За Мною йдіть
15--21 липня. Дії 10--15: “Слово ж Боже росло та помножувалось”


“15--21 липня. Дії 10--15: “Слово ж Боже росло та помножувалось”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Новий Завіт. 2019 (2019)

“15--21 липня. Дії 10--15”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2019

Зображення
Корнилій розмовляє з Петром

15--21 липня

Дії 10--15

“Слово ж Боже росло та помножувалось”

Почніть підготовку до навчання з читання Дії 10--15. Щоб краще зрозуміти ці розділи, можна звернутися до посібника За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей, а цей навчальний план може збагатити вас ідеями для навчання.

Записуйте свої враження

Зображення
Піктограма: “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Допомагайте дітям розповідати про те, чого вони навчаються і який мають досвід. Для цього ви можете просити їх розповідати про те, що вони роблять, аби показати, що вони вірять в Ісуса Христа.

Зображення
піктограма навчайте

Навчайте вченню

Для дітей молодшого віку

Дії 10:34--35

Небесний Батько любить всіх Своїх дітей.

Основне вчення, яке навіть малі діти можуть зрозуміти, полягає в тому, що кожна людина є дитиною Бога і що Він любить усіх Своїх дітей.

Вправи на вибір

  • Коли ви будете читати Дії 10:34–35, покажіть ілюстрацію Христос і діти з усього світу (Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 116). Поясніть, що за часів Петра деякі люди вірили, що Бог любить лише певні групи людей, але Петро дізнався, що Бог любить усіх Своїх дітей і Він хоче, аби всі вони пізнали євангелію.

  • Запропонуйте дітям намалювати себе. Поділіться своїм свідченням, що Небесний Батько любить кожного з них і всіх Своїх дітей, незважаючи на те, як вони виглядають або звідки вони родом.

  • Проспівайте з дітьми пісню про любов до інших, наприклад, “Дружить з тобою буду я” (Збірник дитячих пісень, сс. 78--79). Попросіть їх розповісти, як вони можуть виявляти любов до кожного---навіть до тих, хто не такий, як вони---так, як робив це Ісус.

  • Заздалегідь попросіть батьків кожної дитини розповісти вам про кілька позитивних рис своєї дитини. Поділіться їхніми відповідями на уроці і свідчіть, що Небесний Батько любить кожного із своїх дітей.

  • По черзі вказуйте на кожну дитину і кажіть: “Небесний Батько любить [ім’я]”. Нехай діти по черзі вказують одне на одного і повторюють цю фразу.

Дії 11:26

Я---християнин, тому що я вірю в Ісуса Христа й іду за Ним.

Діти, яких ви навчаєте, можуть знати, що членів Церкви часто називають мормонами, тому що ми віримо у Книгу Мормона, але чи знають вони, що ми також християни, тому що віримо в Ісуса Христа?

Вправи на вибір

  • Прочитайте дітям Дії 11:26. Поясніть, що людина, яка вірить в Ісуса Христа й іде за Ним, називається християнином, тому ми---християни.

  • Заспівайте з дітьми “Церква Ісуса Христа” (Збірник дитячих пісень, с. 48). Як ми повинні поводитися в церкві, в школі і вдома, зважаючи на те, що є послідовниками Ісуса Христа й належимо до Його Церкви?

  • Нехай діти розфарбують значок з творчої сторінки цього тижня, прикріплять його й підуть з ним додому.

Дії 12:1--17

Небесний Батько чує наші молитви й відповідає на них.

Розповідь про те, як ангел звільнює Петра з в’язниці, є яскравим прикладом того, що Небесний Батько відповідає на молитви.

Вправи на вибір

  • Коли ви будете переказувати історію про звільнення Петра із в’язниці, що знаходиться в книзі Дії 12:1--17, запропонуйте дітям її розіграти. Як Небесний Батько відповів на молитви тих, хто молився за Петра?

  • Проспівайте пісню про молитву—наприклад, “Схиляємо ми голови” (Збірник дитячих пісень, с. 18)—і придумайте рухи, щоб допомогти дітям дізнатися, як потрібно молитися. Запропонуйте дітям навести приклади того, за що вони можуть дякувати Небесному Батькові і про що можуть просити Його в молитві.

  • Коли ви будете розповідати про свій досвід, коли Небесний Батько відповів на ваші молитви, показуйте ілюстрації із зображенням людей, які моляться (див., наприклад, Альбом “Євангелія в мистецтві”, №№ 111 і 112).

    Зображення
    жінка і дівчинка в молитві

    Небесний Батько любить нас і відповість на наші молитви.

Зображення
піктограма навчайте

Навчайте вченню

Для дітей старшого віку

Дії 10:34–35; 15:6–11

“Не дивиться Бог на обличчя”.

Діти, яких ви навчаєте, мають розуміти, що Небесний Батько любить усіх Своїх дітей, незважаючи на те, як вони виглядають, звідки вони родом або який вибір роблять.

Вправи на вибір

  • Запитайте дітей, чи можуть вони охарактеризувати людину, лише подивившись на неї або приблизно зрозумівши, з якої вона країни. Як, згідно з написаним у Дії 10:35, Бог визначає, чи є хтось “приємний Йому”?

  • Прочитайте з дітьми Дії 10:34–35; 15:6–11. Поясніть, що за часів Петра юдеї вірили, що Бог не приймав людей, які не були юдеями (таких людей називали іновірцями). Але Бог навчав Петра, що Він любить усіх Своїх дітей, як юдеїв, так і іновірців. Проспівайте разом “Я Божеє дитя” (Збірник дитячих пісень, сс. 2–3). Запропонуйте дітям вставити замість слів я або мене імена одне одного.

  • Запропонуйте дітям розповісти щось особливе про когось іншого з класу. Поясніть, що твердження “Не дивиться Бог на обличчя” означає, що Небесний Батько любить усіх Своїх дітей, і завдяки тому, що Він їх любить, Він хоче, аби всі Його діти почули євангелію.

Дії 11:26

Християнин---це той, хто вірить в Ісуса Христа й іде за Ним.

Як ви можете допомогти дітям зрозуміти, що їхні слова й вчинки вказують на те, що вони є християнами?

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям прочитати Дії 11:26; 3 Нефій 27:3–8 та Учення і Завіти 115:4. Напишіть на дошці слово християнин і наголосіть на тому, що воно походить від слова “Христос”. Попросіть дітей розповісти, що, на їхню думку, означає бути християнином.

  • Попросіть дітей назвати, до яких різних груп вони належать, таких, як їхні сім’ї або клас Початкового товариства. Запропонуйте їм розповісти про те, чому вони вдячні, що є християнами й належать до Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Як ми можемо показувати іншим, що є християнами?

  • Покажіть кілька предметів або ілюстрацій, які відображають істини, унікальні для Церкви Ісуса Христа, наприклад, ілюстрацію із зображенням благословення священства. Попросіть когось із дітей вибрати один із предметів або ілюстрацію й пояснити, як це є благословенням в нашій Церкві. Поясніть, що хоча християни по всьому світу належать до багатьох різних церков, ми належимо до тієї ж Церкви, яку встановив на землі Ісус Христос.

  • Покажіть відео “True Christianity (Істинне християнство)” (LDS.org). Запропонуйте дітям намалювати те, що вони можуть робити, аби бути істинними християнами.

Дії 12:1--17

Якщо я буду молитися з вірою, Небесний Батько відповість.

Пригадайте випадки, коли Небесний Батько відповідав на ваші молитви. Як за допомогою цього досвіду ви можете навчати дітей, що Небесний Батько почує їхні молитви і відповість на них у Свій власний спосіб і час?

Вправи на вибір

  • Коли ви будете переказувати своїми словам історію про те, як ангел звільнив Петра із в’язниці, що знаходиться в книзі Дії 12:1--17, запропонуйте дітям її розіграти.

  • Запитайте дітей, що, на їхню думку, означає фраза “Церква ревно молилася Богові” (Дії 12:5). Яка відповідь надійшла на молитви людей? Запропонуйте дітям розповісти про випадки, коли Небесний Батько відповідав їм на особисті або сімейні молитви. Також ви можете поділитися прикладом, коли Він відповів на ваші молитви у спосіб, який відрізнявся від того, що ви очікували або бажали. Свідчіть, що Бог любить нас, і Він відповість на наші молитви у спосіб і час, які для нас будуть найкращими.

Зображення
Піктограма: “сімейне вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Дайте дітям додому малюнок або предмет як нагадування, щоб члени сім’ї разом молилися.

Як покращити наше навчання

Свідчіть про обіцяні благословення. Коли ви запрошуєте дітей Початкового товариства жити за певним принципом, розповідайте про обіцяння, які Бог дав тим, хто житиме за цим принципом. Наприклад, ви можете свідчити про обіцяні благословення, які ви отримали, шукаючи відповіді через молитву.

Роздрукувати