За Мною йдіть
11–17 лютого. Іван 2–4: “Ви маєте народитися знову”


“11–17 лютого. Іван 2–4: “Ви маєте народитися знову”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2019 (2019)

“11–17 лютого. Іван 2–4”: За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2019

Зображення
Ісус розмовляє з Никодимом

11–17 лютого

Іван 2–4

“Ви маєте народитися знову”

Коли ви будете читати Іван 2–4, Дух навчатиме вас істинам стосовно вашого власного навернення. Зверніть увагу на Його спонукання. Ви можете знайти додаткові духовні підказки під час вивчення ідей у цьому навчальному плані.

Запишіть свої враження

На весільному бенкеті у Кані Христос перетворив воду на вино. Цю подію Іван назвав “початок чудам” (Іван 2:11). Це є істинним у більш ніж в одному сенсі: у той час як це було перше чудо, публічно здійснене Ісусом, це також символізує інший дивовижний початок---процес трансформації наших сердець, коли ми стаємо все більше схожими на нашого Спасителя. Це диво, яке триватиме усе життя, починається з рішення йти за Ісусом Христом, змінитися і жити кращим життям завдяки Йому. Зрештою, ця зміна може стати настільки повною, що слова “родитись згори”---є одним із найкращих способів описати її (Іван 3:7). Та нове народження---це лише початок шляху учнівства. Слова Христа самарянці біля криниці нагадують нам, що якщо ми будемо продовжувати йти цим шляхом, зрештою євангелія стане “джерелом, тієї води” в нас, що тече в життя вічне” (Іван 4:14).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Іван 2:1–11

Сила Ісуса Христа може змінити мене.

Коли ви читаєте про те, як Спаситель перетворив воду на вино в Іван 2:1–11, які у вас виникають думки про силу Христа змінити вас?

Ви можете здобути додаткове розуміння, беручи до уваги точку зору різних людей, які були там, таких як Марія, учні та інші. Як могли ці люди сприйняти це чудо? Ви можете порівняти те, що ви дізнаєтеся про чудеса з цих віршів, з тим, чого Ісус Христос навчав Никодима (див. Іван 3:1–8) та жінку біля криниці (див. Іван 4:3–26).

Іван 3:1–21

Я маю народитися знову, щоб увійти в царство Бога.

Коли Никодим таємно прийшов до Ісуса, він обережно спостерігав. Але пізніше він відкрито захищав Ісуса (див. Іван 7:45–52) і приєднався до віруючих під час поховання Спасителя (див. Іван 19:38–40). Які вчення ви знаходите в Іван 3:1–21, які могли б надихнути Никодима йти за Ісусом і народитися знову?

Пророк Джозеф Сміт навчав: “Народження знову відбувається через Духа Божого через обряди” (Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт [2007], с. 97). Яку роль відігравало ваше хрищення (“народження з води” [див. Іван 3:5]) та конфірмація (“народження з Духа” [Іван 3:5]) у народженні знову? Що ви робите, аби продовжити цей процес зміни? (Див. Aлма 5:11–14).

Див. також Moсія 5:7; 27:25–26; Девід A. Беднар, “Вам необхідно родитись згори”, Ensign або Ліягона, трав. 2007, сс. 19–22.

Іван 3:16–17

Небесний Батько виявляє Свою любов до мене через Ісуса Христа.

Старійшина Джеффрі Р. Холланд навчав: “Перша велика істина всієї вічності---що Бог любить нас всім Своїм серцем, всією могутністю, розумом і силою” (“Господь узавтра чинитиме чуда поміж вами”, Ensign або Ліягона, трав. 2016, с. 127). Як ви відчували любов Бога через дар Його Сина?

Причастя є часом, коли можна обдумувати любов Бога і дар Його Сина. Які гімни допомагають вам відчувати цю любов? Ви можете подивитися відео, де Мормонський хор скинії виконує гімн “О, як осягнути Ісусові милості!” (LDS.org). Що ви можете зробити для того, аби причастя стало для вас більш змістовним?

Іван 4:24

Чи Бог Дух?

Твердження про те, що Бог є Дух, може збити декого з пантелику. Цей вірш у Перекладі Джозефа Сміта містить важливе уточнення: “Бо таким пообіцяв Бог Свого Духа” (в ПДС Іван 4:26). Сучасне одкровення також навчає, що Бог має тіло з плоті й кісток (див. УЗ 130:22–23; див. також Буття 5:1–3; Євреям 1:1–3).

Іван 4:7–26

Христос дає мені Свою живу воду.

Що міг мати на увазі Ісус, коли розповів самарянці, що той, хто питиме дану Ним воду, ніколи не буде спраглий? Чим євангелія схожа на живу воду?

Зображення
потік води

Євангелія Христа---це жива вода, яка живить нашу душу.

Одним з послань Спасителя самарянці було те, що як ми поклоняємося, важливіше за те, де ми поклоняємося (див. Іван 4:21–24). Що ви робите, аби “вклонятися … Отцеві в дусі та в правді”? (Іван 4:23).

Див. також Путівник по Писаннях, “Поклоніння”; Дін M. Девіс, “Благословення поклоніння”, Ensign або Ліягона, лист. 2016, сс. 93–95.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань та домашнього сімейного вечора

Коли ви будете читати Писання з вашою сім’єю, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька пропозицій:

Іван 2–4

Коли ваша сім’я буде цього тижня читати ці розділи, звертайте особливу увагу на те, як Спаситель використовував атрибути повсякденного життя---народження, вітер, воду та їжу---щоб навчати духовним істинам. Які предмети з вашої домівки ви можете використати, аби навчати духовним істинам?

Іван 2:13–17

Якщо ви будете уникати того, що зробить ваш будинок нечистим фізично і духовно, він може стати священним місцем---подібно до храму. Що вашій сім’ї потрібно не впускати у ваш дім, щоб він був священним місцем? Що ви робитимете, аби не впускати того?

Іван 3:1–6

Попросіть членів сім’ї подумати про диво вагітності і народження---процесу створення живої, здатної рухатися, розумної істоти. Христос навчав, що ми маємо народитися знову перш ніж увійти в царство Бога. Чому народження знову є хорошою метафорою зміни, яка має відбутися в нас перед тим, як ми зможемо увійти в царство Бога? Як ми відчули процес духовного народження знову?

Іван 3:16

Попросіть членів сім’ї переказати цей вірш власними словами, наче вони переказують його своєму другові. Як Христос допоміг нам відчути любов Бога в нашому житті?

Іван 4:5–15

Чого навчав нас Спаситель, коли порівнював Свою євангелію з живою водою? Ви можете підняти склянку води і попросити вашу сім’ю описати якості води. Чому нам потрібно пити воду щодня? Чому Ісус Христос міг порівняти Свою євангелію з “джерелом тієї води, що тече в життя вічне”? (Іван 4:14).

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити особисте вивчення

Шукайте символи. В Писаннях часто використовуються предмети, події, дії або вчення, аби представляти духовні істини. Ці символи можуть збагатити ваше розуміння викладених учень. Наприклад, Спаситель порівняв навернення з народженням знову.

Зображення
Ісус і самарянка біля криниці

Жива Вода, художник Саймон Дьюї

Роздрукувати