За Мною йдіть
6--12 липня. Алма 30–31: “Сила слова Бога”


“6--12 липня. Алма 30--31: “Сила слова Бога”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Книга Мормона. 2020 (2020)

“6--12 липня. Алма 30--31”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2020

Зображення
Алма навчає Коригора

Все вказує на те, що Бог є (Алма і Коригор), художник Уолтер Рейн

6--12 липня

Алма 30–31

“Сила слова Бога”

Вивчіть Алма 30--31, думаючи про дітей, яких навчаєте. Коли ви роздумуєте над їхніми сильними сторонами й потребами, Святий Дух допомагатиме вам дізнатися, як їх навчати.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Попросіть дітей відповісти, наприклад, на такі запитання: “Коли ми повинні молитися?”, “Що ми кажемо, коли молимося?”, “Може хтось розказати, як молилися зорамійці або як молився Алма?”

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Алма 30:44

Усе свідчить про Бога.

Алма вказує, що все на небі й на землі свідчить про те, що Бог живий і керує Всесвітом. Що ви можете допомогти дітям побачити навколо них, що свідчить про Бога?

Вправи на вибір

  • Прочитайте дітям Алма 30:44 і попросіть їх послухати, що, за словами Алми, допомагає нам дізнатися про реальність Бога. Розмістіть відповідні ілюстрації й попросіть дітей вказувати на них, коли ви будете читати про це в цьому вірші. Запропонуйте дітям намалювати те, що допомагає їм вірити в Бога.

  • Якщо можливо, вийдіть з дітьми на подвірʼя або попросіть їх стати біля вікна, коли ви будете читати Алма 30:44. Попросіть їх вказати, що з того, що вони бачать, допомагає їм знати про реальність Бога. Також корисно буде використати й творчу сторінку для цього тижня.

  • Попросіть дітей сісти в коло і заспівайте разом пісню про Божі створіння, наприклад, “Я знаю, Він любить мене” (Збірник дитячих пісень, с. 16). Попросіть, щоб діти під час співу передавали по колу якийсь предмет, наприклад, мʼяч. Коли музика зупиняється, просіть дитину, яка тримає цей предмет, назвати щось одне, створене Небесним Батьком, за що вона вдячна.

Алма 31:5

Слово Бога має велику силу.

Думаючи про силу, діти можуть думати, наприклад, про супергероїв, цариць або царів. Ви можете допомогти їм зрозуміти, що слово Бога сильніше, ніж “щось інше” (Алма 31:5).

Вправи на вибір

  • Намалюйте на дошці меч. Прочитайте дітям Алма 31:5 і попросіть їх послухати, що, як каже Алма, є сильнішим за меч. Розкажіть про ваш досвід, коли слово Бога сильно вплинуло на вас.

  • Заспівайте разом пісню про Писання, наприклад, “Scripture Power (Сила Писань)” (music.ChurchofJesusChrist.org) і попросіть дітей послухати, як Писання допомагають нам. Повторіть фразу “Слово Бога сильніше, ніж …” кілька разів і попросіть дітей допомогти вам закінчити цю фразу.

Aлма 31:8--35

Небесний Батько чує мої молитви.

Алмі стало сумно, коли він побачив, як моляться зорамійці (див. Алма 31:24)—вони не вірили в Ісуса Христа й завжди промовляли ті ж самі молитви на тому місці, де кожен міг би їх бачити (Алма 31:13–14). А молитва Алми була смиренною, і в ній виявлялася його віра у Христа.

Вправи на вибір

  • Стисло розкажіть дітям історію про Алму і зорамійців, як вона описана в Алма 31:8–35. Ви також можете використати “Розділ 28: Зорамійці і Рамеумптом” (Оповідання з Книги Мормона, сс. 78--80 або відповідне відео на ChurchofJesusChrist.org). Вкажіть на відмінності в молитві зорамійців та молитві Алми. Попросіть дітей уявити, що вони зустріли когось із зорамійських дітей. Що б вони сказали цій дитині, аби навчити її молитися?

  • Коли діти допомагатимуть вам складати з кубиків чи камінців башту Рамеумптом, допоможіть їм визначити, що казали зорамійці у своїй молитві (див. Алма 31:15–18). Поясніть, що ми повинні молитися не так. Спитайте дітей, а як ми повинні молитися, і нехай вони, називаючи щось із цього, витягають з башти кубик або камінець.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Алма 30

Книга Мормона застерігає нас про лжевчення.

Лжевчення Коригора описані у Книзі Мормона, щоб допомогти нам розпізнавати й відкидати подібні вчення в наші дні.

Вправи на вибір

  • Покажіть якісь предмети (наприклад, гроші або щось із їжі) та іграшкову їх подобу. Що дітям захотілося б мати більше? Допоможіть дітям уважно прочитати Алма 30:12–18, щоб знайти, якої неправди або яких лжевчень навчав Коригор про Бога.

  • Допоможіть дітям визначити, якої неправди навчав Коригор, і напишіть це на паперових смужках, щоб розмістити їх на дошці (див. Алма 30:12–18, 24). Попросіть дітей уважно прочитати Алма 30:32--35, знаходячи, як Алма відповідав на брехню Коригора. Спитайте дітей, як вони можуть дізнатися, що те, чого навчав Алма, є правильним.

    Зображення
    Коригор розмовляє з Алмою

    Коригор протистоїть Алмі, художник Роберт Т. Баррет

Алма 31:5

Слово Бога сильніше, ніж будь-що інше.

Коли ви відчували силу Божого слова? Поміркуйте, як ваш досвід може надихнути дітей, яких ви навчаєте.

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей подумати про щось сильне чи когось сильного або покажіть малюнки із зображенням чогось сильного. Що робить це сильним? Прочитайте разом Алма 31:5 і запитайте дітей, що, на їхню думку, означають ці вірші. Чому слово Бога сильніше, ніж меч? Що воно має силу зробити?

  • Заздалегідь звʼяжіться з кількома дітьми й попросіть їх подумати про випадок, коли уривок з Писань або виступ когось із провідників Церкви допоміг їм зробити щось хороше, а потім нехай вони розкажуть про цей випадок у класі. Чому слово Бога спонукало їх робити хороші справи?

  • Заспівайте з дітьми пісню про Боже слово, наприклад, “Коли Святе Письмо читаю” або “Йди за пророком” (Збірник дитячих пісень, сс. 58, 66). Вони також можуть заспівати пісню “Scripture Power (Сила Писань)” (music.ChurchofJesusChrist.org).

Aлма 31:8--35

Я можу бути смиренним/ою.

Причиною всіх помилок, які робили зорамійці, була їхня гординя, і саме це особливо засмучувало Алму. Це може бути нагодою навчати дітей про важливість смирення.

Вправи на вибір

  • Допоможіть дітям зрозуміти різницю між гординею і смиренням (див. “Гординя” і “Смиренний, смирення” у Путівнику по Писаннях). Попросіть дітей по черзі прочитати Алма 31:24–28. Або прочитайте разом “Розділ 28: Зорамійці і Рамеумптом” (Оповідання з Книги Мормона, сс. 78--90). Коли вони читатимуть, попросіть їх звернути увагу на те, як зорамійці виявляли свою гординю. Як Алма виявляв своє смирення? (Див. Алма 31:30–33).

  • Розділіть дітей на групи і попросіть, щоб кожна група відповіла, наприклад, на такі запитання: “На чому зосередили свої серця зорамійці?” (Див. Алма 31:24, 28). “На яких мирських речах люди зосереджують свої серця сьогодні?”, “Чому люди можуть думати, що вони кращі за інших?” Після того як кожна група відповість, нехай вони намалюють якусь частину башти Рамеумптом на дошці. Потім попросіть їх стирати частини цієї башти кожного разу, коли вони називатимуть, як можуть виявити свою смиренність.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Попросіть дітей навчати у своїх сім’ях того, що вони дізналися сьогодні про силу Божого слова.

Як покращити наше навчання

Допомагайте дітям навчатися з Писань. Дітям молодшого віку може бути важко читати великий уривок, усе ж ви можете залучати їх до навчання з Писань. Наприклад, ви можете читати уривок, а дітей попросити вставати або піднімати руку, коли вони чутимуть якесь конкретне слово або якусь конкретну фразу. Потім допоможіть їм зрозуміти це слово чи цю фразу. (Див. Навчати, як навчав Спаситель, сс. 20--21).

Роздрукувати