За Мною йдіть
22–28 квітня. Maтвій 18; Лука 10: “Що робити мені, щоб вічне життя осягнути?”


“22–28 квітня. Maтвій 18; Лука 10: “Що робити мені, щоб вічне життя осягнути?”, За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2019 (2019)

“22–28 квітня. Матвій 18; Лука 10”: За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2019

Зображення
добрий самарянин

Добрий самарянин, художник Дан Бур

22–28 квітня

Maтвій 18; Лука 10

“Що робити мені, щоб вічне життя осягнути?”

Коли ви будете з молитвою читати й обдумувати Матвій 18 і Лука 10, звертайте увагу на тихі підказки Святого Духа. Він розкаже вам, як ці вчення та історії стосуються вас. Запишіть отримані вами підказки.

Запишіть свої враження

Коли ви запитуєте про щось Господа, ви можете отримати відповідь, на яку не очікували. Хто мій ближній? Будь хто, кому потрібна ваша допомога і любов. Хто найбільший у Царстві Небесному? Дитина. Чи достатньо сім разів пробачати того, хто образив? Ні, ви маєте пробачати сімдесят разів по сім. (Див. Лука 10:29–37; Maтвій 18:4, 21–22). Якщо ви прагнете дізнатися волю Господа не для того, щоб “себе виправдати” (Лука 10:29), але тому що дійсно хочете навчатися у Нього, Господь навчить вас жити так, що це приведе вас до вічного життя з Ним.

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Матвій 18:21–35

Я маю прощати інших людей, якщо хочу отримати прощення від Господа.

Пропозиція Петра, що він може пробачити когось сім разів, може здатися дуже щедрою, але Ісус навчав вищому закону. Його відповідь: “Не кажу тобі---до семи раз, але аж до семидесяти раз по семи!”---навчала не про числа, а про Христове ставлення до прощення. Коли ви читаєте притчу про немилосердного слугу, подумайте про випадки, коли ви відчували милість Бога і Його співчуття. Чи є хтось, кому треба відчути ваше милосердя і співчуття?

Старійшина Девід Е. Соренсен, сімдесятник, навчав: “Я хотів би уточнити, що прощення гріхів не слід плутати з толерантним ставленням до зла. … Хоча ми маємо простити ближнього, який робить нам шкоду, ми повинні вдаватися до конструктивних заходів, щоб цього більше не сталося” (“Прощення замінить гіркоту любов’ю”, Ensign або Ліягона, трав. 2003, с. 12).

 

Лука 10:1–20

Хто такі сімдесятники?

За зразком, встановленим у старозавітні часи (див. Вихід 24:1; Числа 11:16), Ісус Христос “призначив інших Сімдесят”, крім Своїх Дванадцятьох апостолів, бути Його свідками, проповідувати Його євангелію і допомагати Йому в Його роботі. Цей зразок продовжується й у відновленій Церкві. Сімдесятники також покликані допомагати Дванадцятьом в їхній місії як особливих свідків Ісуса Христа для всього світу. Сімдесятників організовано в кворуми. Члени перших двох кворумів рукопокладаються бути генеральними авторитетами сімдесятниками, у той час як члени інших кворумів рукопокладаються бути територіальними сімдесятниками. (Див. також УЗ 107:25–26, 33–34, 97).

Лука 10:25–37

Щоб отримати вічне життя, я маю любити Бога і любити свого ближнього як себе.

Корисно пам’ятати, що притча про доброго самарянина була способом, в який Ісус відповів на запитання: “Хто мій ближній?” Коли ви будете читати цю притчу, пам’ятайте це запитання. Які відповіді ви знайшли?

На той час, коли жив Ісус, ворожість між юдеями та самарянами тривала століттями. Самаряни були нащадками юдеїв, які жили в Самарії й укладали шлюби з язичниками. Юдеї вважали, що самаряни стали нечистими, завдяки своєму зв’язку з язичниками, і відступниками. Юдеї подорожували багато миль в обхід, аби не проходити Самарією. (Див. також Лука 9:52–54; 17:11–18; Іван 4:9; 8:48).

Чому, на вашу думку, Спаситель вибрав самарянина, ненависного юдеям, за взірець співчуття і любові до ближнього? Що ця притча надихає вас робити аби показати більше милості до інших?

Див. також Moсія 2:17; “Притча про доброго самарянина” (відео, LDS.org); “Я йтиму за Христом”, Гімни, № 129.

Лука 10:38–42

Ми вибрали “найкращу частку”, коли зробили вибір, який веде до вічного життя.

Сестра Бонні Д. Паркін, колишній генеральний президент Товариства допомоги, навчала: “Марія і Марта—це ви і я. … Обидві вони любили Господа і хотіли показати Йому свою любов. Тільки, на мою думку, у тій ситуації Марія висловила свою любов, слухаючи Його слова, в той час як Марта виразила свої почуття, служачи Йому. … Ісус не ставився зневажливо до того, чим опікувалася Марта, але замість цього Він привернув її увагу, попросивши обирати “найкращу частку”. І що це означає? … Єдине, що нам потрібно обрати—це вічне життя [див. 2 Нефій 2:28]. Ми вибираємо щодня” (“Обираючи милосердя, ми обираємо найкращу частку”, Ensign або Ліягона, лист. 2003, с. 104). Як би ви підсумували власними словами пораду Господа Марті? Оцініть свій розклад---чи є щось “потрібне”, що вимагає більше вашої уваги?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань та домашнього сімейного вечора

Коли ви будете читати Писання з вашою сім’єю, Дух може допомогти вам знати, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька пропозицій:

Maтвій 18; Лука 10

Які гімни, пов’язані з істинами, яким навчають у цих розділах, може співати ваша сім’я. Два приклади це: “Я йтиму за Христом” і “Чи зробив я сьогодні добро?”, Гімни, № 129, 132, але є й багато інших. Як слова цих гімнів допомагають вашій сім’ї краще зрозуміти вчення Спасителя?

Матвій 18:1–11

Чому Ісус хоче, щоб ми стали схожими на малу дитину? Які якості дітей можуть зробити нас більше схожими на Христа, якщо ми втілимо їх в нашому житті? (Див. Moсія 3:19).

Зображення
Ісус з дітьми у себе на колінах

Ісус хоче, щоб Його учні стали як малі діти.

Лука 10:25–37

Що може оживити притчу про доброго самарянина для вашої сім’ї? Чи сподобається їм вдягти костюми і розіграти сценку на її основі? Обов’язково допоможіть членам сім’ї побачити, як вони можуть бути схожими на доброго самарянина. Чи є хтось у школі чи в церкві, кому потрібна допомога, а ми не звертаємо на цю людину уваги? Що ми можемо зробити для неї?

Лука 10:40–42

Чи буває важко вмістити духовні справи у розпорядок вашої сім’ї? Історія про Марію та Марту може сприяти отриманню натхнення на сімейній раді чи на домашньому сімейному вечорі стосовно того, як це здійснити. Сім’єю ви можете скласти перелік способів вибрати “найкращу частку” (див. Лука 10:42).

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити наше навчання

Сприяйте створенню атмосфери любові. Те, що члени сім’ї відчувають одне до одного і як ставляться одне до одного, може глибоко вплинути на дух у вашій домівці. Допоможіть усім членам сім’ї виконувати свою частку у встановленні домівки, де панує любов і повага, щоб усі почувалися в безпеці, коли будуть ділитися своїм досвідом, запитаннями і свідченнями. (Див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 15).

Зображення
Христос з Марією і Мартою

Христос в домі Марії і Марти, художник Уолтер Рейн

Роздрукувати