Учення і Завіти 2021
8--14 листопада. Учення і Завіти 129--132: Коли ми отримуємо якесь благословення від Бога, то це відбувається завдяки послуху


“8--14 листопада. Учення і Завіти 129--132: Коли ми отримуємо якесь благословення від Бога, то це відбувається завдяки послуху, За Мною йдіть---для Початкового товариства. Учення і Завіти. 2021 (2020)

“8--14 листопада. Учення і Завіти 129--132”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2021

Зображення
Джозеф Сміт навчає в Наву

Джозеф Сміт в Наву, 1840 р., художник Теодор Горка

8--14 листопада

Учення і Завіти 129--132

Коли ми отримуємо якесь благословення від Бога, то це відбувається завдяки послуху

Старійшина Девід А. Беднар пояснив: “Тільки говорити й розповідати---це не є навчанням. Проповідування євангелії в Господній спосіб---це також і спостерігати, і слухати, і розпізнавати” (“Becoming a Preach My Gospel Missionary”, New Era, Oct. 2013, 6). Про що вас навчає Дух, коли ви спостерігаєте за дітьми, яких навчаєте, і слухаєте їх?

Запишіть ваші враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Виберіть якусь тему з розділів 129–132 і дайте дітям можливість розказати вам, що вони вже дізналися про цю тему. Наприклад, що вони знають про Небесного Батька або Божество? Про вічний шлюб? Про целестіальне царство?

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Учення і Завіти 130:20--21; 132:5

Благословення приходять через послух Богу.

Джозеф Сміт навчав, що кожне благословення від Бога ґрунтується на нашому послуху Його законам. Як ви можете навчати цього принципу так, щоб діти зрозуміли його?

Вправи на вибір

  • Наведіть дітям прості порівняння, які показують, як важливо дотримуватися інструкцій; наприклад, поговоріть з ними про кроки, які ми маємо зробити, щоб приготувати їжу, пограти в якусь гру або щось побудувати. Що відбувається, якщо ми не дотримуємося цих інструкцій? (Можливо, у вас є власний досвід, яким ви можете поділитися). Прочитайте Учення і Завіти 130:21 і порівняйте ці інструкції із заповідями, які ми повинні виконувати, щоб отримати благословення від Небесного Батька.

  • Запитайте дітей, чи можуть вони згадати якийсь випадок, коли вони виконали одну із Божих заповідей. Що вони відчували? Проспівайте разом пісню про послух, наприклад, “Вірність завітам” (Збірник дитячих пісень, с. 68) і назвіть благословення за послух, про які згадано в цій пісні. Обговоріть дещо з того, що Бог заповідав нам робити. Як Бог благословляє нас, коли ми виконуємо ті заповіді?

Учення і Завіти 130:22

Небесний Батько та Ісус Христос мають безсмертні фізичні тіла.

Якщо ми розуміємо, що Небесний Батько та Ісус Христос мають тіла, схожі на наші, ми відчуваємо себе ближчими до Них і наші стосунки з Ними зміцнюються.

Вправи на вибір

  • Покажіть дітям ілюстрацію із зображенням Спасителя і попросіть їх вказати на Його очі, рот та інші частини Його тіла. Потім запропонуйте їм встати і вказати на ті ж самі частини їхнього власного тіла. Прочитайте з Учення і Завітів 130:23: “Батько має тіло з плоті й кісток …; також Син”. Свідчіть, що наші тіла схожі на тіла Небесного Батька та Ісуса Христа.

  • Заспівайте разом пісню про наші тіла, наприклад, “Весела зарядка” (Збірник дитячих пісень, с. 129) і попросіть дітей виконувати дії відповідно до слів пісні. Попросіть дітей назвати вам дещо з того, що вони можуть робити зі своїми тілами. Висловіть свою вдячність за тіло, яке Бог дав вам. Як ми можемо показати, що вдячні за цей особливий дар?

  • Запропонуйте дітям намалювати Небесного Батька, Ісуса Христа і самих себе. Допоможіть їм зрозуміти, що наші тіла схожі на тіла Небесного Батька та Ісуса Христа.

Учення і Завіти 132:19

Небесний Батько зробив можливим, щоб сім’ї були навіки разом.

Якщо ми дотримуємося своїх завітів, то завдяки запечатувальній владі та храмовим обрядам наші сімейні стосунки можуть тривати вічно.

Вправи на вибір

  • Допоможіть дітям подумати про приклади того, що не триває вічно: їжа, яка псується, квіти, які вʼянуть, тощо. Покажіть фотографію своєї сімʼї і розкажіть, що ви відчуваєте до неї. Свідчіть, що Господь зробив можливим, щоб завдяки храмовим обрядам сім’ї були навіки разом.

  • Відкрийте в Ученні і Завітах розділ 132 і скажіть дітям, що він містить одкровення Джозефу Сміту про шлюб і сімʼї. Укажіть їм на вірш 19 і, коли будете читати його, приверніть їхню увагу до слів “на всю вічність”. Запропонуйте дітям прочитати ці слова разом з вами.

  • Допоможіть дітям зробити паперові ляльки, які символізують членів їхньої сімʼї (див. творчу сторінку для цього тижня). Виріжте їх і покладіть у конверт або з’єднайте скріпкою, щоб символічно показати запечатувальну владу, яка може зробити наші сім’ї вічними.

    Зображення
    жінка і дівчинка на храмовій ділянці

    Храмові обряди дають можливість сім’ям бути разом навічно.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Учення і Завіти 130:18--19

Небесний Батько хоче, щоб я набував/ла знання і розуму.

Багато з того, чого ми набуваємо в цьому житті, не залишиться з нами в наступному житті. Але ось наші “знання і розум” залишаться з нами (Учення і Завіти 130:19).

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей розповісти вам про щось, чого вони навчилися в школі або від своїх батьків. Попросіть їх прочитати Учення і Завіти 130:18--19 і знайти, що станеться з нашим знанням і розумом у наступному житті.

  • Чого навчає вірш 19 про те, як нам набути знання і розуму? Як нам бути старанними і слухняними, коли ми прагнемо навчатися? (Щоб більше дізнатися про це, див. статтю “Освіта” у брошурі Заради зміцнення молоді [сс. 9--10]).

Учення і Завіти 130:20–21; 132:5, 21--23

Благословення приходять через послух Богу.

Поміркуйте, як Господь благословляє вас, коли ви дотримуєтеся Його законів. Про які випадки ви можете розповісти дітям, щоб надихнути їх?

Вправи на вибір

  • Заспівайте пісню про послух, наприклад, “Вірність завітам” (Збірник дитячих пісень, сс. 68--69), Учення і Завіти 130:20--21 та 132:5. Допоможіть їм знайти в цьому уривку з Писань слова, що схожі на ті, що є в цій пісні. Як ми отримуємо благословення від Бога? Запропонуйте дітям розказати, які благословення вони отримали завдяки виконанню Божих законів.

  • Прочитайте разом Учення і Завіти 132:21--23 і запропонуйте дітям намалювати те, про що вони дізналися з цих віршів. Заохотьте їх творчо підійти до цього завдання і запропонуйте зобразити на своїх малюнках ті закони і заповіді, які допомагають нам залишатися на вузькій дорозі до вічного життя.

Учення і Завіти 131:1--4; 132:15, 19

Небесний Батько зробив можливим, щоб сім’ї могли бути навіки разом.

Якою б не була наша теперішня сімейна ситуація, ми вже зараз можемо зробити вибір, що буде готувати нас для отримання благословень вічної сім’ї у майбутньому.

Вправи на вибір

  • Попросіть кількох дітей прочитати Учення і Завіти 131:1--4, а інших---132:15. Допоможіть їм з’ясувати, чого навчають ці вірші про шлюб. Виберіть з вірша 132:19 ключові фрази (такі, як: “якщо чоловік бере собі дружину”, “вічний завіт”, “запечатано”, “додержуєтеся Мого завіту”, “на всю вічність” та “на віки вічні”) і попросіть дітей знайти ці фрази в цих віршах. Що з цих фраз ми дізнаємося про шлюб?

  • Заспівайте пісню “Може сімʼя святих жити вічно” (Збірник дитячих пісень, с. 98) або розгляньте “Розділ 55: Одкровення про шлюб” (Оповідання з книги Учення і Завіти, с. 198). Попросіть дітей послухати й підготуватися розказати, що ми повинні робити, аби наші сімʼї були вічними. Свідчіть, що якою б не була тепер наша сімейна ситуація, ми можемо підготуватися, щоб стати частиною вічної сімʼї.

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте дітям сказати своїм сімʼям, як міцно вони люблять їх і хочуть бути навічно обʼєднаною сім’єю.

Як покращити наше навчання

Чутливо ставтеся до сімейних ситуацій. “Діти сьогодні знаходяться в багатьох різних і складних сімейних обставинах. … [Нам] потрібно дотягуватися до тих, хто почувається самотніми, полишеними чи по той бік паркану” (Ніл Л. Андерсен, “Хто прийме їх, приймає Мене”, Ensign або Ліягона, трав. 2016, сс. 49, 52).

Роздрукувати