Учення і Завіти 2021
22--28 лютого. Учення і Завіти 18--19: “Цінність душ є великою”


“22--28 лютого. Учення і Завіти 18--19: “Цінність душ є великою”, За Мною йдіть---для Початкового товариства. Учення і Завіти. 2021 (2020)

“22--28 лютого. Учення і Завіти 18--19”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2021

Зображення
Ферма Мартіна Гарріса

Ферма Мартіна Гарріса, художник Ал Раундс

22--28 лютого

Учення і Завіти 18–19

“Цінність душ є великою”

Попросіть Небесного Батька допомогти вам знайти принципи в Ученні і Завітах 18--19, які матимуть особливе значення для дітей.

Запишіть ваші враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Прочитайте Учення і Завіти 18:2 і поясніть, що Дух допоміг Оліверу Каудері дізнатися, що Писання істинні. Розкажіть дітям про випадок, коли Дух свідчив вам, що Писання істинні. Нехай вони поділяться досвідом, коли відчували, що Писання істинні.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Учення і Завіти 18:10--12

Кожен з нас має велику цінність для Бога.

Коли діти знають, що Небесний Батько любить їх---і всіх Його дітей---вони більш впевнені і добріші до інших.

Вправи на вибір

  • Допоможіть дітям кілька разів повторити з вами слова з Учення і Завітів 18:10. Поясніть, що слово “душі” стосується всіх дітей Бога. Повторіть з дітьми вірш 10, цього разу замінивши слово “душ[і]” на імена дітей. (Див. також творчу сторінку цього тижня).

  • Допоможіть дітям подумати про речі, які люди вважають цінними. Потім дозвольте дітям по черзі подивитися в дзеркало, і коли вони це робитимуть, кажіть кожній дитині, що він чи вона є дитиною Бога і має велику цінність. Свідчіть, що для Небесного Батька вони є більш цінними, ніж все те, про що вони думали раніше.

Учення і Завіти 18:13--16.

Коли ми ділимося євангелією, це приносить велику радість.

Яким чином ви будете надихати дітей запрошувати інших прийти до Христа і відчути велику радість?

Вправи на вибір

  • Розкажіть дітям про те, що приносить вам радість. Нехай кожна дитина розповість вам про те, що приносить їй радість. Прочитайте Учення і Завіти 18:13, 16. Що приносить радість Господу? Що, як Він каже, принесе нам радість?

  • Проспівайте разом пісню про місіонерську роботу, зокрема, “Служити хочу як місіонер” (Збірник дитячих пісень, с. 90) і допоможіть дітям подумати про те, як вони можуть ділитися євангелією, у тому числі у власному домі. Розкажіть про ситуацію, коли ви поділилися євангелією, і нехай діти розкажуть про свій досвід.

Учення і Завіти 19:18–19, 23–24

Ісус Христос послухався Небесного Батька, навіть коли це було важко.

Готовність Спасителя випити з гіркої чаші і не відсахнутися (див. вірш 18) є для всіх нас прикладом послуху волі Небесного Батька. Поміркуйте, як ви будете надихати дітей наслідувати приклад Ісуса.

Вправи на вибір

  • Покажіть ілюстрацію із зображенням Ісуса Христа під час Його страждань у Гефсиманії (див. навчальний план для цього тижня в посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей). Попросіть дітей розповісти вам, що вони знають про те, що відбувається на цій ілюстрації. Підсумуйте своїми словами те, що Спаситель сказав про власні страждання в Ученні і Завітах 19:18–19. Наголосіть на тому, що страждання за наші гріхи було найважчим з усього колись кимось зробленого, але завдяки тому, що Ісус любив Свого Батька і нас, Він послухався Божої волі. Як ми можемо слухатися Небесного Батька?

  • Допоможіть дітям придумати прості рухи, які узгоджуються з фразами з Учення і Завітів 19:23. Прочитайте цей вірш кілька разів одночасно з тим, як діти виконуватимуть рухи. Допоможіть їм подумати про те, як ми можемо вчитися від Христа і прислухатися до Його слів.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Учення і Завіти 18:10--12

Кожен з нас має велику цінність для Бога.

Багато людей страждають через почуття низької самооцінки; інші---недобрі до людей, які відрізняються від них. Потужне послання, яке міститься в Ученні і Завітах 18:10, може змінити те, як ми сприймаємо себе і людей навколо нас.

Вправи на вибір

  • Попросіть кожну дитину написати своє ім’я на аркуші паперу і пустити ці аркуші по класу. Запропонуйте їм написати на кожному аркуші, який їм попадається, те, що їм подобається в тій людині, чиє ім’я вони бачать на аркуші. Заохочуйте їх бути добрими та уважними у своїх коментарях. Потім допоможіть дітям прочитати Учення і Завіти 18:10–12 і запропонуйте їм поділитися тим, що вони дізнаються про ставлення Бога до нас. Поясніть, що всі ми маємо велику цінність для Бога, тому що ми---Його діти.

  • Покажіть дітям предмет, який є для вас дуже цінним. Як ми ставимося до речей, які є цінними для нас? Попросіть когось із дітей прочитати Учення і Завіти 18:10. Як ми можемо показати іншим людям, що “цінність [їхніх] душ є великою” в наших очах?

    Зображення
    Ісус тримає маленького хлопчика

    Цінність душі, художник Ліз Лемон Свіндл

Учення і Завіти 19:16--19

Ісус Христос страждав за мене.

Яким чином ви запросите дух благоговіння у ваш клас, аби Святий Дух міг засвідчити дітям, що Ісус Христос сплатив ціну за їхні гріхи?

Вправи на вибір

  • Розкажіть про те, як Ісус Христос постраждав за наші гріхи (див. “Розділ 51: Ісус страждає у Гефсиманському саду”, Історії з Нового Завіту, сc. 129–132, або відповідне відео на сайті ChurchofJesusChrist.org). Запропонуйте дітям переказати цю історію своїми словами, а потім попросіть їх прочитати, як Спаситель описав цю подію в Ученні і Завітах 19:16–19. Про що ми дізнаємося з Його описання?

  • Запропонуйте дітям заплющити очі, коли ви будете читати Учення і Завіти 19:16–19. Нехай вони поміркують про те, які у них почуття до Спасителя. Допоможіть дітям знайти в Гімнах або Збірнику дитячих пісень ті пісні, які допоможуть їм висловити свої почуття до Ісуса Христа (див. тематичні покажчики в цих книгах). Запропонуйте дітям заспівати вибрані ними пісні та поділитися своїми свідченнями.

  • Допоможіть дітям вивчити напам’ять третє уложення віри.

Учення і Завіти 19:26, 34–35, 38

Божі благословення більші, ніж скарби землі.

Для друку Книги Мормона потрібні були великі кошти, і Джозеф Сміт не міг їх сплатити. Господь попросив Мартіна Гарріса “уділи[ти] частину своєї власності”, його процвітаючу ферму, щоб сплатити друкарю (вірш 34). Ми отримали величезні благословення завдяки жертвам Мартіна та багатьох інших людей.

Вправи на вибір

  • Щоб допомогти дітям зрозуміти Учення і Завіти 19:26, 34–35, 38, напишіть на дошці такі запитання: Що Господь попросив зробити Мартіна Гарріса? Чому Він попросив його це зробити? Що Він пообіцяв взамін? Запропонуйте дітям працювати в парах, щоб знайти відповіді, які містяться в цих віршах. Спитайте їх, як би вони почували себе на місці Мартіна Гарріса.

  • Покажіть дітям примірник Книги Мормона і скажіть, що вам у ній подобається. Запропонуйте їм поділитися своїми думками про неї. Коротко обговоріть жертву Мартіна Гарріса задля того, щоб могла бути видана Книга Мормона (Оповідання з книги Учення і Завіти, с. 33). Що із сказаного Господом Мартіну в Ученні і Завітах 19:38 могло допомогти йому бути вірним і слухняним? Допоможіть дітям подумати про те, чим вони можуть пожертвувати, щоб слухатися Бога або допомагати в Його роботі.

Зображення
піктограма “Вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Попросіть дітей подумати про людину, для якої було б дуже важливо почути те, про що вони дізналися з Учення і Завітів 18 або 19, наприклад, що всі ми дуже цінні для Бога. Надихніть їх спланувати, як вони поділяться тим, про що дізналися, з тією людиною.

Як покращити наше навчання

Допомагайте дітям навчатися з Писань. Деяким дітям важко читати Писання. Для них може бути більш корисним зосередження на окремому вірші або фразі.

Роздрукувати