Семінарія
Опанування доктрини: оцінювання 1: 1 Нефій 3:7‒Мосія 18:8–10


“Опанування доктрини: оцінювання 1: 1 Нефій 3:7‒Мосія 18:8–10”, Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024)

“Опанування доктрини: оцінювання 1”, Книга Мормона. Посібник для вчителя

Опанування доктрини: оцінювання 1

1 Нефій 3:7Мосія 18:8–10

У першій половині цього курсу студенти вивчали 12 доктринальних уривків для опанування з Книги Мормона від 1 Нефій до Мосія. Це оцінювання призначене для перевірки здатності студентів запам’ятовувати посилання та ключові фрази з Писань для цих уривків, а також їхньої здатності використовувати їх у реальних життєвих ситуаціях. Воно також дасть змогу оцінити, як добре студенти розуміють принципи набуття духовного знання.

Це оцінювання слід проводити до завершення першої половини курсу. Щоб допомогти студентам підготуватися, проведіть урок “Опанування доктрини: перевірка готовності до оцінювання 1” або надайте студентам копії сторінок з навчального посібника, подані в кінці цього уроку. Також перед проведенням цього оцінювання слід вивчити всі доктринальні уривки для опанування від 1 Нефій до Мосія. Для цього може знадобитися скоригувати розклад занять.

У разі можливості, проведіть це оцінювання офлайн і виправляйте помилки в класі відразу після того, як студенти його виконають, або на наступному занятті.

Проходження оцінювання та робота над помилками мають бути змістовними та дають змогу не лише оцінити поточні знання студентів, але й допомагають їм формувати та зміцнювати свідчення. Аналізуючи запитання 7–12, попросіть студентів розповісти, чому вони обрали саме такі відповіді, і пояснити, як вибрані ними уривки можуть допомогти в описаних у завданні ситуаціях. Допоможіть студентам зрозуміти всі запитання, на які вони відповіли неправильно. Приділіть час тому, щоб відповісти на додаткові запитання, які могли виникнути в студентів.

Книга Мормона. Опанування доктрини: оцінювання 1

Посилання на уривки з Писань для опанування доктрини

Запитання 1–3: у порожньому місці поруч із кожною фразою запишіть літеру, що відповідає посиланню. Будь ласка, не користуйтеся вашими примірниками Писань під час проходження цієї частини оцінювання.

Ключові фрази

Посилання на Писання

Ключові фрази

  1. “Т[і], хто виконує заповіді Бога… благословенні в усьому”.

Посилання на Писання

  1. 1 Нефій 3:7

Ключові фрази

  1. “Я піду і зроблю те, що Господь наказав”.

Посилання на Писання

  1. 2 Нефій 2:25

Ключові фрази

  1. “Адам пав, щоб люди могли бути; а люди є, щоб вони могли мати радість”.

Посилання на Писання

  1. 2 Нефій 2:27

Посилання на Писання

  1. Мосія 2:41

Посилання на Писання

  1. Мосія 3:19

Ключові фрази з Писань

Запитання 4–6: впишіть пропущені слова в ключових фразах з доктринальних уривків для опанування. Будь ласка, не користуйтеся вашими примірниками Писань під час проходження цієї частини оцінювання.

  1. “Коли ви вашим , то ви тільки служите вашому ” (Мосія 2:17).

  2. “[Скиньте] з себе оболонку людини і [станьте] через Христа Господа” (Мосія 3:19).

  3. в ім’я Господа, як … що ви увійшли в з Ним” (Мосія 18:8–10).

Застосування до реальних життєвих ситуацій

Ви можете користуватися своїми примірниками Писань на інших етапах оцінювання.

Запитання 7–8: визначте один або кілька доктринальних уривків для опанування, які можуть допомогти людям у наведених далі ситуаціях, і поясніть, у який спосіб могли б допомогти істини, що містяться в уривках. Далі дотримуйтесь інструкцій до запитання 9.

  1. Юнак має ухвалити важливе рішення, яке може сильно вплинути на його майбутнє. Він нервує й не знає, який вибір зробити.

  2. Молода жінка живе в ситуації, яка, на її думку, дуже ускладнює виконання нею Божих заповідей. Вона хоче бути слухняною, але в її обставинах це здається надто складним завданням.

  3. Виберіть будь-який з 12 доктринальних уривків для опанування з 1 Нефій до Мосія й поділіться ситуацією, у якій викладені в цьому уривку істини могли б допомогти підлітку.

Принципи набуття духовного знання

Запитання 10–11: продемонструйте свої знання та здатність застосовувати принципи набуття духовного знання.

  1. Коротко своїми словами поясніть указані далі три принципи набуття духовного знання.

    1. Діяти з вірою.

    2. Розглядати поняття й запитання з погляду на вічну перспективу.

    3. Прагнути подальшого розуміння з божественно призначених джерел.

  2. Подруга запитує вас, чому деякі речі, яких її нещодавно навчали в школі, схоже, суперечать тому, чого Бог навчає через Писання та сучасних пророків. Дайте відповіді на наведені далі запитання.

    1. Що конкретно вона може зробити, щоб діяти з вірою?

    2. Як їй може допомогти те, щоб подивитися на цю ситуацію з погляду на вічну перспективу?

    3. Доктринальні уривки для опанування є прикладом божественно призначених джерел. Які доктринальні уривки для опанування з 1 Нефій до Мосія могли б допомогти вашій подрузі? Як?

Вплив на ваше життя

  1. Який доктринальний уривок для опанування з тих, що ви вивчали цього семестру, вплинув на вас? Яким чином він вплинув на вас? Чого цей уривок навчає вас про Небесного Батька та Ісуса Христа?

Дайте студентам достатньо часу, щоб завершити оцінювання. Коли студенти завершать його, перевірте відповіді всім класом. Як учитель, ви можете вирішити: дозволити студентам самостійно виправляти їхні помилки чи попросити їх обмінятися роботами з іншими студентами і виправляти помилки, знайдені на отриманому аркуші.

Відповіді

  1. d. Мосія 2:41

  2. а. 1 Нефій 3:7

  3. b. 2 Нефій 2:25

  4. служите; ближнім; Богові

  5. тілесної; свят[ими]; Cпокуту

  6. [Христіться]; свідчення; завіт

  7. Можливі відповіді передбачають 2 Нефій 32:3 та 2 Нефій 32:8–9, проте студенти можуть отримати залік за використання будь-якого доктринального уривка для опанування, якщо зможуть пояснити, як можна застосувати істину з цього уривка.

  8. Можливі відповіді передбачають 1 Нефій 3:7 і Мосія 2:41, проте студенти можуть отримати залік за використання будь-якого доктринального уривка для опанування, якщо зможуть пояснити, як застосувати істину з цього уривка.

  9. Студентам, які відповідають на це відкрите запитання щиро та вичерпно, слід зарахувати бал.

  10. Студенти мають вміти коротко пояснити принципи набуття духовного знання. Ви можете попросити їх порівняти їхні відповіді з абзацами 5–12 розділу “Набуття духовного знання” в посібнику Опанування доктрини. Базовий документ (2023).

  11. Студенти мають вміти пояснити дії, коли діють з вірою, та благословення, коли розглядають поняття й запитання з погляду на вічну перспективу. Вони також повинні знайти доктринальний уривок для опанування, який міг би допомогти комусь, хто задається питанням, чому деякі вчення у світі здаються такими, що суперечать вченню Господа. Серед уривків, які використовують студенти, можуть бути: Мосія 4:9 і 2 Нефій 28:30.

  12. Студентам, які відповідають на це відкрите запитання щиро та вичерпно, слід зарахувати бал. Запропонуйте студентам обговорити доктринальний уривок для опанування, який вони обрали, і пояснити, чому вони обрали саме його. Дайте змогу взяти участь у роботі впродовж відведеного часу якомога більшій кількості студентів. Запропонуйте їм розповісти, чого обраний ними уривок навчає їх про Небесного Батька та Ісуса Христа.

Завершіть оцінювання своїм свідченням про силу, що йде від розуміння вчення Ісуса Христа, яке можна знайти в Його Писаннях, а також про готовність застосовувати Його вчення в реальних життєвих ситуаціях.

Роздрукувати