Семінарія
3 Нефій 18:1–14. “В пам’ять про Мене”


“3 Нефій 18:1–14. “В пам’ять про Мене”, Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024)

“3 Нефій 18:1–14”, Книга Мормона. Посібник для вчителя

3 Нефій 18:1–14

“В пам’ять про Мене”

Зображення
причасний стаканчик з водою та шматочком хліба

Ми регулярно маємо змогу причащатися. У 3 Нефій 18 Ісус навчав, як причастя може благословити наше життя, і давав указівки, як виконувати цей обряд. Цей урок може допомогти вам отримати значущий досвід, коли ви згадуєте про Спасителя під час причастя.

Допомагайте студентам зрозуміти, як євангельські істини стосуються їх. Деяким студентам може бути важко зрозуміти, як євангелія стосується їхнього повсякденного життя. З молитвою шукайте, як саме допомогти студентам відчути, що те, чого вони навчаються, має сенс і є корисним для них у їхніх обставинах, для вирішення їхніх питань і задоволення їхніх потреб.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам поміркувати над тим, наскільки значущим є їхній досвід в обряді причастя. Заохотьте студентів поміркувати над тим, що вони можуть зробити, щоб покращити цей досвід.

Можливі навчальні завдання

Міцні стосунки

Зазначена далі ідея може допомогти студентам поміркувати над тим, на чому будуються міцні стосунки. Цей процес роздумів може допомогти студентам замислитися над їхніми стосунками зі Спасителем і дослідити способи наближення до Нього. Один зі способів це зробити — через причастя.

Подумайте про певних людей, з якими ви відчуваєте себе дуже близькими й маєте міцні стосунки.

  • Що ви або вони зробили для зміцнення ваших стосунків?

А тепер подумайте про те, наскільки близькими ви відчуваєте себе до Спасителя.

  • Що, на вашу думку, може допомогти вам зміцнити ваші стосунки зі Спасителем?

Під час сьогоднішнього навчання запросіть Святого Духа навчити вас, як наблизитися до Спасителя й зміцнити свої стосунки з Ним.

Ісус Христос запроваджує причастя

Спаситель сповнився співчуттям до людей, коли побачив їхнє бажання, щоб Він залишився з ними довше (див. 3 Нефій 17:1–6). Благословивши дітей, хворих і стражденних, Спаситель дав людям можливість завжди мати Його Дух із собою.

Прочитайте 3 Нефій 18:1–11 і зверніть увагу на те, що зробив Спаситель.

Ви можете запропонувати одній групі студентів прочитати 3 Нефій 18:1–7, а іншій — 3 Нефій 18:8–11. Попросіть студентів подумати над запитаннями, які в них виникли щодо значення прочитаних віршів або обряду причастя. Допоміжну інформацію також можна знайти в Путівнику по Писаннях, стаття Причастя.

Ви можете показати відео “Jesus Christ Introduces the Sacrament to the People” [Ісус Христос запроваджує причастя], доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org, з часового коду 0:12 до 6:12, після того як студенти прочитають вірші, або паралельно з читанням віршів. У дискусії після перегляду відео можуть допомогти такі запитання: що вам особливо запам’яталося? Як ви думаєте, що відчували люди, коли брали участь у причасті? Чому? Як, на вашу думку, змінився б ваш досвід, якби Спаситель проводив причастя для вас?

  • Що ви дізналися про причастя з учень Спасителя?

  • Що обіцяє Спаситель у причасних молитвах, якщо ми завжди пам’ятатимемо Його?

Ви можете підкреслити принцип із 3 Нефій 18:7, 11: коли ми беремо участь у причасті й завжди пам’ятаємо про Спасителя, то Його Дух перебуває з нами.

Коли Ісус Христос посилається на те, що з нами буде Його Дух, Він має на увазі дар Святого Духа.

  • У які способи ми можемо діяти, щоб завжди пам’ятати про Спасителя в нашому повсякденному житті? Як постійна пам’ять про Спасителя може допомогти нам завжди мати Святого Духа?

  • Як присутність Святого Духа може благословити ваше життя прямо зараз?

Наш досвід причастя

Ви можете написати ці запитання на дошці або на окремих аркушах паперу. Студенти можуть відповідати на них у своїх щоденниках; їхні відповіді не будуть оприлюднені.

Подумайте, як ваші стосунки зі Спасителем можуть зміцнитися, якщо ви матимете більш значущий досвід у прийнятті причастя. Дайте відповідь на кожне твердження словами “завжди”, “іноді”, “рідко” або “ніколи”.

  1. Перед походом до церкви я приділяю час підготовці до причастя.

  2. Під час причастя я намагаюся пам’ятати про Ісуса Христа.

  3. Мій досвід прийняття причастя впливає на те, як я поводжуся впродовж тижня.

Зазначена далі вправа може допомогти молодим людям з’ясувати ефективні способи пам’ятати про Христа під час причастя. Ви можете створити таку таблицю на дошці й запропонувати студентам написати в ній відповіді на запитання. Деякі студенти, можливо, уже мають ідеї щодо того, що може допомогти їм пам’ятати про Спасителя. Запропонуйте студентам поділитися тим, що вони вже роблять. Так ви зможете допомогти їм сформувати ідеї.

Студенти також можуть створити і заповнити персональні таблиці в щоденниках для навчання. Потім вони можуть сфотографувати свої таблиці та використовувати їх як пам’ятку, коли наступного разу прийматимуть причастя.

Досвід більш осмисленого прийняття причастя

  • Що я хочу пам’ятати про Ісуса Христа?

    Обміркуйте наступне:

    • Як Він страждав

    • Що Він зробив для мене або інших людей, яких я знаю

  • Як я можу підготуватися до причастя?

  • Що я можу робити під час причастя, щоб пам’ятати про Ісуса Христа?

Обіцянки під час прийняття причастя

Прочитайте 3 Нефій 18:12–14 і знайдіть інформацію про те, що Спаситель пообіцяв тим, хто пам’ятає про Нього й причащається.

  • Що, на вашу думку, означає будуватися на камені Спасителя?

    Якщо студентам необхідно допомогти зрозуміти, що означає будуватися на камені Спасителя, ви можете пояснити: це означає, що ми укладаємо завіти з Ним і дотримуємося їх, прагнемо наслідувати Його приклад і, як наслідок, насолоджуємося благословеннями Його милості й сили.

  • Як прийняття причастя може допомогти нам будувати на камені Спасителя?

  • Що ви можете зробити, щоб щотижня причащатися з більшим осмисленням?

Свідчіть про те, як причастя може допомогти нам будувати наше життя на камені Спасителя. Ви можете розповісти про власні способи зробити причастя значущішим. Запропонуйте студентам поміркувати й поділитися, які благословення вони можуть отримати, якщо пам’ятатимуть про Спасителя, готуючись до причастя та причащаючись.

Роздрукувати