Семінарія
Мормон 7. “У стані щастя, яке не має кінця”


“Мормон 7. “У стані щастя, яке не має кінця”, Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024)

“Мормон 7”, Книга Мормона. Посібник для вчителя

Мормон 7

“У стані щастя, яке не має кінця”

Зображення
Мормон

Уявіть, що відчував Мормон, коли став свідком горя й руйнувань, спричинених останніми битвами між нефійцями і ламанійцями. Перш ніж ці битви забрали його власне життя, Мормон завершив свої записи вченням про Ісуса Христа й вічне щастя, яке чекає на тих, хто йде за Ним. Цей урок допоможе вам йти за Ісусом Христом і підготуватися до життя з Богом у вічному щасті.

Заохочуйте набувати навички щоденного вивчення Писань. Формування навички щоденного вивчення Писань може благословити студентів на все їхнє життя. Шукайте способи, щоб навчити студентів про благословення щоденного вивчення Писань.

Підготовка студентів: ви можете запропонувати студентам підготуватися й поділитися на уроці тим, що робить їх щасливими. Також студенти можуть обговорити з кимось із членів сім’ї, що робить їх щасливими.

Можливі навчальні завдання

Щоб допомогти студентам поміркувати над тим, що вони знають про Мормона, можна використати наведений нижче тест. Студенти можуть відповідати в онлайн-режимі або піднімати руку, коли зачитується правильна відповідь. Якщо ви не проводите тест, то можете показати зображення Мормона й попросити студентів поділитися тим, що вони знають про нього. Оскільки записи Мормона (його власні слова й стислий виклад історії нефійців) містять усе від Слів Мормона до Мормон 7, ви можете запропонувати студентам, які мають паперові примірники Писань, відкрити ці розділи, щоб уявити, скільки сторінок у Книзі Мормона він скоротив і написав.

Відповіді на запитання тесту: 1) в; 2) а; 3) б (Слова МормонаМормон 7 і Мороній 7–9)

Життя Мормона

Пройдіть запропонований далі тест, щоб перевірити, що ви пам’ятаєте про пророка Мормона.

  1. Як Мормона описували в молодості? (Див. Мормон 1:2.)

    1. Він був зброєносцем у війську нефійців

    2. Він був боязким

    3. Він був спостережливим

  2. Що сталося з Мормоном у віці 15 років? (Див. Мормон 1:15.)

    1. Його відвідав Господь

    2. Його проповідування навернуло сотні людей

    3. Його було поранено в бою

  3. Яку частину Книги Мормона (приблизно) Мормон написав або скоротив?

    1. 1/2

    2. 2/3

    3. 3/4

Мормон мав обов’язок — скоротити, написати й зберегти священні писання, які ми тепер знаємо як Книгу Мормона. Ближче до кінця свого життя Мормон став свідком і учасником великої війни між нефійцями й ламанійцями. Ця війна зрештою коштувала Мормону життя (див. Мормон 8:3). Перед тим як передати священні записи своєму синові Моронію, Мормон написав своє останнє послання майбутнім читачам Книги Мормона.

Запропонуйте студентам обміркувати й обговорити наведене далі запитання в невеликих групах. Так своїми думками зможе поділитися більша кількість студентів.

  • Розмірковуючи над життям, досвідом і свідченням Мормона, скажіть, що, на вашу думку, він міг би написати у своєму останньому посланні майбутнім читачам Книги Мормона? Чому?

Вивчаючи Мормон 7, поміркуйте над тим, чому послання Мормона важливе не лише для людей, які перебувають у вирі війни, але й для людей із будь-якими життєвими обставинами.

Що Мормон хоче, щоб ми знали

Під час вивчення Мормон 7 студенти можуть порівняти вчення Мормона з істинами, яких, на їхню думку, він хотів навчити.

Прочитайте Мормон 7:2–7. Виділіть у своїх примірниках Писань або запишіть у своєму щоденнику те, про що Мормон хотів, щоб дізналися читачі. Зверніть особливу увагу на те, що Мормон навчав про Ісуса Христа у віршах 5–7.

  • Чому, на вашу думку, Мормон вважав, що ці істини важливі для нас?

  • Яка з цих істин найважливіша особисто для вас? Чому?

  • Чому вам необхідно знати, “що ви з дому Ізраїля” (Мормон 7:2)?

Якщо ви переконані, що студентам буде корисно докладніше вивчити вірші 2–7, запропонуйте їм скористатися під час навчання такими джерелами, як-от: “Євангельська бібліотека”, виноски або виступи на генеральній конференції. Ці ресурси допоможуть їм краще зрозуміти значення того, про що Мормон закликав нас дізнатися. Наприклад, хтось може дізнатися, чому важливо знати, “що [м]и з дому Ізраїля” (вірш 2). А інші — спробувати зрозуміти, чому важливі слова “скласти вашу зброю війни” (вірш 4).

Ви, напевно, помітили, що, перебуваючи в оточенні злочестивості й війни, Мормон сподівався на воскресіння та викуплення Ісуса Христа. Він навчав, що через Ісуса Христа ми можемо отримати прощення наших гріхів і таким чином підготуватися до життя з Богом у стані щастя (див. Мормон 7:7).

  • З якими викликами чи негативним впливом ви стикаєтеся в житті?

  • Як знання про Спокуту Ісуса Христа й потенціал для досягнення вічного щастя стає для вас зараз джерелом надії й сили у вашому житті?

Перетворити знання на вчинки

Знання того, що ми можемо перебувати з Богом у вічному щасті, може дати нам велику надію. Аби допомогти нам досягти цього щастя, Мормон заохочував нас, щоб ми, керуючись знанням, переходили до вчинків. Про це свідчить використання ним слова “отже” у вірші 8.

Можна написати на дошці наведений далі неповний принцип. Студенти можуть у різні способи використати слова Мормона з віршів 8–10, щоб завершити це твердження.

У своєму щоденнику навчання напишіть таке незакінчене твердження: “Я зможу жити з Богом у стані щастя, тому що я…”

Прочитайте Мормон 7:8–10 і завершіть твердження, написавши принаймні три дії, які Мормон пропонує нам зробити. Зверніть увагу, що у вірші 9 слово “це” стосується Книги Мормона, а слово “те” — Святої Біблії.

Якщо необхідно, допоможіть студентам визначити дії, наприклад, такі:

  • … каюся, і хрищуся в ім’я Ісуса” (див. Мормон 7:8).

  • … дотримуюся євангелії Христа в Писаннях” (див. Мормон 7:8).

  • … наслідую приклад нашого Спасителя” (див. Мормон 7:10).

Можна поділити студентів на невеликі групи й призначити кожній з них одну з трьох дій. У цих групах вони можуть обговорити наведені далі запитання.

  • Як саме ми можемо виконати ці дії?

  • Яким чином ці дії можуть підготувати нас до отримання обіцяного щастя, доступного через Ісуса Христа?

Якщо можливо, покажіть студентам наведену далі шкалу. Або зачитайте варіанти відповідей, щоб студенти могли обміркувати свої відповіді.

Проаналізуйте, наскільки добре ви дотримуєтеся порад Мормона. Погляньте на зазначену далі шкалу й оцініть себе в кожній категорії (1 = ніколи; 5 = майже завжди).

Зображення
шкала від 1 до 5 для кожного твердження

Ви можете поділитись особистою історією або свідченням, щоб розповісти про мир, який може прийти через покаяння, вивчення Писань, наслідування прикладу Ісуса Христа й прагнення до вічного щастя з Богом. Студенти можуть виконати наведене нижче завдання у своєму щоденнику навчання.

Оберіть один із закликів Мормона, який, на вашу думку, може допомогти вам знайти щастя, доступне через Ісуса Христа. Визначте, що ви можете зробити, аби відповісти на цей заклик, і як він може допомогти вам зосередитися на Спасителі.

Роздрукувати