За Мною йдіть
22–28 липня. Дії 16–21: “Господь нас покликав звіщати Євангелію”


“22–28 липня. Дії 16–21: “Господь нас покликав звіщати Євангелію”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2019 (2019)

“22–28 липня. Дії 16–21”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2019

Зображення
Павло на Марсовому полі

22–28 липня

Дії 16–21

“Господь нас покликав звіщати Євангелію”

Коли ви будете читати про роботу Павла з проповіді євангелії, Дух може підказати вам певні думки або почуття. Запишіть ці підказки і складіть план діяти на їх основі.

Записуйте свої враження

Серед останніх слів Господа Своїм апостолам прозвучала заповідь: “Тож ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в Ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа, навчаючи їх зберігати все те, що Я вам заповів” (Maтвій 28:19–20). Хоча апостоли не донесли це послання до всіх народів, в уривку Дії 16–21 дійсно показано, що Павло та його напарники досягли значного успіху у встановленні Церкви. Вони навчали, христили і надавали дар Святого Духа. Вони творили чудеса, навіть воскресили померлого чоловіка і пророкували про настання великого відступництва (Дії 20:7–12; 20:28–31). І роботу, яку вони розпочали, продовжують сучасні апостоли сьогодні разом з такими відданими учнями, як ви, хто допомагає виконувати доручення Спасителя у способи, яких Павло навіть уявити не міг. Можливо, ви знаєте людей, які не знають свого Небесного Батька чи Його євангелії. Можливо, ви відчували, як “кипів [ваш] дух”, підказуючи вам поділитися з ними тим, що ви знаєте про Нього (Дії 17:16). Якщо ви будете наслідувати приклад смирення та сміливості Павла у проповіді євангелії, ви можете знайти когось, чиє “серце [Господь] відкрив” (Дії 16:14).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Дії 16–21

Дух скеровуватиме мене у моєму прагненні ділитися євангелією.

Усім потрібна євангелія Ісуса Христа, але деякі люди більш готові, ніж інші, щоб її прийняти. Це одна з причин, чому нам потрібен Святий Дух, коли ми ділимося євангелією---щоб скеровувати нас до тих, хто готовий. Коли ви будете читати Дії 16–21, зверніть увагу на випадки, в яких Дух скеровував Павла та його напарників. Які благословення прийшли до них завдяки тому, що вони діяли за підказками Духа? Коли ви відчували підказки Духа, намагаючись ділитися євангелією?

Див. також Aлма 7:17–20; Даллін Х. Oукс, “Ділитися відновленою євангелією”, Ensign або Ліягона, лист. 2016, сс. 57–60; Проповідуйте Мою євангелію, сс. 94–95.

Дії 16–21

Я можу проголошувати євангелію за всіх обставин.

Якщо людину кинули у в’язницю за проповідь євангелії, це може виглядати як зрозуміла підстава припинити проповідувати. Але для Павла і Сили це була можливість навернути сторожа в’язниці (див. Дії 16:16–34). Читаючи Дії 16–21, пошукайте інші приклади готовності Павла ділитися своїм свідченням з кожним. Чому, на вашу думку, він був таким сміливим і безстрашним? Чого вас навчає приклад Павла?

Розділи 16–21 містять набагато більше послань стосовно проповідування євангелії. Якщо ви будете уважно шукати, то зможете знайти підходящі саме для вас. Спробуйте читати ці розділи з такою метою. Що ви знаходите?

Дії 17:16–34

“Рід ми Його”.

В Афінах Павло знайшов людей з різними думками та релігійними поглядами. Вони постійно прагнули, “аби щось нове говорити чи слухати”, і запропоноване Павлом дійсно було для них нове (див. Дії 17:19–21). Вони поклонялися багатьом богам разом з одним, якого вони називали “Незнаний Бог” (Дії 17:23), але вони вірили, що боги були силами чи стихіями, а не живими істотами, які мають особистість, і точно не могли бути нашим Батьком. Прочитайте, що сказав Павло, аби допомогти їм пізнати Бога, і зверніть увагу на знайдені вами характеристики Бога. Що для вас означає бути “Божим родом”? (Див. Дії 17:29). У чому, на вашу думку, полягає різниця між тим, щоб бути дитиною Бога і просто одним з Його творінь? Якби ви стояли біля Павла, коли він свідчив, що б ви сказали давнім грекам про нашого Небесного Батька? Чи знаєте ви когось, кому пішло б на користь ваше свідчення?

Зображення
Ісус тримає маленького хлопчика

Цінність душі, художник Ліз Лемон Свіндл

Див. також Римлянам 8:16; 1 Івана 5:2; “We Are the Offspring of God” (Ми діти Бога) (відео, LDS.org).

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете читати Писання з вашою сім’єю, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька пропозицій:

Дії 16–21

Щоб допомогти вашій сім’ї уявити події цих розділів, може бути цікаво під час спільного читання відмічати на карті міста, в яких побував Павло (див. карту в кінці цього навчального плану).

Дії 17:11; 18:24–28

Як ми можемо бути більше схожими на святих із цих уривків з Писань? Як щоденне вивчення Писань робить нас “шляхетнішими”? (Дії 17:11). Що ми можемо робити, аби стати “сильними в Писанні”? (Дії 18:24).

Дії 19:1–7

Наступне вчення від пророка Джозефа Сміта може допомогти в обговоренні вашою сім’єю Дії 19:1–7: “Хрищення водою є лише половиною хрищення, і воно нічого не варте без другої половини---тобто, без хрищення Святим Духом. … “Родитися з води й Духа” [означає] бути зануреним у воду для відпущення гріхів й після того отримати дар Святого Духа. Це робиться покладанням на голову рук того, хто має дане йому від Бога повноваження” (Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт, с. 97). Які благословення ви отримали завдяки тому, що прийняли дар Святого Духа?

Дії 19:13–20

Що надихнуло людей у цих віршах спалити свої книги вартістю “на срібло п’ятдесят тисяч драхм”? (Дії 19:19). Чи є якесь мирське майно чи якісь заходи, від яких нам слід відмовитися для того, щоб отримати небесні благословення?

Дії 20:32–35

Коли ваша сім’я відчула на власному досвіді вчення Христа, що “Блаженніше давати, ніж брати”? (Дії 20:35). Чи є людина, яка може отримати користь від послуг, часу чи дарів, які могла б надати ваша сім’я? Сім’єю обговоріть деякі ідеї і складіть план комусь послужити. Як ми почуваємося, коли служимо людям? Чому блаженніше давати, ніж брати?

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити особисте вивчення

Записуйте враження. Коли приходять враження чи підказки, записуйте їх. Наприклад, ви можете записати свої думки на полях ваших Писань, у додатку Євангельська бібліотека або у щоденнику для вивчення. “Коли ви записуєте духовні враження, ви показуєте Господу, що цінуєте Його настанову, і Він благословляє вас одкровеннями частіше” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 12; див. також с. 30).

Зображення
карта місіонерських подорожей Павла

Місіонерські подорожі апостола Павла.

Роздрукувати