За Мною йдіть
25 лютого–3 березня. Матвій 6–7: “Навчав Він їх, як можновладний”


“25 лютого–3 березня. Матвій 6–7: “Навчав Він їх, як можновладний”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2019 (2019)

“25 лютого–3 березня. Матвій 6–7”: За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2019

Зображення
Ісус навчає на березі моря

Ісус навчає людей на березі моря, художник Джеймс Тіссо

25 лютого–3 березня

Матвій 6–7

“Навчав Він їх, як можновладний”

Коли ми читаємо Писання, маючи на думці якесь запитання та щире бажання зрозуміти, що Небесний Батько хоче, аби ми пізнали, ми запрошуємо Святого Духа надихати нас. Коли ви будете читати Maтвій 6–7, звертайте увагу на ці враження.

Запишіть свої враження

Проповідь на Горі---це одна з найвідоміших промов у християнстві. Спаситель навчав за допомогою яскравих образів, як-от, міста, що стоїть на горі, польових лілій та вовків в овечій шкурі. Але Проповідь на горі це щось більше, ніж прекрасна промова. Сила вчень Спасителя, наданих Його учням, може змінити наше життя, особливо якщо ми за ними живемо. Тоді Його слова стають більше ніж слова; вони стають надійним фундаментом життя, яке, як і дім розумного чоловіка, може протистояти вітрам і повеням світу (див. Maтвій 7:24–25).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Матвій 6–7

Я маю зосередити своє серце на небесному.

Не завжди легко поставити Божі справи понад мирські. Які вчення Спасителя в Maтвій 6–7 допомагають вам зосереджуватися на небесному? Які у вас виникають думки чи враження, коли ви вивчаєте Його слова? Що це надихає вас робити? Ви можете записати свої враження. Наприклад:

Maтвій 6:1–4

Я маю більше непокоїтися про те, що про мене думає Бог, а не люди.

Матвій 6–7

Я можу наближатися до Бога через смиренну, щиру молитву.

Проповідь на горі містить багато тем. І те, які теми привернуть вашу увагу, якоюсь мірою буде залежати від нинішніх обставин вашого життя і того, що Господь хоче вам сказати.

Одна з тем у Maтвій 6–7---це молитва. Виділіть час на те, щоб оцінити свої молитви. Як ви думаєте, наскільки добре ви докладаєте зусилля, аби наближатися до Бога через молитву? Які вчення в Maтвій 6–7 надихають вас покращити ваші молитви? Запишіть свої враження, отримані через Духа. Наприклад:

Матвій 6:9

Під час молитви я маю благоговійно ставитися до імені Небесного Батька.

Матвій 6:10

Під час молитви я маю висловити своє бажання, щоб здійснилася воля Господа.

Ви можете ще раз прочитати Проповідь на горі, цього разу шукаючи іншу повторювану тему чи послання, які особливо доречні для вас. Запишіть знайдене у щоденник навчання разом з вашими думками і враженнями.

Зображення
сімейна молитва

Ми можемо наближатися до Бога через молитву.

Матвій 6:7

Що означає використовувати зайві повторення в молитві.

Люди часто думають, що використовувати зайві повторення означає повторювати знову і знову ті самі слова. Але слово зайве може означати те, що не має цінності. Використовувати в молитві зайві повторення може означати, що молитву промовляють без щирих почуттів у серці (див. Aлма 31:12–23).

Матвій 6:9–13

Чому ми не повторюємо Господню молитву?

Президент Рассел M. Нельсон навчав: “Господь спочатку попросив Своїх послідовників уникати “зайвих повторень” [див. Maтвій 6:7] і сказав: “Ви ж моліться отак” [Maтвій 6:9]. Отже, Господня молитва служить зразком, якого треба дотримуватися, а не вивчати її всю напам’ять і повторювати багато разів. Учитель просто хоче, щоб ми молилися про Божу допомогу, коли намагаємося постійно протистояти злу і жити праведно” (“Уроки з Господніх молитов”, Ensign або Ліягона, трав. 2009, с. 47).

Матвій 7:1–5

Я маю судити праведно

Може здатися, що в Maтвій 7:1 Спаситель каже, що ми не повинні судити, але в інших уривках (включаючи інші вірші цього розділу) Він дає нам настанови щодо того, як судити. Якщо це не дуже зрозуміло, може допомогти Переклад Джозефа Сміта цього вірша: “Не судіть неправедно, щоб і вас не судили; але судіть праведним судом” (в ПДС Maтвій 7:1).  Що ви знаходите в Maтвій 7:1–5, як і в решті того розділу, такого, що допомагає вам зрозуміти, як “судити праведним судом”?

Див. також “Засудження інших”, Стійкі у вірі, сс. 51–53; Лінн Г. Роббінс, “Праведний суддя”, Ensign або Ліягона, лист. 2016, сс. 96–98.

Матвій 7:21--23

Я пізнаю Ісуса Христа, виконуючи Його волю.

Фразу “Я ніколи не знав вас” у Maтвій 7:23 було змінено в Перекладі Джозефа Сміта на “Ви ніколи Мене не знали”. Як ця зміна допомагає вам краще зрозуміти, чого навчав Господь у віршах 21–22 стосовно виконання Його волі? Наскільки добре, на вашу думку, ви знаєте Господа? Що ви можете робити, аби пізнати Його краще?

Див. також Девід A. Беднар, “Коли б то були ви пізнали Мене”, Ensign або Ліягона, лист. 2016, сс. 102–105.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань та домашнього сімейного вечора

Коли ви будете вивчати з вашою сім’єю Проповідь на горі, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька пропозицій:

Матвій 6–7

 

Матвій 6:5–13

Що ми можемо дізнатися стосовно молитви з того, як молився Спаситель? Як ми можемо використати Його молитву в якості моделі для покращення нашої особистої молитви і сімейних молитов? (Див. також Лука 11:1–13). Якщо у вас є діти молодшого віку, ви можете попрактикуватися у спільній молитві.

Матвій 6:33

Що для вас означає шукати найперш Царства Божого? Як ми робимо це всією сім’єю?

Матвій 7:1–5

Ви можете використати маленький і великий уламки дерева, аби символізувати тріску і велику колоду під час обговорення вчення Спасителя про те, як не засуджувати інших. В рамках цього обговорення ви можете прочитати статтю “Засудження інших” у довіднику Стійкі у вірі, сс. 51--53.

Матвій 7:24--27

Для того, щоб допомогти вашій сім’ї краще зрозуміти притчу про мудрого і необачного чоловіка, ви можете дати їм вилити воду на пісок, а потім на камінь. Як ми можемо побудувати наш духовний фундамент на скелі?

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити особисте вивчення

Діліться отриманим натхненням. Обговорення принципів, які ви дізнаєтеся з вашого особистого вивчення, це не лише хороший спосіб навчати інших, це також допомагає вам зміцнити ваше власне розуміння. Спробуйте поділитися з членом сім’ї або на ваших церковних уроках одним з принципів, що ви засвоїли із завдання для читання на цей тиждень.

Зображення
Ісус молиться

Я молився за тебе, художник Дел Парсон

Роздрукувати