Семінарія
3 Нефій 18:15–39; 19:19–29. “Молитися завжди”


“3 Нефій 18:15–39; 19:19–29. “Молитися завжди”, Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024)

“3 Нефій 18:15–39; 19:19–29”, Книга Мормона. Посібник для вчителя

3 Нефій 18:15–39; 19:19–29

“Молитися завжди”

Зображення
Ісус Христос молиться на Американському континенті

Велика кількість людей моляться щодня. Деякі молитви можуть бути значущішими, ніж інші. Ісус Христос не тільки навчав Своїх послідовників, що вони “завжди повинні молитися Батькові” (3 Нефій 18:19), але й показав їм, як саме молитися. Цей урок допоможе вам дотримуватися вчення й прикладу Ісуса Христа, щоб молитися завжди та мати змістовніші молитви.

Регулярно моліться за своїх студентів. Небесний Батько знає кожного з ваших студентів. Якщо ви молитиметеся Йому про своїх студентів, Він зможе допомогти вам розпізнати їхні потреби й надихнути вас на те, як задовольнити ці потреби. Прислухайтеся до підказок, які можуть з’явитися під час підготовки до викладання або під час уроку.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам прочитати або прослухати виступ президента М. Рассела Балларда “Пильнуйте і кожного часу моліться” (Ліягона, лист. 2020, сс. 77–79) і знайти істини, які можуть допомогти у їхніх особистих молитвах.

Можливі навчальні завдання

Приклади

Напишіть на дошці вказане далі речення, залишаючи пропуски, і попросіть кількох студентів запропонувати, як би вони заповнили ці пропуски.

Подумайте про талант, вміння або рису, які ви хотіли б розвинути. Пригадайте людей, яких ви знаєте, які мають цей талант, вміння або рису. Беручи за основу ці думки, заповніть указані далі пропуски, застосовуючи різні способи:

  • Якби мені потрібно було дізнатися про , я би наслідував/ла приклад , тому що .

Виконайте вправу ще раз, указавши в першому пропуску зазначеного речення те, чого ви хочете навчитися в Спасителя, а в останньому пропуску — пояснення свого вибору.

  • Якби мені потрібно було дізнатися про , я би наслідував/ла приклад Ісуса Христа, тому що .

Упродовж Свого служіння в Америці Спаситель навчав людей словом і прикладом.

Прочитайте 3 Нефій 18:16, 24 і знайдіть інформацію про приклад, який подав Ісус.

  • Що Спаситель хотів, щоб люди навчилися з Його прикладу?

Студенти можуть провести самооцінювання своїх нинішніх молитов за наведеною нижче шкалою. Роблячи це, вони можуть запросити Святого Духа, щоб Він допоміг їм зрозуміти, як вчення і приклад Спасителя можуть допомогти їм покращити їхні особисті молитви.

Оцініть указані далі твердження за шкалою від 1 до 5, де 5 — це найвищий бал:

  • Я молюся щодня.

  • Я спілкуюся з Небесним Батьком і відчуваю близькість до Нього, коли молюся.

  • Я відчуваю бажання вдосконалювати свої особисті молитви.

Запросіть студентів обговорити типові виклики на шляху до змістовної молитви — наприклад, приділення часу молитві, знання того, що потрібно говорити, отримання відповідей або інші виклики. Після цього студенти можуть шукати рішення, вивчаючи Писання.

Продовжуючи вивчати 3 Нефій 18, шукайте натхнення Святого Духа, Який допоможе вам зрозуміти, що ви можете зробити, щоб покращити свої особисті молитви. Дотримуйтеся вчень Ісуса Христа і наслідуйте Його приклад, прагнучи до вдосконалення.

Вчення Спасителя про молитву

Прочитайте 3 Нефій 18:15, 18–23 і знайдіть інформацію про те, чого Спаситель навчав про молитву. Ви також можете прочитати вказівки Спасителя про молитву з Його проповіді в храмі у 3 Нефій 13:5–13.

Студенти можуть доповнити таке речення на дошці:

  • Я можу слідувати вченню Спасителя про молитву…

Приділіть достатньо часу обговоренню вчень Спасителя. Будьте готовими дозволити студентам вести обговорення так, як вони вважатимуть за потрібне. Наприклад, клас може обговорити, як молитва допомагає нам протистояти спокусам, як молитва благословляє сім’ю або як ми можемо просити благословення в молитві. Ви можете докладніше дослідити вчення Спасителя про молитву в Лука 11:1–13.

Крім того, під час обговорення можна використовувати деякі твердження з розділу “Коментарі та довідковий матеріал”.

  • Які з вчень Ісуса про молитву, на вашу думку, можуть допомогти вам найбільше? Чому?

Приклад молитви Спасителя

Уявіть, що б ви відчули, якби почули, як за вас молиться Ісус Христос. Про що, на вашу думку, Він буде молитися за вас? Подумайте про почуття, які ви можете мати, і про те, як вони можуть вплинути на вашу молитву.

Ви можете поділити клас на невеликі групи, запропонувати кожній групі прочитати один із наведених нижче віршів і розповісти про нього.

Допоможіть студентам простежити, до кого молився Ісус, за кого Він молився, про що Він молився, чому Він молився, як Він ставився до молитви тощо. Один із способів зробити це — попросити студентів відповісти на запитання “Хто?” “Що?” “Чому?” і “Як?”

Під час обговорення запитання про те, чому Ісус молився, ви можете допомогти студентам усвідомити, що однією з причин, чому Ісус молився, було бажання спілкуватися зі Своїм Батьком, Якого Він любив.

Ви можете показати відео “The Disciples Minister and Jesus Christ Prays for the People” [Учні священнослужать людям, а Ісус Христос молиться за них] з часового коду 3:05 до 7:18, доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org, і запросити студентів слідкувати за віршами в 3 Нефій 19.

Попросіть студентів закінчити наведене далі речення на дошці:

  • Я можу наслідувати приклад Спасителя в молитві, якщо буду…

  • Що ви дізналися про почуття Спасителя до вас?

  • Як, на вашу думку, слідування Його прикладу може змінити ваш підхід до молитви?

Наші особисті молитви

Запропонуйте студентам поміркувати про значущий досвід, який вони мали під час молитви. Студенти можуть подумати про те, коли вони молилися, щоб встояти перед спокусою або попросити допомоги у вирішенні проблем. Вони можуть пригадати, коли їхня сім’я отримала благословення в результаті молитви, коли вони молилися за когось іншого або просили благословення. Запропонуйте студентам поділитися думками, як молитва благословила їх. Нагадайте студентам, що не слід розповідати про надто священний або особистий досвід.

Розкажіть студентам, як ви були благословенні, наслідуючи приклад Спасителя і Його вчення про молитву. Поділіться зі студентами завершеними твердженнями на дошці й обговоріть, як вчення та приклад Спасителя можуть допомогти в подоланні згаданих раніше труднощів у молитві.

Оберіть хоча б одне з вчень Спасителя або щось, що Він демонстрував під час молитви й що ви могли б додати у свої особисті молитви. Створіть нагадування для себе й почніть діяти згідно з ним вже сьогодні. Під час виконання завдання зверніть увагу на те, як воно допомагає зробити ваші молитви більш значущими та як впливає на ваші стосунки з Небесним Батьком.

Ви можете зазначити щось з того, що ви дізналися сьогодні, у розділі свого щоденника “Те, що ми дізнаємося про Ісуса Христа в 3 Нефій”.

Ви можете попросити студентів додати щось у розділ їхнього щоденника з назвою “Те, що ми дізнаємося про Ісуса Христа в 3 Нефій”.

Роздрукувати