За Мною йдіть
20--26 липня. Aлма 36--38: “Сподіва[й]ся на Бога і жив[и]”


“20--26 липня. Алма 36--38: “Сподіва[й]ся на Бога і жив[и]”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Книга Мормона. 2020 (2020)

“20--26 липня. Алма 36--28”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2020

Зображення
чоловік молиться

Ілюстрація Джошуа Денніса

20--26 липня

Алма 36--38

“Сподіва[й]ся на Бога і жив[и]”

Коли ви з молитвою будете вивчати Алма 36–38, до вас можуть приходити враження стосовно дітей, яких ви навчаєте. Запишіть ці враження; вони можуть підказати вам ідеї для навчальних вправ.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Запропонуйте дітям поділитися тим, чого навчили їх батьки. Запитайте їх, чи знають вони, що Алма навчав своїх синів.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Алма 36:6, 20, 24

Покаяння приносить мені радість.

Якщо навчати дітей, коли вони ще маленькі, про радість від покаяння, то це може надихнути їх каятися, коли вони подорослішають.

Вправи на вибір

  • Прочитайте дітям Алма 36:20 і попросіть їх послухати, що відчував Алма. Попросіть їх назвати те, що приносить їм радість. Покажіть зображення Спасителя і поясніть, що Алма відчув радість, бо Ісус Христос простив його гріхи.

  • Дайте кожній дитині аркуш паперу, на одній стороні якого намальовано щасливе обличчя, а на іншій---сумне. Попросіть, щоб вони слухали, коли ви будете читати Алма 36:6, і вибирали, яке з намальованих облич їм слід піднімати. Поясніть, що Алма покаявся й відчув радість, тому що Ісус Христос простив йому те, що він робив неправильний вибір. Попросіть, щоб діти слухали, коли ви будете читати Алма 36:24 про правильний вибір, зроблений ним пізніше, і підняли відповідне зображення обличчя.

  • Проспівайте разом пісню про Ісуса Христа, наприклад, “Живіть, як Син” (Збірник дитячих пісень, с. 20). Свідчіть, що Ісус приходив на землю, щоб спасти нас від гріха й принести нам радість.

Aлма 37:6--7

“Через мале і просте відбувається велике”.

Як ви можете навчити дітей про те, що Господь використовує мале або просте, щоб виконати Свою роботу?

Вправи на вибір

  • Прочитайте Алма 37:6–7 і попросіть дітей щоразу присідати, коли ви будете читати слово “мале”. Покажіть їм кілька маленьких предметів, завдяки яким може статися щось значне або може рухатися щось велике, наприклад, батарейку чи ключ від автомашини. Що значне може статися або що може рухатися завдяки цим маленьким предметам? Допоможіть дітям подумати про те мале або просте, яке Бог хоче, щоб ми робили. Що значне може статися завдяки цим малим або простим наказам?

  • Покажіть один чи два малюнки із зображенням чогось маленького, що збирається у щось велике, наприклад, травинку і луг або дощову краплинку і озеро. Свідчіть, що навіть незначні, прості вчинки можуть викликати великі зміни в нашому житті і в житті інших людей. Запропонуйте дітям розказати про кілька простих хороших справ, які вони роблять щодня, або наведіть ваші власні приклади. Запропонуйте дітям вибрати якусь одну хорошу справу, яку вони можуть зробити цього тижня, і нехай вони намалюють, як вони її роблять. Запропонуйте їм взяти їхні малюнки додому і показати їх своїм сімʼям.

Aлма 37:38--47

Писання можуть допомагати нам кожного дня.

Хоч багато маленьких дітей і не можуть читати, усе ж ви можете допомогти їм набути свідчення про силу Писань, щоб направляти їх у повсякденному житті.

Вправи на вибір

  • Покажіть ілюстрацію, на якій зображено Ліягону (наприклад, в Альбомі “Євангелія в мистецтві”, № 68), і попросіть дітей намалювати її, коли вони розказуватимуть, що памʼятають про неї (див. 1 Нефій 16:10, 28–29). Підніміть вгору Писання і попросіть дітей розказати, чим Писання подібні до Ліягони. Для проведення цього обговорення використайте Алма 37:38–47 і творчу сторінку для цього тижня.

  • Заспівайте разом з дітьми пісню про Писання, наприклад, “Коли Святе Письмо читаю” або “Як вивчатиму Писання” (Збірник дитячих пісень, с. 66; Гімни, № 169). Про які благословення, що приходять завдяки вивченню Писань, згадується в цій пісні?

    Зображення
    жінка читає Писання

    Писання вчать нас, як йти за Богом.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Алма 36

Я можу “народитися від Бога”, якщо йду за Ісусом і каюся у своїх гріхах.

“Навернення … є зміною самої нашої натури. Це настільки важлива зміна, що Господь та Його пророки називають її народженням знову” (“Навернення”, Gospel Topics, topics.ChurchofJesusChrist.org).

Вправи на вибір

  • Ознайомте дітей з історією навернення Алми молодшого, поданої в Алма 36:6–21. На паперових смужках напишіть слова і фрази з цих віршів, якими описано, що відчував Алма, і розмістіть їх на дошці. Попросіть дітей розділити ці смужки на дві групи: ті, що стосуються почуттів Алми до того, як він згадав, чого навчав його батько про Спасителя, і ті, що стосуються його почуттів після того, як він згадав це. Прочитайте разом Aлма 36:17–20 і свідчіть дітям, що Ісус Христос прощає нас, коли ми каємося.

  • Напишіть на дошці Народитися від Бога і вказані далі посилання: 1 Івана 4:7; Мосія 5:7; 27:25–26; Алма 5:14; 22:15. Допоможіть дітям прочитати ці вірші та знайти фрази, якими описано, що означає бути народженими від Бога. Як людина діє після того, як вона була народжена від Бога? Як ми можемо показати, що ми були народжені від Бога?

Алма 37:6--9, 38--47.

“Через мале і просте відбувається велике”.

Допоможіть дітям, яких навчаєте, зрозуміти: якщо вони щодня будуть читати Писання хоча б короткий час, то це може принести їм великі благословення.

Вправи на вибір

  • Намалюйте або покажіть відро. Скільки потрібно крапель води, щоб наповнити це відро? Допоможіть дітям усвідомити, що аби наповнити це відро, буде потрібно багато маленьких крапель. Як це стосується Алма 37:6–7? Як читання Писань подібне до додання маленьких крапель води у відро?

  • Попросіть дітей знайти в Алма 37:6--9, які благословення приходять завдяки “літописам”, тобто Писанням. Класом складіть перелік того, що вони знайшли. Як читання Писань благословило ваше життя? Поділіться вашим свідченням про Писання і запропонуйте дітям зробити те саме.

  • Покажіть ілюстрацію, на якій зображено Ліягону (наприклад, в Альбомі “Євангелія в мистецтві”, № 68), і попросіть дітей розказати, що вони памʼятають про Ліягону з написаного в 1 Нефій 16:10, 28. Допоможіть дітям прочитати Алма 37:38--42. Як діє Ліягона? У чому схожість її дії з дією Писань? Прочитайте разом вірші 43–47, щоб допомогти відповісти на це запитання. Як частину цієї вправи, попросіть дітей закінчити роботу над творчою сторінкою.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Попросіть дітей назвати одну з причин, чому вони вдячні за Писання, і нехай вони попросять членів своїх сімей зробити те саме.

Як покращити наше навчання

Допомагайте дітям ставати кращими учнями. Ви навчаєте дітей не лише з метою передати їм істину. Вам слід також допомагати їм ставати самостійними шукачами істини. Наприклад, замість того, щоб просто розповідати дітям про істини, що знаходяться в історії про навернення Алми, ви можете спланувати вправи, які допоможуть їм самостійно знаходити істини в цій історії.

Роздрукувати