За Мною йдіть
18–24 лютого. Maтвій 5; Лука 6: “Блаженні ви”


“18–24 лютого. Матвій 5; Лука 6: “Блаженні ви”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2019 (2019)

“18–24 лютого. Матвій 5; Лука 6”: За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2019

Зображення
Проповідь на горі

Проповідь на горі, художник Хорхе Кокко

18–24 лютого

Maтвій 5; Лука 6

“Блаженні ви”

Звертайте увагу на враження, отримані вами під час читання Maтвій 5 та Лука 6, і записуйте їх у свій щоденник вивчення. Цей навчальний план може допомогти вам визначити деякі з найважливіших і найактуальніших принципів у цих розділах.

Запишіть свої враження

На цей час Його священнослужіння було зрозуміло, що вчення Ісуса не будуть схожими на те, що звикли чути люди Його часу. Бідні успадкують царство Бога? Лагідні успадкують землю? Благословенні гнані? Книжники та фарисеї такого не навчали. Але ті, хто дійсно розумів закон Бога, відчували істинність цих учень. “Око за око” та “ненавидь свого ворога” були меншим законом (Maтвій 5:38, 43), даним людям, які не бажали жити за вищим законом. Та Ісус Христос прийшов виконати нижчий закон і навчати вищому закону (див. 3 Нефій 15:2–10), створеному для того, аби допомогти нам одного дня стати “досконал[ими], як досконалий Отець [наш] Небесний” (Maтвій 5:48).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Maтвій 5:1–12; Лука 6:20–26

Тривале щастя приходить, коли живеш за вченнями Ісуса Христа.

Усі бажають бути щасливими, та не всі шукають щастя в тому самому місці. Дехто шукає його в мирській силі й посаді, інші в багатстві та задоволенні мирських пожадань. Ісус Христос прийшов навчати, як знайти тривале щастя, навчати, що дійсно означає бути благословенними. Що ви дізнаєтеся про знаходження тривалого щастя з Maтвій 5:1–12 та Лука 6:20–26? Чим це відрізняється від мирського погляду на щастя?

Які запитання чи враження приходять до вас, коли ви читаєте кожний вірш? Чого ми можемо навчитися з цих віршів про те, як бути учнем Ісуса Христа? Яке до вас приходить натхнення щодо дій, які допоможуть вам розвинути якості, описані в цих віршах?

Див. також Іван 13:17; 3 Нефій 12:3–12; “Проповідь на горі: Заповіді блаженства” (відео, LDS.org).

Матвій 5:13

Чому Спаситель порівнював Своїх учнів із сіллю?

Сіль давно використовувалась для зберігання, покращення смаку та для очищення. Сіль також мала релігійне значення для ізраїльтян. Вона була пов’язана з давньою практикою принесення в жертву тварин за законом Мойсея (див. Левит 2:13; Числа 18:19). Коли сіль втрачає свій смак, вона стає непотрібною, тобто “не придасться вона вже нінащо” (Maтвій 5:13). Таке стається, коли вона змішується з іншими речовинами або забруднюється. Як учні Христа, ми підтримуємо наш “смак”, уникаючи духовного забруднення від світу. Це дозволяє нам, як солі землі, виконати нашу роботу зберігання та очищення, наприклад, у тому, що ми ділимося євангелією і маємо позитивний вплив на світ (див. УЗ 103:9–10).

Зображення
сіль

“Ви сіль землі” (Maтвій 5:13).

Maтвій 5:17–48; Лука 6:27–35

Закон Христа є вищим за закон Мойсея.

Учні, можливо, здивувалися, коли почули, як Ісус сказав, що їхня праведність має бути вищою за праведність книжників та фарисеїв (див. Maтвій 5:20), які пишалися тим, що дотримувались закону Мойсея. Та Ісус навчав вищому закону, який не лише облагороджував наші дії, але також думки і почуття, які їх надихали. Цей вищий закон вимагав набагато більшого: прикладати серце, душу та розум (див. Maтвій 22:37).

Коли ви будете читати Maтвій 5:21–48 та Лука 6:27–35, ви можете позначити як поведінку, якої вимагав закон Мойсея (“ви чули, що …”), так і те, чого навчав Ісус, аби підняти їх на вищий рівень.

Наприклад, чого навчав Ісус в Maтвій 5:27–28 про нашу відповідальність за наші думки? Як ви можете краще контролювати думки, які входять у ваш розум та ваше серце? (Див. УЗ 121:45).

 

Матвій 5:48

Чи дійсно Небесний Батько очікує від мене досконалості?

Президент Рассел М. Нельсон навчав:

“Термін досконалий є перекладом грецького слова teleios, яке означає “завершити”. … Неозначена форма цього дієслова---teleiono, що означає “досягти далекого кінця, бути повністю розвиненими, завершити або закінчити”. Будь ласка, зверніть увагу, що це слово не означає “бути вільним від помилок”, воно означає “досягнення далекої мети”. …

 Господь навчав: “Ви тепер не в змозі витримати … присутності Бога … ; отже, продовжуйте з терпінням, доки вас не буде вдосконалено” [УЗ 67:13].

Нам не слід засмучуватися через те, що наші щирі намагання стати досконалими зараз, здаються такими непосильними і нескінченними. Вдосконалення—це процес, що триває. Він може сягнути повноти лише після Воскресіння і лише завдяки Господу. Досконалість чекає на всіх, хто любить Його і дотримується Його заповідей” (“Perfection Pending”, Ensign, Nov. 1995, 86, 88).

Див. також Филип’янам 3:13–15; 2 Петра 1:3–11; Об’явлення 3:21–22; 3 Нефій 27:27; Moроній 10:32–33; Учення і Завіти 76:69.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань та домашнього сімейного вечора

Коли ваша сім’я буде читати Писання разом, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька пропозицій:

Матвій 5:1–9

Які принципи, викладені в Maтвій 5:1–9, можуть допомогти вам зробити вашу домівку щасливішим місцем? Ви можете зосередитися на одному чи двох, вивчаючи протягом кількох наступних тижнів Проповідь на Горі. Наприклад, які вчення знайшли члени вашої сім’ї, які можуть допомогти їм стати миротворцями? (Див. Maтвій 5:21–25, 38–44). Які ви можете поставити цілі? Як ви будете відстежувати їх досягнення?

Матвій 5:14--16

З метою допомогти вашій сім’ї зрозуміти, що означає бути “світлом для світу”, ви можете дослідити певні джерела світла у вашій домівці, у сусідніх будинках та у світі. Можливо, буде корисним продемонструвати, що станеться, якщо світло заховати. Що мав на увазі Ісус, коли сказав: “Ви світло для світу”? (Матвій 5:14). Хто був схожим на світло для вашої сім’ї? Як ми можемо бути світлом для інших? (Див. УЗ 103:9–10).

Матвій 5:43–44

Чому Господь хоче, щоб ми молилися за тих, хто був до нас недобрим? Як ми можемо жити за цим принципом у своїй сім’ї?

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити наше навчання?

Будьте спостережливими. Якщо ви будете звертати увагу на те, що відбувається в житті ваших дітей, ви знайдете чудові можливості для навчання. Коментарі та запитання ваших дітей протягом дня також можуть підводити до можливих зручних моментів для навчання. (Див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 16).

Зображення
свічка

“Ви---світло для світу” (Maтвій 5:14).

Роздрукувати