Учення і Завіти 2021
13--19 вересня. Учення і Завіти 102--105: “Після багатьох бідувань … приходить благословення”


“13--19 вересня. Учення і Завіти 102--105: “Після багатьох бідувань … приходить благословення”, За Мною йдіть---для Початкового товариства. Учення і Завіти. 2021 (2020)

“13--19 вересня. Учення і Завіти 102-105”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2021

Зображення
чоловіки з фургонами

К. C. A. Крістенсен (1831--1912), Табір Сіону, приблизно 1878 р., темпера на мусліні, 198 x 290 сантиметрів. Музей мистецтв Університету Бригама Янга, дар онуків К. C. A. Крістенсена, 1970 р.

13--19 вересня

Учення і Завіти 102--105

“Після багатьох бідувань … приходить благословення”

Ваше вивчення Учення і Завітів 102–105 є важливою частиною вашої підготовки навчати. Прислухайтеся до духовних вражень стосовно того, як допомогти дітям краще зрозуміти цей уривок з Писань.

Запишіть ваші враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Допоможіть дітям вибрати для співу пісню, яка нагадує їм те, про що вони дізналися вдома або в церкві.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Учення і Завіти 103:9

Я можу бути “світлом для світу”.

Як ви можете заохотити дітей, яких навчаєте, ділитися світлом євангелії з тими, хто оточує їх?

Вправи на вибір

  • Прочитайте дітям Учення і Завіти 103: 9 і попросіть їх потримати малюнки із зображенням лампочки, свічки або іншого джерела світла. Попросіть їх показати свої малюнки ще комусь у класі. Скажіть дітям, що для інших людей вони подібні до світла, якщо йдуть за Ісусом Христом.

  • Заспівайте з дітьми пісню “Як промінь сонячний” або “Я, неначе зірка” (Збірник дитячих пісень, сс. 38, 84) про те, що треба бути прикладом. Допоможіть їм придумати рухи, що відповідали б словам цієї пісні. Як ми можемо бути світлом, або гарним прикладом, для людей, що нас оточують?

    Зображення
    запалена свічка

    Я можу бути світлом для світу.

Учення і Завіти 104:42

Господь благословить мене, якщо я буду виконувати Його заповіді.

У розділі 104 Господь обіцяє “примножити благословення” тим, хто віддано виконує Його заповіді. Як ви можете допомогти дітям відчути, що Він хоче щедро нас благословляти?

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей робити якусь дію, наприклад, рухати своїми пальцями, щоразу, коли під час вашого читання Учення і Завітів 104:42 вони чутимуть слово “благословення”. Розкажіть дітям, як Небесний Батько благословив вас за виконання Його заповідей. Попросіть дітей розповісти, як Він благословив їх. Запропонуйте, щоб кожна дитина назвала заповідь, яку вона може виконувати.

  • Аби допомогти дітям зрозуміти, що означає “примножувати”, намалюйте на дошці або аркуші паперу коло. Попросіть дітей допомогти вам примножити кількість кіл, намалювавши два, потім чотири, потім вісім, потім шістнадцять і так далі, поки вся дошка або аркуш паперу не буде заповнено колами. Кожного разу, додаючи кола, допомагайте дітям думати про якесь благословення, яке дав їм Небесний Батько. Поясніть, що “примножувати благословення” означає, що Господь наповнить наше життя благословеннями, якщо ми виконуємо Його заповіді.

Учення і Завіти 105:38--40

Я можу бути миротворцем.

Є багато уроків, які ми можемо засвоїти з досвіду Табору Сіону. Одним з уроків, які можуть бути важливим для дітей, є те, що через суперечки і боротьбу між собою виникають труднощі, тоді як єдність між нами й мир приносять благословення.

Вправи на вибір

  • Розкажіть дітям своїми словами історію про Табір Сіону (див. вступ до навчального плану для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей; Святі, 1:194–206; або “The Acceptable Offering of Zion’s Camp” [Revelations in Context, 213--218]). Час від часу робіть паузу, щоб привернути увагу до уроків, які ми можемо засвоїти з досвіду Табору Сіону, наприклад, що Господь хоче, щоб ми були миролюбними і працювали разом, а не сперечалися й боролися між собою.

  • Прочитайте Учення і Завіти 105:38–40 і попросіть дітей вставати щоразу, коли вони чутимуть слово “мир”. Поясніть, що Господь бажав, аби святі жили в мирі з людьми, які були недобрими. Допоможіть дітям подумати про те, що вони можуть зробити, щоб бути миротворцями, та запропонуйте їм розіграти за ролями деякі з таких ситуацій.

  • Розкажіть історію з вашого життя або з журналів Друг чи Ліягона про дитину, яка була миротворцем. Заспівайте пісню про любов до інших, наприклад, “Всіх люби” (Збірник дитячих пісень, с. 39), або нехай діти завершать роботу над творчою сторінкою для цього тижня.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Учення і Завіти 104:13--18

Господь хоче, щоб я ділився/лась тим, що маю, з людьми, які в нужді.

Поміркуйте, як ви допоможете дітям зрозуміти, в який спосіб Господь задовольняє потреби Своїх людей, коли вони в нужді.

Вправи на вибір

  • Дайте дітям кілька хвилин, аби скласти список благословень, даних їм Богом. Заохотьте їх включати в цей список якомога більше благословень. Потім прочитайте разом Учення і Завіти 104:13--18, шукаючи відповіді на такі запитання: Хто є справжнім власником всього? Чому Він дає це нам? Що Він хоче, аби ми робили з цим? Допоможіть дітям подумати над тим, як саме вони можуть ділитися своїми благословеннями з іншими людьми.

  • Розкажіть про випадок, коли хтось дав вам те, у чому у вас була потреба, і попросіть дітей розповісти про подібні випадки. Або покажіть відео про служіння іншим, наприклад, “The Coat” (Пальто) (ChurchofJesusChrist.org). Що ми дізнаємося з цих випадків про служіння іншим? Запропонуйте дітям памʼятати про тих, у кого є якась потреба, і знайти когось, щоб служити цій людині цього тижня, наприклад, комусь у школі або особливо комусь у сімʼї.

  • Запропонуйте дітям знайти у Збірнику дитячих пісень або в книзі Гімнів пісні, що стосуються служіння чи допомоги іншим (див. Тематичний покажчик). Заспівайте разом одну чи дві такі пісні та обговоріть, чого навчають нас ці пісні.

Учення і Завіти 105:9--19

Я можу виконувати заповіді Господа, навіть якщо не розумію причин, з яких їх було дано.

Досвід Табору Сіону може переконливо ілюструвати благословення, які приходять за прагнення виконувати Господню волю.

Вправи на вибір

  • Покажіть ілюстрацію, що знаходиться у навчальному плані для цього тижня в посібнику За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей і запропонуйте дітям розповісти, що вони знають про Табір Сіону. Якщо їм потрібна допомога, скористайтеся вступом до навчального плану для цього тижня у посібнику За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей; Святі, 1:194–206; або “The Acceptable Offering of Zion’s Camp” (Revelations in Context, 213--218). Попросіть дітей уявити, що вони були членами Табору Сіону і розказують своїм дітям про те, що з ними відбувалося. Що б вони хотіли, аби їхні діти навчилися з того досвіду?

  • Прочитайте разом Учення і Завіти 105:13--14 і поясніть, що коли Табір Сіону досяг Міссурі, Господь сказав їм, щоб вони не намагалися повернути собі землю святих. Дехто з членів Табору Сіону був засмучений і цікавився, чому ж їм було наказано йти туди. Що ми повинні робити, якщо не розуміємо причини, з якої було дано якусь заповідь? Розкажіть кілька історій з розділу “Голоси Відновлення: Табір Сіону” (у посібнику За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей), щоб допомогти дітям зрозуміти, які благословення приходять, якщо ми виконуємо заповіді, що їх Бог дає нам через Своїх пророків, навіть якщо ми й не розуміємо всіх причин, з яких їх було дано.

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте дітям розповісти комусь вдома про те, що відбувалося з Табором Сіону, а також про те, який урок вони засвоїли завдяки тим подіям. Або запропонуйте їм подумати про те, чим Бог благословив їх і чим вони можуть поділитися з людиною, яка відчуває нужду.

Як покращити наше навчання

Якщо вам заважають, з любов’ю знаходьте вихід з такої ситуації. “Іноді дитина поводиться таким чином, що заважає навчанню інших у класі. Коли це відбувається, будьте терпеливими, люблячими та чутливими до проблем, з якими, можливо, ця дитина зіткнулася. … Якщо дитина, яка заважає, має особливі потреби, поговоріть зі спеціалістом вашого приходу або колу, хто працює з людьми з вадами, або відвідайте сайт [disabilities.ChurchofJesusChrist.org], щоб дізнатися, як краще задовольнити ці потреби” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 26).

Роздрукувати