За Мною йдіть
2–8 вересня. 1 Коринтянам 14–16: “Бог не є Богом безладу, але миру”


“2–8 вересня. 1 Коринтянам 14–16: “Бог не є Богом безладу, але миру”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2019 (2019)

“2–8 вересня. 1 Коринтянам 14–16”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2019

Зображення
христильна купіль у храмі

2–8 вересня

1 Коринтянам 14–16

“Бог не є Богом безладу, але миру”

Записуйте свої враження, коли будете читати 1 Коринтянам 14–16. Моліться про те, чого вас навчив Дух, і запитуйте у Небесного Батька, чи є щось більше, чого Він хотів би вас навчити.

Записуйте свої враження

Через те, що Церква та її вчення були відносно новими у Коринфі, зрозуміло, чому святі Коринфа відчували збентеження. Павло перед цим навчав їх основоположній істині євангелії: “Що Христос був умер ради наших гріхів … , і що Він був похований, і що третього дня Він воскрес” (1 Коринтянам 15:3–4). Але деякі члени Церкви невдовзі почали навчати, що “немає воскресення мертвих” (1 Коринтянам 15:12). Павло вмовляв їх “пам’ятати” істини, яким їх навчали (див. 1 Коринтянам 15:2). Коли ми зустрічаємо суперечливі думки про євангельські істини, добре пам’ятати, що “Бог не є Богом безладу, але миру” (1 Коринтянам 14:33). Якщо ми будемо прислухатися до призначених слуг Господа і триматися тих простих істин, яких вони постійно навчають, це може допомогти нам знайти мир і “стояти у вірі” (див. 1 Коринтянам 16:13).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

1 Коринтянам 14

Я можу прагнути отримати дар пророцтва.

Чи цікавилися ви коли-небудь, що таке дар пророцтва? Чи це здатність передбачати майбутнє? Чи може хтось отримати цей дар? Чи він лише для пророків?

Президент Церкви---це єдина людина, яка може пророкувати й отримувати одкровення для всієї Церкви; але в Путівнику по Писаннях сказано, що пророцтва складаються “з богонатхненних слів або писань, які людина одержує через одкровення від Святого Духа. … Коли людина пророкує, вона говорить або пише те, що, за Божим бажанням, їй слід знати для власного блага або для блага інших” (Путівник по Писаннях, “Пророцтво, пророкувати”, scriptures.lds.org; див. також УЗ 100:5–8). В Об’явленні 19:10 дух пророцтва також називають як “засвідчення Ісусове”.

Що ви дізнаєтеся про цей духовний дар з 1 Коринтянам 14:3, 31, 39–40? Що міг мати на увазі Павло, коли запрошував Коринтян “мати ревність пророкувати”? (1 Коринтянам 14:39). Яким чином ви можете це робити?

Див. також Числа 11:24–29; Кн. Якова 4:6–7; Алма 17:3; Учення і Завіти 11:23–28.

1 Коринтянам 14:34–35

Чому Павло сказав, що жінки мають мовчати в церкві?

Учення Павла в 1 Коринтянам 14:34–35 можуть здаватися суперечливими, оскільки раніше в цьому ж посланні він писав, що жінки молилися і пророкували (див. 1 Коринтянам 11:5). В перекладі Джозефа Сміта слово говорити у віршах 34 і 35 було замінено словом керувати. Це уточнення означає, що Павло міг говорити про жінок, які намагалися керувати на церковних зборах. (Див. також 1 Tимофію 2:11–12).

 

1 Коринтянам 15:1–34, 53–58

Ісус Христос здобув перемогу над смертю.

Воскресіння Ісуса Христа є настільки фундаментальним для християнства, що ми можемо сказати, що без нього немає християнства—а, за словами Павла, тоді “проповідь наша даремна, даремна також віра ваша” (1 Коринтянам 15:14). Але деякі святі з Коринфа навчали, що “немає воскресення мертвих” (1 Коринтянам 15:12). Коли ви прочитаєте відповідь Павла в 1 Коринтянам 15, подумайте трохи, як би ваше життя відрізнялося від нинішнього, якби ви не вірили у Воскресіння. Як воно благословило вас? Які благословення приходять до вас завдяки тому, що Ісус Христос воскрес? (Див. 2 Нефій 9:6–19; Алма 40:19–23; Учення і Завіти 93:33–34). Що для вас означає фраза “коли ж бо Христос не воскрес, тоді віра ваша даремна”? (Вірш 17).

1 Коринтянам 15:35–54

Воскреслі тіла відрізняються від смертних тіл.

Чи запитували ви себе коли-небудь, як може виглядати воскресле тіло? Згідно з 1 Коринтянам 15:35, деякі християни запитували те саме. Прочитайте відповідь Павла у віршах 36–54 і зверніть увагу на слова і фрази, які описують різницю між смертними і воскреслими тілами. Наприклад, вірші 40–42 навчають, що воскреслі тіла будуть випромінювати славу різних ступенів, так само як сонце, місяць і зірки відрізняються своєю яскравістю (див. також Переклад Джозефа Сміта, 1 Коринтянам 15:40; УЗ 76:50–112).

Див. також Алма 11:43–45; Лука 24:39.

Зображення
схід сонця

Одна “слава для сонця” (1 Коринтянам 15:41).

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете читати Писання з вашою сім’єю, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька пропозицій:

1 Коринтянам 15:29

Ми дізнаємося з вірша 29, що перші святі брали участь у хрищеннях за померлих, так само як і ми це робимо у Церкві сьогодні. Як наша сім’я справляється з підготовкою імен наших предків для виконання за них храмових обрядів?  

1 Коринтянам 15:35–54

Які предмети чи малюнки ви можете показати, щоб допомогти вашій сім’ї зрозуміти деякі з термінів, використаних Павлом для описання різниці між смертними тілами та воскреслими? Наприклад, щоб показати різницю між тлінним і нетлінним (див. вірші 52–54) ви можете показати метал, який поржавів (наприклад, залізо), і метал, який не ржавіє (наприклад, нержавіюча сталь). Або ви можете порівняти щось слабке із чимось сильним (див. вірші 43).

1 Коринтянам 15:55–57

Обговорення цих віршів буде особливо змістовним, якщо ваша сім’я знає когось, хто помер. Члени сім’ї можуть приносити свідчення про те, як Ісус Христос забирає “жало смерті” (вірш 56). Виступ старійшини Пола В. Джонсона “І не буде вже смерти” (Ensign або Ліягона, трав. 2016, сс. 121–123) може добре доповнити обговорення.

1 Коринтянам 16:13

Щоб допомогти членам вашої сім’ї відчути, як їх стосується цей вірш, ви можете намалювати на землі коло і проінструктувати члена сім’ї непохитно “стояти” всередині нього із зав’язаними очима, коли інші намагатимуться виштовхнути його чи її з цього кола. Наскільки це було легше, коли член сім’ї у колі не зав’язував очі і міг “пильнувати”? Що ми можемо робити, аби “бути міцними” у нашому житті, коли у нас є спокуси або ми робимо неправильний вибір?

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити особисте вивчення

Шукайте зразки. В Писаннях ми знаходимо зразки, які показують, як Господь виконує Свою роботу. Які зразки ви бачите в 1 Коринтянам 14, які допомагають нам зрозуміти, як навчати і надихати одне одного? Див. також УЗ 50:13–23.

Зображення
Христос явився Марії біля гробниці в саду

Чого плачеш ти, жінко?, художник Саймон Д’юї

Роздрукувати