Новий Завіт 2023
25 вересня–1 жовтня. Галатам: “Ходити в Дусі”


“25 вересня–1 жовтня. Галатам: “Ходити в Дусі”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Новий Завіт 2023 (2022)

“25 вересня–1 жовтня. Галатам”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2023

Зображення
Христос являється Павлу у в’язниці

Воскреслий Спаситель явився Павлу у в’язниці (див. Дії 23:11). Ісус Христос може звільнити нас від “ярм[а] рабства” (Галатам 5:1).

25 вересня–1 жовтня

Галатам

“Ходити в Дусі”

Коли ви читаєте Послання галатам, які натхненні думки відвідують вас про те, що потрібно дізнатися дітям вашого класу?

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Виділіть дітям кілька хвилин, щоб намалювати те, що вони дізналися з недавнього обговорення євангелії вдома або в церкві. Попросіть дітей розповісти, що символізує кожен малюнок.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Галатам 5:22–23

Святий Дух допомагає мені відчувати любов, радість і мир.

Малі діти можуть розпізнавати плоди Духа. Це підготує їх до того, щоб шукати впливу Святого Духа протягом свого життя.

Вправи на вибір

  • Покажіть кілька видів плодів або їхні зображення і попросіть дітей описати, як смакує кожен із цих плодів. Поясніть, що так само як плоди мають різні смаки, ми можемо відчувати Святого Духа по-різному, зокрема як любов і мир. Опишіть, як ви відчували Святого Духа у вашому житті, і нехай діти розкажуть, як відчувають Святого Духа вони.

Зображення
яблука на дереві

Діти будь-якого віку можуть відчувати “плоди Духа”.

  • Прочитайте з дітьми Галатам 5:22–23 і поясніть слова, які для них можуть бути незнайомими. Запропонуйте кожній дитині вибрати плід Духа, про який згадується у цих віршах, і допоможіть їм пригадати ситуацію, коли вони відчували цей плід. Попросіть дітей зробити прості малюнки до їхньої розповіді.

Галатам 6:2

Ісус Христос хоче, аби ми допомагали тим, хто має потреби.

Настанова, дана в Галатам 6:2, схожа на вчення Алми з Мосія 18:8, звернене до людей, які збиралися охриститися. Використайте цю можливість, аби допомогти дітям підготуватися до завітів хрищення.

Вправи на вибір

  • Покажіть ілюстрацію із зображенням дитини, яка христиться (див., зокрема Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 104). Запитайте, що робить дитина, зображена на ілюстрації. Поясніть, що коли ми охрищуємося, ми укладаємо завіти, тобто даємо обіцяння. Прочитайте Галатам 6:2 або Мосія 18:8, щоб допомогти дітям дізнатися одне з обіцянь, яке ми даємо: нести тягарі одне одного. Запропонуйте дітям намалювати приклади того, як вони можуть допомагати людям, які несуть тягарі.

  • Прочитайте дітям таку фразу з Галатам 6:2: “Носіть тягарі один одного”. Щоб проілюструвати, що це означає, дайте комусь із дітей нести щось важке. Потім попросіть добровольця допомогти цій дитині нести предмет. Поясніть дітям, що багато чого може бути схожим на тягар, зокрема, коли людина захворіла або почувається сумною чи самотньою. Що ми могли б зробити, аби допомогти людині, яка має саме такий тягар?

Галатам 6:7–9

Наші вчинки, як добрі, так і погані, мають наслідки.

На прикладі учення з Галатам 6:7–9 про те, що ми пожинаємо те, що сіємо, можна навчати дітей зважати на наслідки їхніх вчинків.

Вправи на вибір

  • Покажіть насінину і овоч. Прочитайте дітям Галатам 6:7–9. Попросіть дітей уявити, що вони саджають насінину, коли вони почують слово посіє. Попросіть їх уявити, що вони зривають овоч з рослини, коли вони почують слово пожне.

  • Покажіть дітям кілька видів овочів і допоможіть їм знайти в кожному насіння. Складіть насіння в посудину. Нехай діти по черзі виберуть одну насінину і розкажуть, який виросте овоч, якщо вони її посадять. Допоможіть їм усвідомити: так само, як насіння, яке ми саджаємо, визначає, який овоч ми отримаємо—вибір, який ми робимо, визначає наслідки і благословення, які ми зрештою отримаємо.

  • За допомогою липкої стрічки зробіть на підлозі лінію. З протилежних сторін лінії розмістіть щасливе і сумне обличчя. Запросіть дитину стати посередині лінії, і допоможіть іншим дітям називати приклади вчинків, які приведуть до щастя або смутку. Попросіть дитину, яка в центрі, кожного разу, коли називатиметься варіант вибору, робити крок або до щастя, або до суму. Повторіть вправу кілька разів і дозвольте іншим дітям по черзі стояти на лінії.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Галатам 3:26–28

Коли ми охрищуємося, ми стаємо “[одним] у Христі”.

Павло навчав святих у Галатії, що коли вони охрищуються, то стають “[одним] у Христі Ісусі”. Як ви можете допомагати дітям прагнути єдності, описаної в Галатам 3:26–28?

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям прочитати Галатам 3:26–28, ставлячи собі таке запитання: Що відбувається, коли я охрищуюся? Ви можете зосередитися на таких фразах: “у Христа зодягнулися” або “один у Христі”. Що можуть означати ці фрази? Як значення фрази “у Христа зодягнулися” подібне до значення того, щоб узяти на себе Його ім’я? (Див. Учення і Завіти 20:75–79). Які наші вчинки можуть показувати іншим людям, що ми взяли на себе Його ім’я?

  • Прочитайте разом Галатам 3:28 і з’ясуйте, як люди визначали себе після прийняття хрищення у часи Павла. Допоможіть дітям назвати кілька способів, як вони визначають себе у наш час. Чого Павло намагається навчити нас про те, як нам слід сприймати одне одного, коли ми приймаємо хрищення?

Галатам 5:16, 22–23

Якщо я “ходитиму за Духом”, я отримаю “плоди Духа”.

Коли нас охрищують і ми отримуємо дар Святого Духа, ми можемо отримати більше дарів Духа у нашому житті. Як ви можете допомогти дітям розпізнавати ці дари в їхньому житті?

Вправи на вибір

  • Дайте кожній дитині аркуш паперу (можна вирізати аркуші у формі плодів), і попросіть дітей знайти “плід Духа”, вказаний у Галатам 5:22–23. Запропонуйте їм написати один з плодів з одного боку аркуша, а слово, яке матиме протилежне значення—з іншого боку. (Допоможіть їм зрозуміти значення слів, які для них незнайомі). Запросіть їх розповісти класу про свої плоди. Що ми можемо робити, щоб завжди мати поруч Святого Духа?

  • Запропонуйте дітям прочитати про плоди Духа в Галатам 5:22–23 і написати або намалювати про те, коли вони відчували один з таких плодів. Попросіть їх поділитися своєю історією або малюнком з іншою дитиною в класі. Чому плід є вдалим прикладом, який допомагає нам зрозуміти, як на нас впливає Дух?

Галатам 6:7–9

Наші вчинки, як добрі, так і погані, мають наслідки.

Допоможіть дітям зрозуміти, що наслідки нашої поведінки іноді приходять одразу, а іноді можуть приходити “часу свого” (вірш 9).

Вправи на вибір

  • Прочитайте разом Галатам 6:7–9. Напишіть список вчинків (тобто насіння, яке ми “сіємо”) і наслідків (тобто плодів, які ми “пожинаємо”). Попросіть дітей поєднати вчинки з відповідними наслідками.

  • Запросіть дітей написати список благословень, які вони сподіваються отримати від Небесного Батька. Допоможіть їм подумати про “насіння”, яке вони повинні посадити для того, щоб “пожати” ці благословення.

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Допоможіть дітям зрозуміти, у який спосіб можна застосувати до їхнього щоденного життя істини, про які вони сьогодні дізналися. Наприклад, ви можете запропонувати їм звертати увагу на гарні наслідки, або “плоди”, що прийдуть завдяки гарним рішенням, які вони будуть приймати.

Як покращити наше навчання

Пристосовуйте вправи до віку дітей. Надавайте дітям можливості брати участь в уроці, але пам’ятайте, що вони спроможні це робити відповідно до свого віку та розвитку. Можливо, дітям молодшого віку потрібно буде більше скерування й підказок. Коли діти дорослішають, вони можуть брати активнішу участь і краще висловлювати свої думки. (Див. Навчати, як навчав Спаситель, сс. 25–26).

Роздрукувати