Учення і Завіти 2021
28 грудня--3 січня. Учення і Завіти 1: “Прислухайтеся, о ви, люди”


“28 грудня--3 січня. Учення і Завіти 1: “Прислухайтеся, о ви, люди”, За Мною йдіть---для Початкового товариства. Учення і Завіти. 2021 (2020)

“28 грудня--3 січня. Учення і Завіти 1”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2021

Зображення
сімʼя читає Писання

28 грудня--3 січня

Учення і Завіти 1

“Прислухайтеся, о ви, люди”

Вашим першим кроком у підготовці до навчання повинно бути вивчення з молитвою Учення і Завітів 1. Під час вивчення прислухайтеся до підказок щодо потреб дітей і шукайте принципи, які матимуть для них значення. Ці натхненні думки допоможуть вам у плануванні вправ, які будуть важливими для навчання цих принципів.

Запишіть ваші враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Підніміть вгору примірник Учення і Завітів і попросіть дітей розповісти те, що вони знають про цю книгу. Хто її написав? Про що в ній написано? Чому це важливо? За відповідями ви можете звернутися до “Розділу 23: Учення і Завіти” (Оповідання з книги Учення і Завіти, сс. 90–92). Розкажіть про свою любов до книги Учення і Завіти й ваше прагнення навчатися з неї цього року.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Учення і Завіти 1:4

Господь через Своїх пророків попереджає нас про духовну небезпеку.

Господь проголосив, що Його голос---це “голос попередження”. Як ви будете надихати дітей розпізнавати попередження, які Він дає, і дослухатися до них?

Вправи на вибір

  • Роздайте дітям, щоб вони тримали попереджувальні знаки, такі як: небезпека руху, погана погода або отрута. Поговоріть про те, як ці знаки застерігають нас від небезпеки. Або розкажіть про випадок, коли ви послухалися застереження. Порівняйте ці застереження з попередженнями, які Господь дає через Своїх пророків. Свідчіть, що Він попереджає нас, тому що любить нас і хоче, аби ми були в безпеці (див. також творчу сторінку цього тижня).

  • Прочитайте дітям Учення і Завіти 1:4: “І голос попередження буде звучати для всіх людей”. Розкажіть щось з того про що пророк нещодавно навчав і що може нас оберігати. Якщо можливо, покажіть відповідні ілюстрації. Розкажіть про те, як ви виконуєте цю пораду пророка.

Учення і Завіти 1:17, 29

Джозеф Сміт---пророк Бога.

Коли ви разом з дітьми починаєте вивчати Учення і Завіти, допоможіть їм у формуванні власних свідчень про божественне покликання Джозефа Сміта.

Вправи на вибір

  • Покажіть ілюстрації із зображенням Пророка Джозефа Сміта (див. За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей; див. також Альбом “Євангелія в мистецтві”, №87). Попросіть дітей ставати поруч з ілюстрацією й розповідати, що вони знають про Джозефа Сміта.

  • Нехай діти тримають ілюстрацію із зображенням Спасителя та ілюстрацію із зображенням Джозефа Сміта. Поговоріть про те, що Спаситель дав нам через Джозефа Сміта, зокрема, заповіді (див. вірш 17) та Книгу Мормона (див. вірш 29). Скажіть дітям, що з книги Учення і Завіти вони дізнаються про заповіді, які Господь дав Церкві через Джозефа Сміта.

  • Поділіться своїми почуттями щодо Джозефа Сміта і свідчіть, що Бог “покликав [Свого] слугу Джозефа Сміта молодшого і говорив до нього з небес” (вірш 17).

Учення і Завіти 1:38

Слова пророка---це слова Бога.

Діти, яких ви навчаєте, можливо, чули виступи Президента Церкви, але вони могли не усвідомлювати, що його слова йдуть від Бога. Допоможіть їм навчитися сприймати слова пророка як Божі слова.

Вправи на вибір

  • Пограйте у просту гру: дайте вказівки одній дитині і попросіть її повторити ці вказівки для інших дітей. Допоможіть їм зрозуміти: коли вони виконують вказівки однієї дитини, це те саме, що виконувати ваші вказівки, і що йти за пророком---це те саме, що йти за Господом. Прочитайте їм останній рядок Учення і Завітів 1:38: “Чи Моїм власним голосом, чи голосом Моїх слуг, все одно”.

  • Проспівайте разом пісню про пророків, наприклад, останній вірш пісні “Йди за пророком” (Збірник дитячих пісень, сс. 58--59). Поділіться своїм свідченням, що пророк промовляє слово Бога.

  • Покажіть фотографію сучасного пророка, послухайте запис його виступу або покажіть відеофрагмент з його виступом. Свідчіть, що пророк каже нам про те, що Бог хоче нам донести. Попросіть дітей розповісти про те, як вони ставляться до пророка.

    Зображення
    сесія генеральної конференції

    Пророк навчає нас того, що Бог хоче нам донести.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Учення і Завіти 1:15–17, 29–30

Господь знав про випробування, які чекають на нас, тому Він відновив євангелію через Джозефа Сміта.

Навчаючи дітей того, як Відновлення євангелії дає духовний захист, ви можете допомогти їм підготуватися до майбутніх випробувань.

Вправи на вибір

  • Допоможіть дітям пригадати деякі проблеми, які існують зараз у світі. Опрацюйте з ними Учення і Завіти 1:15--16 і допоможіть їм визначити ті проблеми, щодо появи яких пророкував Господь. Запропонуйте їм з’ясувати з віршів 17 і 29--30 те, що Господь зробив, аби допомогти нам у подоланні випробувань сьогодення.

  • Попросіть дітей уявити, що вони готуються до подорожі. Що вони візьмуть із собою? Наскільки корисним для них може бути знання того, що під час їхньої подорожі піде дощ або що в машині спуститься шина? Прочитайте разом вірш 17 й обговоріть, що, як відомо Господу, станеться з нами, і як Він до цього підготувався. (Якщо потрібно, поясніть, що “лихо”---це нещастя або щось жахливе.) Як Божі заповіді допомагають нам долати сьогоднішні випробування?

Учення і Завіти 1:30

Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів---це Господня “істинна й жива церква”.

Як ви можете допомогти дітям цінувати великі благословення приналежності до “єдиної істинної й живої Церкви”?

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям перелічити дещо з того, що є живим і неживим (якщо можливо, принесіть ілюстрації або приклади). Яка різниця між чимось живим і неживим? Прочитайте разом вірш 30. Що означає те, що Церква є “істинною”? “Що вона є живою”?

  • Покажіть ілюстрацію, зокрема, картину із зображенням Спасителя, і попросіть дітей описати її, вимкнувши у класі світло. За допомогою цієї вправи допоможіть дітям зрозуміти, що для багатьох людей істинна Церква Спасителя знаходиться в “мороці” і “темряві”. Як ми можемо допомогти іншим дізнатися про Церкву?

Учення і Завіти 1:37--38

Слово Господа триватиме вічно.

Ви можете допомогти дітям у формуванні їхньої віри в Ісуса Христа, якщо навчатимете їх того, що Його слово є певним і надійним.

Вправи на вибір

  • Допоможіть дітям порівняти тимчасові речі, такі як бульбашка або сніжинка, з речами, які здаються постійними, наприклад, гора або сонце. Попросіть їх знайти у віршах 37--38 те, що, за словами Господа, є постійним. Чому це благословення---знати, що Боже слово “не минеться”?

  • Допоможіть дітям зрозуміти, що “голос Моїх слуг”---це, зокрема, голоси наших апостолів і пророків. Допоможіть дітям знайти “пророцтва та обіцяння” з виступу на останній генеральній конференції, виголошеного одним з Господніх служителів. Поділіться своїм свідченням, що ці слова---натхненні Господом і “все [це] буде здійснено”.

Зображення
піктограма “Вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Повторіть з дітьми те, про що вони дізналися сьогодні, й запропонуйте їм вибрати з уроку щось одне, про що, на їхню думку, кожен повинен дізнатися. Закличте їх поділитися цією істиною з кимось із друзів або членів сімʼї.

Як покращити наше навчання

Діти навчаються різними способами. “Не всі діти схожі, але кожна дитина розвивається швидко. Ваші зусилля в навчанні дітей будуть найефективнішими, якщо ви будете використовувати різні методи навчання”, такі як: історії, наочні матеріали та музику (Навчати, як навчав Спаситель, с. 25).

Роздрукувати