на їхні стосунки з Ним.

Можливі навчальні завдання

Уявлення про Спасителя

Уявіть, що ви щойно провели день поруч зі Спасителем, і Він оголосив, що Йому настав час іти.

Щоб допомогти студентам уявити цю подію, ви можете показати відео “Jesus Christ and Angels Minister with Compassion” [Співчутливе священнослужіння Ісуса Христа і ангелів] (11:59), доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org, з часового коду від 0:12 до 1:30.

  • Як ви могли б почуватися в цій ситуації?

Допоможіть студентам згадати, що вони дізналися про Спасителя з 3 Нефій 11–16. Вони можуть повторити те, що написали у своїх щоденниках під заголовком “Те, що ми дізнаємося про Ісуса Христа в 3 Нефій”.

Перш ніж просити студентів відповісти на вказане далі запитання, корисно буде запросити їх записати на дошці дієслова, які описують те, що робив Спаситель.

  • Як дії Спасителя показували Його любов до нефійців?

Сьогодні ви прочитаєте більше про те, як Спаситель проявив Своє співчуття в любові до нефійців. Під час навчання подумайте про те, чого Його вчинки вчать нас про Його характер. Зверніть увагу на те, що ви відчуваєте по відношенню до Нього.

Можливо, корисно буде дізнатися, що всі події, описані в 3 Нефій 11–17, відбулися в один день.

Прочитайте 3 Нефій 17:1–6, шукаючи інформацію про те, що ви можете вивчити про Ісуса Христа з Його слів і вчинків.

  • Що ви знайшли в цих віршах?

Студенти можуть визначити для себе принцип, подібний до такого: Розмірковування і молитва до Батька готують наш розум до отримання більшого розуміння.

Якщо ви бажаєте дізнатися більше про цей принцип, див. розділ “Додаткові навчальні завдання”.

Ви, можливо, визначили для себе істину, подібну до такої: Ісус Христос сповнений співчуття до мене. Ви можете записати цю істину біля вірша 6.

Старійшина Уліссес Соарес, із Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

“Важливо зауважити, що співчутливі вчинки Ісуса не були випадковими і не були зроблені на показ, щоб виконати перелік завдань, але були щоденним виявом Його справжньої чистої любові до Бога і Його дітей та Його незмінного бажання допомогти їм”. (Уліссес Соарес, “Незмінне співчуття Спасителя”, Ліягона, лист. 2021, с. 14)

  • Як би ви своїми словами передали те, чого старійшина Соарес навчає нас про співчуття Спасителя?

Співчуття Спасителя

Далі в 3 Нефій 17 демонструється співчутлива природа Спасителя. Пам’ятайте, що те, що Ісус Христос зробив у 3 Нефій 17, відбулося тому, що Він сприйняв праведні бажання нефійців і щиро бажав бути з ними й благословити їх.

Мета зазначеної далі вправи — допомогти студентам розвинути більшу любов до Спасителя, візуалізуючи Його співчутливу природу. Можливо, студенти вже практикували цю навичку під час вивчення 3 Нефій 11. Повторення цієї навички може допомогти студентам покращити їхню здатність застосовувати її.

Покажіть зазначені далі запитання та уривки. Запропонуйте студентам вибрати уривок, який вони хотіли б вивчити, і попросіть їх поміркувати над запитаннями під час навчання. Студенти можуть відповісти на ці запитання у своїх щоденниках для навчання під заголовком “Те, що ми дізнаємося про Ісуса Христа в 3 Нефій”.

Ви можете дозволити студентам вивчати уривок наодинці або подумки в парах.

  • Який момент був для вас найособливішим? Чому?

  • Що саме вас вразило в тому, як Ісус священнослужив?

  • Як Його слова й вчинки впливають на ваше ставлення до Нього?

Ви можете показати наведені далі запитання й дати студентам час поміркувати над ними, перш ніж відповідати.

  • Як би цей досвід вплинув на ваші стосунки з вашим Спасителем Ісусом Христом?

  • Як, на вашу думку, Ісус Христос проявляє співчуття до нас зараз?

  • Що ви вмотивовані зробити, щоб висловити свою любов до Ісуса Христа?

Якщо у вас є достатньо часу, заспівайте гімн про любов і співчуття Спасителя. Можна заспівати гімни, як-от: “Боже, як хочеться співать” (Гімни, №72), “Викупитель милосердний” (Гімни, №49), і “Любов Христа” (Гімни, №56).

Якщо доречно, запропонуйте студентам поділитися почуттями, отриманими під час сьогоднішнього уроку. Заохотьте їх продовжувати шукати докази співчуття Спасителя у своєму житті.

Роздрукувати