Новий Завіт 2023
9–15 жовтня. Филип’янам; Колосянам: “Я все можу в Тім, Хто мене підкріпляє,—в Ісусі Христі”


“9–15 жовтня. Филип’янам; Колосянам: “Я все можу в Тім, Хто мене підкріпляє,—в Ісусі Христі”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Новий Завіт 2023 (2022)

“9–15 жовтня. Филип’янам; Колосянам”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2023

Зображення
Павло надиктовує лист з в’язниці

9–15 жовтня

Филип’янам; Колосянам

“Я все можу в Тім, Хто мене підкріпляє,—в Ісусі Христі”

Прочитайте Филип’янам і Колосянам з думкою про дітей, яких ви навчаєте. Шукайте натхнення щодо того, як навчати принципів з цих послань.

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Запитайте дітей, що саме вони зробили минулого тижня згідно з тим, що дізналися на попередньому уроці. Наприклад, як вони допомогли комусь, хто потребував друга?

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Филип’янам 1:3–4; Колосянам 1:3, 9

Провідники Церкви люблять мене і моляться за мене.

Павло часто починав свої послання з висловлювання любові до членів Церкви. Також він казав, що молився за них. Поміркуйте над тим, як ви можете допомогти дітям зрозуміти, що їхні церковні провідники їх люблять.

Вправи на вибір

  • Прочитайте вголос Филип’янам 1:3–4 та Колосянам 1:3, 9 і попросіть дітей складати руки і схиляти голови щоразу, коли вони чують слова молитися, молячись та молитва. Поясніть, що апостол Павло молився за членів Церкви так само, як наші церковні провідники моляться за нас сьогодні.

  • Покажіть ілюстрацію із зображенням Ісуса Христа і прочитайте кілька віршів з Писань, в яких описано, як Він молився за інших (наприклад, Лука 22:32; 3 Нефій 19:21, 23). Чого просив Ісус, коли Він молився за інших?

  • Допоможіть дітям назвати імена деяких церковних провідників, зокрема, президента Початкового товариства, єпископа та Президента Церкви. Поясніть, що ці провідники просять Небесного Батька благословляти дітей і допомагати їм жити праведно. За бажанням, можете розповісти дітям, що ви говорите, коли молитеся за них.

Филип’янам 4:4, 8

Я можу радіти в Господі.

Павло заохочував святих радіти—всупереч тому, що вони переживали важкі випробування й сам Павло перебував у в’язниці. Як ви допоможете дітям бачити, що коли ми йдемо за Ісусом Христом, це приносить радість?

Вправи на вибір

  • Коли ви будете читати Филип’янам 4:4, попросіть дітей звернути увагу на слово, яке повторюється. Попросіть дітей показати вам, як вони виявляють свою радість. Розкажіть дітям, чому ви “радієте в Господі”—чому ви почуваєтеся щасливими завдяки Ісусу Христу. Попросіть дітей розповісти про те, як вони ставляться до Ісуса.

  • Покажіть предмети або ілюстрації, які символізують те, завдяки чому ви можете “радіти в Господі” (Филип’янам 4:4), наприклад, Його творіння, храм, Його Воскресіння або сім’я. Дозвольте дітям по черзі вибирати ілюстрацію, фото або предмет, а тоді ви маєте розказати їм, чому це робить вас щасливими. Запропонуйте їм розповісти про те, що допомагає їм радіти в Господі.

  • Прочитайте разом Филип’янам 4:8 і допоможіть дітям подумати над прикладами, які можуть підпадати під описання з цього вірша (див. також Уложення віри 1:13). Попросіть дітей зробити малюнки до цих прикладів.

Колосянам 1:23; 2:6–7

Моя віра повинна бути “вкорінена” в Ісусі Христі.

Якщо діти будуватимуть своє життя і свою віру на Спасителі, вони зможуть протистояти бурям життя.

Вправи на вибір

  • Коли ви будете читати ключові фрази з Колосянам 1:23; 2:6–7, покажіть зображення дерева з навчального плану для цього тижня із посібника За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей (або покажіть відео “Spiritual Whirlwinds” (Духовні вихори) на ChurchofJesusChrist.org). Що станеться з цим деревом, якщо вдарить буря, а дерево не матиме міцного коріння? Нехай діти встануть і уявлять себе під час бурі деревом зі слабким корінням, а потім—деревом із міцним корінням. Свідчіть, що віра у Спасителя допомагає нам бути схожими на дерево з міцним корінням. Тоді ми зможемо протистояти духовним “бурям”, таким як спокуси і важкі часи.

  • Попросіть когось із дітей намалювати на дошці дерево. Попросіть дітей назвати те, що саме вони можуть робити, аби бути “вкоріненими” в Ісусі Христі. Кожного разу, коли дитина щось називає, просіть її додавати корінець до малюнка.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Филип’янам 4:4–13

Якщо я маю віру в Ісуса Христа, я можу відчувати щастя навіть у важкі часи.

Павло переніс багато випробувань, але він був щасливий, тому що мав віру в Ісуса Христа.

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей уявити, що вони у в’язниці, як і апостол Павло, коли він писав Послання до Филип’ян. Прочитайте з дітьми Филип’янам 4:4–13 і попросіть їх звернути увагу на такі слова: “радійте”, “мир” і “задоволений”. Чому Павло міг радіти і відчувати мир навіть у в’язниці? Допоможіть дітям знайти у цих віршах слова “Господь”, “Бог” і “Христос”. Допоможіть їм зрозуміти, що саме завдяки своїй вірі в Ісуса Христа Павло міг радіти.

  • Попросіть дітей допомогти вам завершити такі речення: “Я можу бути в темряві й усе ж можу бачити, якщо маю . Я можу бути на вулиці в спекотний день і все ж відчувати прохолоду, якщо маю . Я можу проходити через важкі часи і все ж знаходити радість, якщо я ”. Яка порада нам дається у Филип’янам 4:4–13 про те, як ми можемо знайти радість? Запропонуйте дітям розповісти, які гімни або вірші з Писань, в яких говориться про Ісуса, можуть допомогти їм відчувати радість у важкі часи.

Филип’янам 4:8

Я можу думати про те, що є правдивим, чесним і чистим.

Діти часто підпадають під вплив того, що є злим і нечистим. Ви можете допомогти їм прагнути того, що підносить і є доброчесним.

Вправи на вибір

  • Попросіть когось із дітей прочитати вголос Филип’янам 4:8. У цей час нехай інші діти знайдуть слова в Уложеннях віри 1:13, які такі самі або схожі. Попросіть когось написати ці слова на дошці. Запитайте дітей, що означають ці слова, і, якщо потрібно, допоможіть дати їм визначення. Чому нам потрібно думати про ці чесноти? Як ми можемо прагнути їх?

  • Попросіть дітей навести приклади того, що відповідає описанням у Филип’янам 4:8. Запропонуйте їм записувати цього тижня все, що на їхню думку, відповідає цим описанням. Попросіть їх принести свої списки до Початкового товариства наступного тижня й розповісти про те, що вони бачили і записали.

Колосянам 1:23; 2:6–7

Моя віра повинна бути “вкорінена” в Ісусі Христі.

Сатана намагається послабити нашу віру через спокуси та хибні вчення. Як ви можете надихати дітей зміцнювати віру в Спасителя, щоб вони “не відпали від надії Євангелії”? (Колосянам 1:23).

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям зробити малюнки на основі істин, які вони знайшли в Колосянам 1:23; 2:6–7. Нехай вони покажуть малюнки класу і пояснять, які істини вони зобразили.

  • Покажіть відео “Spiritual Whirlwinds (Духовні вихори)”. Які існують сьогодні у світі спокуси і хибні вчення, що можуть ослабити нашу віру? Спонукайте дітей написати якусь одну дію, яку вони можуть робити для зміцнення віри, щоб бути “вкоріненими” (Колосянам 2:7) в Ісусі Христі. Попросіть їх розмістити цей аркуш там, де вони будуть бачити його кожного дня.

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте дітям розповісти у своїх сім’ях, що вони дізналися про Ісуса Христа. Вони можуть скористатися творчою сторінкою цього тижня або поділитися віршем, який читали під час уроку сьогодні.

Як покращити наше навчання

Діти—допитливі і навчаються завдяки новому й різноманітному досвіду. Використовуйте вправи, які допоможуть їм рухатися, застосовувати всі свої відчуття, досліджувати і пробувати щось нове. На допомогу можуть прийти поради з розділу “Як задовольняти потреби дітей молодшого віку”, що знаходиться на початку цього посібника. (Див. також Навчати, як навчав Спаситель, сс. 25–26).

Роздрукувати