Новий Завіт 2023
1–7 травня. Лука 12–17; Іван 11: “Радійте зо мною, бо знайшов я вівцю свою тую загублену”


“1–7 травня. Лука 12–17; Іван 11: “Радійте зо мною, бо знайшов я вівцю свою тую загублену”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Новий Завіт 2023 (2022)

“1–7 травня. Лука 12–17; Іван 11”, За Мною йдіть—для Початкового товариства: 2023

Зображення
чоловік обіймає свого сина

Блудний син, художниця Ліз Лемон Свайндл

1–7 травня

Лука 12–17; Іван 11

“Радійте зо мною, бо знайшов я вівцю свою тую загублену”

З молитвою прочитайте Лука 12–17 та Іван 11 і обміркуйте, як ви можете допомогти дітям, яких навчаєте, зрозуміти істини, які містяться у цих розділах, і відчути любов Небесного Батька.

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Нагадайте дітям про деякі притчі та історії з Лука 12–17 та Іван 11 і запропонуйте їм розповісти, що вони знають про ці історії.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Лука 15

Небесний Батько хоче, щоб усі Його діти повернулися до Нього.

Подумайте про дітей з вашого класу, включаючи тих, хто не присутній регулярно. Як ви можете допомогти їм відчути любов Небесного Батька? Як ви можете надихнути інших дітей допомогти вам поспілкуватися з ними з любов’ю?

Вправи на вибір

  • Дайте одній дитині монетку, іншій дитині—ілюстрацію із зображенням вівці, а третій—ілюстрацію із зображенням блудного сина (див. ChurchofJesusChrist.org або творчу сторінку цього тижня). Розкажіть три притчі, які знаходяться в Лука 15, і попросіть дітей піднімати вгору і тримати монетку або ілюстрацію, коли ви будете розповідати відповідну притчу. Ви можете запропонувати дітям переказати одне одному ці притчі своїми словами.

  • Запропонуйте дітям розповісти про випадки, коли вони щось губили. Як вони це знаходили? Поясніть, що люди можуть ставати духовно загубленими, коли вони не слідують за Небесним Батьком. Свідчіть, що Бог хоче, щоб ті, хто загубився, прийшли до Нього, і ми можемо їм допомогти.

  • Запропонуйте дітям подумати про інших дітей, які не приходять до Початкового товариства. Допоможіть їм написати або розмалювати цим дітям листівки із запрошенням відвідувати заняття або заходи Початкового товариства. Як іще ми можемо допомогти цим дітям відчути любов Небесного Батька до них?

Лука 17:11–19

Я можу виявляти любов до Небесного Батька, висловлюючи вдячність за мої благословення.

Як історія про десятьох прокажених заохочує дітей до вияву вдячності?

Вправи на вибір

  • Розкажіть історію про десятьох прокажених, яких зцілив Ісус. Покажіть ілюстрацію, що знаходиться у навчальному плані для цього тижня в посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей і попросіть дітей порахувати на пальцях до десяти. Потім попросіть їх опустити дев’ять пальців, щоб показати одного прокаженого, який подякував Ісусу. Допоможіть дітям подумати про когось, кому вони могли б подякувати за добрий вчинок або надання допомоги.

  • Запропонуйте кожній дитині показати рухами те, за що він або вона вдячні, а решта дітей нехай вгадає, що це таке. Попросіть дітей розповісти про те, у який спосіб ми можемо показати Небесному Батькові, що вдячні за наші благословення.

Іван 11:1–46

Ми віримо, що Ісус є Сином Бога.

Марта, яка була сестрою Лазаря, сказала Ісусу: “Я вірую, що Ти Христос, Син Божий” (Іван 11:27). Історія про Марію, Марту і Лазаря може зміцнити свідчення дітей про Ісуса Христа.

Вправи на вибір

  • Коротко розкажіть історію про те, як Ісус воскрешає Лазаря з мертвих (див. також “Розділ 43: Ісус повертає Лазаря до життя”, Історії з Нового Завіту, сс. 107–109, або відповідне відео на ChurchofJesusChrist.org). Покажіть дітям суху гілку і живу рослину і запитайте їх, яка з них мертва, а яка—жива. Свідчіть, що завдяки владі Ісуса Христа померлі люди воскреснуть і житимуть вічно.

  • Допоможіть дітям вивчити напам’ять фразу, яку Ісус сказав Марті: “Я воскресення й життя” (Іван 11:25). Поясніть, що завдяки Воскресінню Спасителя ми знову побачимо наших рідних, які померли.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Лука 15

Я можу допомогти Ісусу знайти Його загублених овець.

Ми всі знаємо когось, хто якимось чином схожий на загублену вівцю, загублену драхму або блудного сина з притч, розказаних Спасителем. Поміркуйте, як ви можете надихнути дітей з любов’ю допомогти таким людям.

Вправи на вибір

  • Допоможіть дітям прочитати притчу про загублену вівцю або притчу про загублену драхму з Лука 15:1–10 й розповісти, про що вони дізналися.

  • Напишіть на дошці такі слова: батько, старший син і молодший син. Покажіть відео “Блудний син” (ChurchofJesusChrist.org) і час від часу зупиняйте перегляд, щоб діти могли записати на дошці почуття людей, яких показано у відео. Як Небесний Батько та Ісус ставляться до тих, хто згрішив?

  • Попросіть одну дитину вийти з класу, а інші нехай в цей час сховають монетку або овечку з паперу. Коли дитина повернеться, нехай пошукає ту монетку або овечку. У який спосіб люди можуть почуватися “загубленими”, як монета або вівця? Попросіть дітей запропонувати, як вони можуть таким людям допомогти. Заспівайте разом з дітьми відповідну пісню, наприклад, “Любить наш Пастир всім серцем” (Гімни, № 130) і свідчіть про радість, яка приходить, коли люди повертаються до Бога.

  • Поясніть, що Ісус за допомогою загубленої вівці, загубленої монети і блудного сина розповів про людей, які “загубилися”, тому що в них немає благословень євангелії. Запропонуйте дітям подумати про знайомих їм людей, які не мають цих благословень у своєму житті. Що вони можуть зробити, аби допомогти цим людям відчути любов Небесного Батька до них?

Зображення
Ісус і вівці

Лагідний пастир, художник Йонгсанг Кім

Лука 17:11–19

Я можу виявляти любов до Небесного Батька, висловлюючи вдячність за мої благословення.

Історія про десятьох прокажених може надихати дітей висловлювати вдячність Небесному Батькові за їхні благословення.

Вправи на вибір

  • Прочитайте разом розповідь про десятьох прокажених. Як прокажений, який подякував, був благословенний за свою вдячність? Чому важливо дякувати Богові за наші благословення?

  • Запропонуйте дітям назвати те, за що вони вдячні, щоб кожен пункт починався з букви, яка є в їхньому імені.

  • Попросіть дітей написати листівки зі словами вдячності Небесному Батькові за благословення, які Він дав їм. Вони можуть повісити ці записки біля свого ліжка як нагадування, щоб висловлювати подяку під час молитви.

Іван 11:1–46

Ми віримо, що Ісус є Сином Бога.

Як за допомогою історії про Марію, Марту і Лазаря ви можете допомогти дітям знати, як знала Марта, що Ісус є “Христос, Син Божий”? (Іван 11:27).

Вправи на вибір

  • Напишіть на дошці кілька висловлювань людей, про яких говориться в Іван 11. Попросіть дітей визначити, хто сказав яке висловлювання, і попросіть їх подивитися в Іван 11, щоб перевірити свої відповіді. Що б вони відчували, якби були Ісусом, Мартою, Марією або Лазарем? Як віра в Ісуса допомагає нам, коли ми сумні або налякані?

  • Прочитайте свідчення Марти, яке знаходиться в Іван 11:20–27. Попросіть дітей звернути увагу на слова і фрази, які показують, що Марта мала віру в Ісуса Христа. Що ми можемо робити, аби мати віру в Нього?

  • Допоможіть дітям вивчити напам’ять Іван 11:25. Поясніть, що кожен воскресне, але лише праведні отримають вічне життя й знову житимуть з Небесним Батьком та Ісусом Христом.

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Роздайте дітям аркуші паперу, на яких протягом тижня вони можуть записувати або малювати те, за що вони вдячні.

Як покращити наше навчання

Повторення—це ключ до навчання. Для дітей корисно, коли вони кількаразово чують певний принцип євангелії або неоднократно виконують якусь вправу. Намагайтеся повторювати вправи у різні способи.

Роздрукувати