Учення і Завіти 2021
6–12 вересня. Учення і Завіти 98–101: “Будьте спокійними та знайте, що Я є Бог”


“6–12 вересня. Учення і Завіти 98–101: “Будьте спокійними та знайте, що Я є Бог”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Учення і Завіти. 2021 (2020)

“6–12 вересня. Учення і Завіти 98–101”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2021

Зображення
Святі тікають від натовпу зловмисників

C. C. A. Крістенсен (1831–1912), Святих виганяють з округи Джексон, шт. Міссурі, приблизно 1878 р., темпера на мусліні, 196 x 287 см. Музей мистецтв Університету Бригама Янга, дар онуків C.C.A. Крістенсена, 1970 р.

6–12 вересня

Учення і Завіти 98–101

“Будьте спокійними та знайте, що Я є Бог”

Коли ви будете читати Учення і Завіти 98–101, зверніть увагу на думки і враження, які у вас виникатимуть. Як те, що ви будете за ними діяти, може допомогти вам стати людиною, якою Бог хоче аби ви стали?

Записуйте свої враження

Для святих у 1830 році, Індепенденс, шт. Міссурі, було буквально обіцяною землею. Він був “центральним місцем” Сіону (див. Учення і Завіти 57:3)—міста Бога на землі—заради будівництва якого вони йшли на великі жертви. Для них збирання Святих було радісною і славетною прелюдією до Другого пришестя. Але їхні сусіди в тій території мали на це свій погляд. Їх не влаштовували слова про те, що Бог дав цю землю святим, і їм було важко терпіти політичні, економічні та соціальні наслідки того, що так багато людей з незнайомого регіону так швидко прибували до цієї території. Невдовзі це занепокоєння вилилося в загрози, а ті в переслідування і жорстокість. У липні 1833 року видавничий офіс Церкви було зруйновано, і в листопаді святих змусили полишити їхні домівки в окрузі Джексон, шт. Міссурі.

Джозеф Сміт був майже за 1300 кілометрів звідти, у Кертленді, і ця новина дійшла до нього лише за кілька тижнів. Але Господь знав, що відбувалося, і Він відкрив Своєму Пророкові принципи миру і заохочення, які мали утішити святих—принципи, які також можуть допомогти нам, коли нас переслідують, коли наші праведні бажання не здійснюються або коли нам потрібне нагадування про те, що наші щоденні випробування зрештою якимось чином “спрацю[ють нам] на благо” (Учення і Завіти 98:3).

Див. Святі, 1:171–193.

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Учення і Завіти 98:1–3, 11–14; 101:1–16

Мої випробування можуть спрацювати мені на благо.

Деякі наші випробування в житті викликані нашим власним вибором. Інші викликані вибором інших людей. А іноді ніхто не винен, неприємні речі просто трапляються самі собою. Незалежно від причин, лихо може допомогти здійснити божественні цілі. Коли ви читаєте слова Господа про труднощі святих в Учення і Завіти 98:1–3, 11–14 та 101:1–16, що ви знаходите такого, що може допомогти вам у ваших випробуваннях? Як ці вірші впливають на ваше сприйняття ваших випробувань? Подумайте, як ваші випробування спрацьовували вам на благо і допомагали досягати цілей Бога у вашому житті.

Див. також 2 Нефій 2:2; Учення і Завіти 90:24.

Учення і Завіти 98:23–48

Господь хоче, щоб ми прагнули миру в Його спосіб.

Хоча не все в Ученні і Завітах 98:23–48 може бути корисним у ваших стосунках з іншими, якими із знайдених принципів ви можете керуватися, коли люди несправедливо ставляться до вас? Можливо, буде корисно позначити слова або фрази, де описується, як Господь хотів, аби святі поводилися під час конфлікту у Міссурі.

Див. також Джеффрі Р. Холланд, “Служіння примирення”, Ensign або Ліягона, лист. 2018, сс. 77–79.

Зображення
Ісус Христос

Фрагмент картини Христос і багатий юнак, художник Генріх Гофман

Учення і Завіти 100

Господь піклується про тих, хто Йому служить.

Лише через кілька тижнів після того, як Джозеф дізнався про переслідування в Міссурі, людина, яка недавно навернулася, попросила його поїхати до Канади, щоб поділитися євангелією з його синами. Джозеф погодився, хоча боявся залишати свою сім’ю, особливо через переслідування і погрози його сім’ї та Церкві. На шляху до Канади Джозеф та його напарник, Сідні Рігдон, молилися про утішення і розділ 100 є відповіддю Господа їм. Що ви бачите у відповіді Господа такого, що, можливо, запевнило їх і допомогло?

Може у вас також були ситуації, коли вам треба було досягати балансу між турботою про ваші церковні обов’язки і турботою про сім’ю. Як слова Господа у розділі 100 можуть допомогти вам у таких ситуаціях?

    

Учення і Завіти 101:43–65

Виконання поради Бога допомагає мені залишатися в безпеці.

Притча в Ученні і Завітах 101:43–62 надавалася для того, аби пояснити, чому Господь допустив, щоб святих було вигнано з Сіону. Читаючи ці вірші, чи бачите ви якісь подібності між вами і слугами у притчі? Ви можете запитати себе: “Чи буває таке, що я ставлю під сумнів заповіді Бога?” Як моя недостатня віра чи небажання брати на себе зобов’язання дозволяють “ворогу” мати вплив у моєму житті? Як я можу показати Богу, що я “бажа[ю], щоб [мене] вели правильним і належним шляхом заради [мого] спасіння”? (Див. вірші 63–65).

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього вечора

Учення і Завіти 98:16, 39–40.Що у цих віршах може допомогти нам мати більше миру у нашій сім’ї? Ви можете заспівати пісню про мир чи прощення, наприклад, “О, веди, веди нас, Боже” (Гімни, № 167). Меншим дітям може сподобатися розігрувати в ролях, як вони прощають одне одного.

Учення і Завіти 99.Коли Джона Мердока покликали полишити його дім і піти, “проголошуючи … вічну євангелію” (вірш 1), він щойно був повернувся з важкої місії в Міссурі, яка тривала рік. Що ми знаходимо в розділі 99 такого, що могло допомогти чи підтримати брата Мердока? Які послання має Господь для нас у цьому уривку?

Учення і Завіти 100:16; 101:3–5, 18.Прочитавши ці вірші, ви можете обговорити процес, коли ковалі мають сильно нагрівати метал, щоб видалити домішки і потім сформувати з нього щось, куючи його знову і знову (див. відео: “The Refiner’s Fire” (“Вогонь плавильника”) на ChurchofJesusChrist.org). Ви також можете дізнатися разом, як очищують інші речовини, наприклад, воду чи сіль. Можливо, ви могли би очистити щось усією сім’єю. Чому ми хочемо стати чистими? Чого ці приклади навчають нас стосовно того, як наші випробування можуть допомогти нам стати “чистим народом”?

Учення і Завіти 101:22–36.Як ці вірші могли допомогти святим, яких переслідували? Як вони можуть допомогти людям, які відчувають страх через стан нашого сучасного світу?

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Запропонована пісня: “Боже, дай сили”, Збірник дитячих пісень, с. 52.

Як покращити особисте вивчення

Шукайте принципи. Старійшина Річард Г. Скотт навчав: “Прагнучи духовного знання, шукайте принципи. … Принципи—це концентрована істина, призначена для застосування за багатьох різних обставин” (“Acquiring Spiritual Knowledge”, Ensign, Nov. 1993, 86).

Зображення
натовп зловмисників переслідує святих

Міссурі у вогні, художник Глен С. Хопкінсон

Роздрукувати