Учення і Завіти 2021
8–14 листопада. Учення і Завіти 129–132: “Коли ми отримуємо якесь благословення від Бога, то це завдяки виконанню … закону”


“8–14 листопада. Учення і Завіти 129–132: “Коли ми отримуємо якесь благословення від Бога, то це завдяки виконанню … закону”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Учення і Завіти 2021 (2020)

“8–14 листопада. Учення і Завіти 129–132”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2021

Зображення
Джозеф Сміт навчає в Наву

Джозеф Сміт у Наву, 1840, художник Теодор Горка

8–14 листопада

Учення і Завіти 129–132

“Коли ми отримуємо якесь благословення від Бога, то це завдяки виконанню … закону”

У розділі 129–132 викладено багато цінних принципів, і лише кілька з них будуть розглянуті у цьому навчальному плані. Які інші істини ви знайшли?

Записуйте свої враження

Бригам Янг якось сказав про Джозефа Сміта: “Він умів адаптувати небесне для розуміння обмеженого людського розуму” (в Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт, с. 506). Це здається особливо вірним стосовно учень Пророка у Наву у 1840-х роках, деякі з яких записані в Ученні і Завітах 129–132. Яким є Спаситель? “Він є такою самою людиною, як ми”. Якими є небеса? “Ті самі суспільні стосунки, які існують серед нас тут, існуватимуть серед нас там” (Учення і Завіти 130:1–2), і найдорожчі для нас сімейні стосунки у цьому світі, якщо їх запечатати відповідним повноваженням, “буд[уть] мати повну силу” у наступному світі (Учення і Завіти 132:19). Подібні істини можуть зробити небеса ближчими—славетними, однак досяжними.

Але потім, іноді Бог може попросити нас робити щось настільки незручне, що вони можуть здаватися недосяжними. Для багатьох з перших святих однією з таких заповідей був множинний шлюб. Заповідь одружуватись із кількома дружинами була великим випробуванням віри для Джозефа Сміта, його дружини Емми і майже кожної людини, яка її отримала. Аби пережити це випробування, їм потрібне було дещо більше, ніж просто приємні відчуття стосовно відновленої євангелії. Їм була потрібна віра в Бога набагато глибша, ніж особисті бажання й схильності. Ця заповідь більше не дійсна сьогодні, але нас досі зміцнює приклад віри тих, хто її дотримувався. І той приклад надихає нас, коли нас просять зробити наші власні “жертви у послушності” (Учення і Завіти 132:50).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Учення і Завіти 130–131

Джозеф Сміт відкрив істини про Божество і “сві[т] прийдешн[ій]”.

Ви могли помітити під час читання, що розділи 130–131 трохи відрізняються від інших розділів Учення і Завітів. Це тому, що розділи 130–131 основані на нотатках Уільяма Клейтона, одного із секретарів Джозефа Сміта, який слухав учення Пророка і записував їх. Внаслідок цього ці розділи більше схожі на збірки істин, аніж на послідовні, продиктовані одкровення. Навіть у цьому випадку у багатьох з цих істин прослідковуються однакові теми. Наприклад, ви можете прочитати розділи 130–131, маючи такі запитання: Що я дізнаюся про Бога? Що я дізнаюся про життя після смерті? Як це знання впливає на моє життя?

 

Учення і Завіти 131:1–4; 132:7, 13–25

Небесний Батько надав сім’ям можливість бути вічними.

Одна з відновлених через пророка Джозефа Сміта істин, які утішають найбільше,—це те, що шлюб і сімейні стосунки можуть тривати вічно. Через Джозефа Сміта Господь відновив обряди і повноваження, необхідні для того, щоб зробити ці стосунки вічними (див. Учення і Завіти 132:7, 18–19). Подумайте про сімейні стосунки, які ви маєте або сподіваєтеся мати у майбутньому, коли будете читати Учення і Завіти 131:1–4; 132:7, 13–15. Як ці вірші впливають на ваші думки про ці стосунки?

Але іноді принцип вічних сімей не так сильно втішає—він може викликати занепокоєння і навіть сум, якщо наша нинішня сімейна ситуація не відповідає целестіальному ідеалу. Коли президент Генрі Б. Айрінг непокоївся про подібну ситуацію в його власній сім’ї, він отримав наступну мудру пораду від члена Кворуму Дванадцятьох Апостолів: “Просто живіть гідно целестіального царства, і сім’ю буде впорядковано прекрасніше, ніж ви можете собі уявити” (у виступі “Домівка, де перебуває Дух Господа”, Ensign або Ліягона, трав. 2019, с. 25). Як виконання цієї поради може благословити вас у вашій нинішній сімейній ситуації?

Зображення
чоловік і жінка біля храму в Аккрі, Гана

Сімейні стосунки можуть стати вічними завдяки храмовим обрядам.

Учення і Завіти 132:1–2, 29–40

Множинний шлюб прийнятний для Бога лише тоді, коли Він наказує вступати у нього.

Всі, хто читав Старий Завіт, мабуть мав запитання щодо Авраама, Якова, Мойсея та інших, хто мав по кілька дружин. Чи чинили ці хороші чоловіки перелюб? Чи схвалював Бог їхні вчинки? Знайдіть відповіді в Ученні і Завітах 132:1–2, 29–40.

Шлюб між одним чоловіком і однією жінкою є нормою Бога стосовно шлюбу (див. вступ до Oфіційної декларації—1; див. також Кн. Якова 2:27, 30). Але в історії світу були періоди, коли Бог наказував Своїм дітям практикувати множинний шлюб.

Перші роки існування відновленої Церкви були одним з таких періодів, коли діяв виняток. Отримавши цю заповідь, Джозеф Сміт та інші святі останніх днів практикували множинний шлюб. Якщо ви хочете дізнатися більше про множинний шлюб серед перших святих останніх днів, див. “Plural Marriage in The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints” (Множинний шлюб у Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів) (Gospel Topics, topics.ChurchofJesusChrist.org); “Why Was It Necessary for Joseph Smith and Others to Practice Polygamy?” (Чому було необхідним для Джозефа Сміта та інших практикувати множинний шлюб?) (Відео, ChurchofJesusChrist.org).

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього вечора

Учення і Завіти 130:2, 18–19; 132:13, 19.Як ви можете використати ці вірші, щоб допомогти вашій сім’ї зробити пріоритетом те, що триває вічно? Ви могли би скласти у валізу або рюкзак предмети, які символізуватимуть те, що, згідно з Ученням і Завітами 130:2, 18–19; 132:19, ми можемо взяти з собою у наступне життя, наприклад, сімейні фотографії або Писання. Чого Учення і Завіти 132:13 навчають нас про те, що є в світі? Це може підвести до розмови про зосередженість на тому, що є важливим у вічності.

Учення і Завіти 130:20–21.Ви можете заспівати пісню про вдячність, наприклад, “Дякуй Богу!” (Гімни, № 145), і скласти список благословень, які ваша сім’я отримала завдяки дотриманню законів Бога. Які благословення ми сподіваємося отримати? Як ми можемо отримати ці благословення?

Учення і Завіти 131:1–4; 132:15–19.Відео “Marriage Is Sacred” (Шлюб є священним) (ChurchofJesusChrist.org) може допомогти вашій сім’ї обговорити істини з цих віршів. Які почуття Господь має щодо шлюбу? Як ми—одружені чи самотні—готуємося до вічного шлюбу?

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Запропонована пісня “Може сім’я святих жити вічно”, (Збірник дитячих пісень, с. 98).

Як покращити особисте вивчення

Шукайте євангельські істини. Іноді євангельські істини вказані прямо, а іноді їх доносять на прикладах чи в історіях. Читаючи, запитуйте себе: “Які вічні істини викладені у цих віршах?”

Зображення
кімната для запечатувань у храмі в Парижі, Франція

Кімната для запечатувань у храмі в Парижі, Франція.

Роздрукувати