Учення і Завіти 2021
6--12 вересня. Учення і Завіти 98--101: “Будьте спокійними та знайте, що Я є Бог”


“6--12 вересня. Учення і Завіти 98--101: “Будьте спокійними та знайте, що Я є Бог”, За Мною йдіть---для Початкового товариства. Учення і Завіти. 2021 (2020)

“6--12 вересня. Учення і Завіти 98--101”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2021

Зображення
Святі тікають від нападників

К. C. A. Крістенсен (1831--1912), Святих виганяють з округи Джексон, шт. Міссурі, приблизно 1878 р., темпера на мусліні, 196 x 287 сантиметрів. Музей мистецтв Університету Бригама Янга, дар онуків К. C. A. Крістенсена, 1970 р.

6--12 вересня

Учення і Завіти 98--101

“Будьте спокійними та знайте, що Я є Бог”

Про що потрібно дізнатися дітям вашого класу цього тижня? Як принципи в Ученні і Завітах 98–101 допомогли б їм бути кращими учнями Ісуса Христа?

Запишіть ваші враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Запропонуйте дітям розповісти, що вони дізналися з Учення і Завітів вдома або у Початковому товаристві. Спитайте їх, про що їм найбільше подобається дізнаватися з Учення і Завітів.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Учення і Завіти 98:39--40

Я можу прощати тих, хто недобре ставиться до мене.

Господь попросив святих, яких переслідували в окрузі Джексон, шт. Міссурі, простити тих, хто заподіяв їм шкоду. Навчаючи дітей про важливість прощення, переконайтеся, що вони також розуміють, що якщо хтось ображає їх, то вони завжди повинні сказати про це комусь із дорослих, кому довіряють.

Вправи на вибір

  • Щоб допомогти дітям зрозуміти, з якими труднощами стикалися святі в Сіоні, розкажіть їм про написане в “Розділі 34: Бог попереджає народ Сіону” (Оповідання з книги Учення і Завіти, сс. 128--131, або покажіть відповідне відео, що на сайті ChurchofJesusChrist.org). Прочитайте Учення і Завіти 98:39--40 і попросіть дітей послухати, що Господь сказав святим робити, коли їхні вороги проситимуть прощення. Чому Ісус хоче, щоб ми прощали людей, навіть тих, хто недобре ставиться до нас?

  • Помістіть намальоване щасливе обличчя на одній стіні, а сумне---на протилежній. Розкажіть дітям про різні ситуації, в яких хтось може бути недобрим (ви можете знайти кілька таких історій в журналах Друг або Ліягона). Запропонуйте способи, як ми можемо реагувати на недобре ставлення, і допоможіть дітям вирішити, радісними чи сумними робить їх кожне з таких реагувань. Попросіть дітей вказувати на відповідний малюнок обличчя на стіні.

Учення і Завіти 101:16

Ісус Христос може принести мені спокій.

Коли святі потерпали від переслідувань, Господь утішив їх, сказавши: “Будьте спокійними та знайте, що Я є Бог”. Поміркуйте, як ця порада може допомогти дітям, яких навчаєте.

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям посоватися на їхніх стільцях. Потім попросіть їх перестати рухатися, коли ви піднімете ілюстрацію із зображенням Спасителя і скажете фразу: “Будьте спокійними та знайте, що Я є Бог” (Учення і Завіти 101:16). Повторіть цю вправу кілька разів. Поясніть: коли життя для святих у часи Джозефа Сміта було важким, Ісус хотів, щоб вони не хвилювалися, а були спокійними і довіряли Йому. Як Ісус може допомогти нам, коли ми переживаємо важкі часи?

  • Проспівайте разом якусь пісню про благоговіння, наприклад, “Зі смиренням в серцях” або “Боже, дай сили” (Збірник дитячих пісень, сс. 11, 52). Допоможіть дітям розпізнати спокійні почуття, які приходять, коли ми тихі й думаємо про Ісуса, наприклад, коли ми молимося або приймаємо причастя.

  • Допоможіть дітям виконати завдання на творчій сторінці для цього тижня. Поки вони розмальовують, розкажіть їм, як думки про Ісуса Христа допомогли вам відчути спокій навіть у важкий для вас час.

    Зображення
    Ісус Христос

    Фрагмент картини Христос і багатий юнак, художник Генріх Гофман

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Учення і Завіти 98:1--3, 11--14; 101:16

Мої випробування допоможуть мені стати більше схожим на Ісуса Христа.

Оскільки до дітей в їхньому житті приходять випробування, їм потрібна буде віра в те, що Спаситель може допомогти їм в цих випробуваннях і що ці випробування можуть “спрацювати їм на благо” (див. Учення і Завіти 98:3).

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей допомогти вам скласти на дошці список тих випробувань, які можуть прийти до дитини їхнього віку. Розкажіть дітям про деякі труднощі, що їх у 1833 р. мали святі, які жили в окрузі Джексон, шт. Міссурі (див. розділи 34 і 35 в Оповіданнях з книги Учення і Завіти, сс. 128–134). Яку пораду дали б вони дитині, у якої виникли такі труднощі? Запропонуйте дітям прочитати Учення і Завіти 98:1–3, 11–14 і знайти, яку настанову дав Господь. Як вони можуть дотримуватися цієї поради, коли стикаються з труднощами, що перераховані на дошці?

  • Попросіть дітей побути кілька хвилин якомога тихішими й спокійнішими, дивлячись на ілюстрацію із зображенням Спасителя або слухаючи пісню про Нього. Потім запропонуйте їм поділитися, що вони відчували і про що дізналися під час цього стану спокою. Прочитайте Учення і Завіти 101:16. Як нам допомагають спокій і думки про Ісуса? Допоможіть дітям зрозуміти звʼязок між благоговійним спокоєм та нашою здатністю відчувати Духа й думати про Ісуса.

Учення і Завіти 98:23, 39--40

Ісус бажає, щоб я прощав/ла тих, хто недобрий до мене.

Нам заповідано любити одне одного, прощати іншим “аж до семидесяти раз по семи” і підставляти іншу щоку (див. Матвій 5:39, 43--44; 18:21--22). Як ви можете використати ці вірші, щоб навчити дітей цих істин?

Вправи на вибір

  • Розкажіть дітям по переслідування, які відбувалися в окрузі Джексон, шт. Міссурі, у 1833 р. (див. розділи 34 і 35 в Оповіданнях з книги Учення і Завіти, сс. 128–134). Запитайте дітей, що вони могли б відчувати, якби були членами Церкви в той час. Попросіть їх прочитати Учення і Завіти 98:23, 39--40 і знайти, що Господь хотів, щоб зробили святі. Чому буває важко прощати тих, хто ображає нас? Які благословення ми отримуємо, якщо прощаємо?

  • Запитайте дітей, чи можуть вони подумати про якийсь час, коли Ісус Христос або хтось інший у Писаннях зробив те, що написано в Ученні і Завітах 98:23. Як приклад, покажіть ілюстрацію із зображенням Розпʼяття (наприклад, з Альбому “Євангелія в мистецтві”, № 57). Попросіть дітей розповісти, що вони знають про Розпʼяття Спасителя (див. Лука 23). Попросіть їх прочитати Лука 23:34. Як ми можемо наслідувати цей приклад Ісуса Христа?

Учення і Завіти 101:23--32, 36, 38

Завдяки Ісусу Христу я можу знайти спокій.

Життя не може бути без труднощів, але ви можете допомогти дітям зрозуміти, що вони все ж можуть знайти повноту радості завдяки Ісусу Христу.

Вправи на вибір

  • Налийте води у склянку. Попросіть дітей називати те, що Спаситель зробив для нас, аби нам мати радість, і запропонуйте їм щоразу, називаючи це, класти у склянку по маленькому камінчику, поки склянка не стане повною. Прочитайте з дітьми Учення і Завіти 101:36 і попросіть їх знайти, як ми можемо мати повноту радості. Що ми можемо робити, аби “шукати … Господа” (вірш 38), щоб мати радість, яку Він хоче нам дати?

  • Поясніть, що написане в Ученні і Завітах 101:23--32 навчає про те, на що буде схоже життя, коли Ісус Христос прийде знову. Читаючи ці вірші разом, поговоріть, що із знайденого дітьми в цьому уривку принесе нам радість, коли Він прийде. Чому корисно знати про це, коли переживаємо важкі часи?

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Допоможіть дітям знайти вірш в Ученні і Завітах 98--101, яким би вони хотіли поділитися зі своєю сім’єю. Надихніть їх спланувати, як їм поділитися тим, що їм сподобалося в тому вірші.

Як покращити наше навчання

Вдосконалюйтеся, щоб стати вчителем, подібним до Христа. Поміркуйте над тим, як вам стати вчителем, більш схожим на Христа. Допомогти вам удосконалюватися можуть запитання для самооцінки, наведені на сторінці 37 посібника Навчати, як навчав Спаситель.

Роздрукувати