Старий Завіт 2022
7--13 лютого. Буття 12–17; Авраам 1–2: “Бути кращим послідовником праведності”


“7--13 лютого. Буття 12–17; Авраам 1–2: “Бути кращим послідовником праведності”, За Мною йдіть---для Початкового товариства. Старий Завіт. 2022 (2021)

“7--13 лютого. Буття 12--17; Авраам 1--2”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2022

Зображення
Авраам і Сарра

Ілюстрація із зображенням Авраама і Сарри, художник Діллін Марш

7--13 лютого

Буття 12–17; Авраам 1–2

“Бути кращим послідовником праведності”

Пам’ятайте, що це не обов’язково---і навіть неможливо---охопити весь матеріал цього навчального плану. Нехай Дух скеровує вас щодо того, які принципи і вправи матимуть найбільше значення для дітей, яких ви навчаєте.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Сім’ям дітей, яких ви навчаєте, було запропоновано минулого тижня дізнатися про Авраама і Сарру. Дайте дітям можливість розповісти те, що вони знають про Авраама і Сарру.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Авраам 1:18; 2:8

Ісус Христос може вести мене за руку.

Авраам хотів бути праведним, незважаючи на те, що члени його сім’ї були злочестивими. Господь сказав йому: “Я вестиму тебе Своєю рукою” (Авраам 1:18). Так само, як Бог пообіцяв допомогти Аврааму, Він може вести дітей, яких ви навчаєте, якщо вони бажають вибирати те, що є правильним.

Вправи на вибір

  • Прочитайте дітям Авраам 1:18 і 2:8 і попросіть їх звернути увагу на те, про яку частину тіла згадується в обох віршах. Що ми будемо відчувати, якщо Ісус Христос вестиме нас за руку або захищатиме нас Своєю рукою? Свідчіть, що Ісус веде нас, скеровуючи за допомогою Свого Духа.

  • Використовуючи розділ “Авраам” (у книзі Оповідання Старого Завіту), допоможіть дітям зрозуміти, що люди в оточенні Авраама робили погані вчинки, але Авраам хотів робити те, що було правильним, і Господь допоміг йому. Як Небесний Батько та Ісус Христос допомагають нам, коли ми намагаємося вибирати те, що є правильним? Заспівайте пісню, яка стосується цього принципу, наприклад, “Вчіть мене в Божій любові ходить” (Збірник дитячих пісень, с. 177).

  • Покажіть кілька зображень Спасителя (див. Альбом “Євангелія в мистецтві”, №№38, 3940 і 41) і допоможіть дітям побачити те, що Він зробив Своїми руками. Що ми можемо робити своїми руками, аби допомогти іншим?

Буття 13:5--12

Я можу бути миротворцем.

Коли пастухи Авраама і Лота не змогли поділити пасовище, Авраам запропонував рішення, яке принесло примирення. Ви можете використати цей приклад, аби надихнути дітей бути миротворцями.

Вправи на вибір

  • Поділіться з дітьми історією з Буття 13:5--12 і запропонуйте їм її інсценувати. Нехай діти по черзі спробують себе в ролі Авраама, його племінника Лота і пастухів. Запропонуйте їм спосіб, у який вони можуть наслідувати приклад Авраама як миротворця, наприклад, граючи з другом іграшкою по черзі. Запропонуйте їм розіграти ці приклади по ролях.

  • Прочитайте Матвій 5:9 і поясніть, що Ісус хоче, аби ми були миротворцями. Допоможіть дітям поміркувати про те, як саме вони можуть бути миротворцями вдома або з друзями. Запропонуйте їм намалювати себе як миротворця. Попросіть дітей розповісти про те, що вони відчувають, коли діють як миротворці, подібно до Ісуса Христа.

Буття 15:1--6; 17:1--8; Авраам 2:9--11

Важливо виконувати свої обіцяння.

Знання про завіт, який Бог уклав з Авраамом та Саррою, може допомогти дітям зрозуміти, що означає виконувати обіцяння. Це також може допомогти їм підготуватися до укладання і дотримання завітів.

Вправи на вибір

  • Запитайте дітей, чи знають вони, що таке обіцяння або завіт. Попросіть їх розповісти про випадок, коли вони давали комусь обіцяння, або коли хтось давав обіцяння їм. Якщо доречно, поділіться власними прикладами. Допоможіть дітям зрозуміти, що Авраам і Сарра пообіцяли слухатися Бога. Виберіть кілька фраз з Буття 15:1–6; 17:1–8; Авраам 2:9–11, щоб розповісти про деякі благословення, які їм пообіцяв Бог. Серед них можуть бути такі: “Не бійся, Аврааме,---Я тобі щит”, “Станеш ти батьком багатьох народів” або “Всі роди землі [буде] благословлено”.

  • Які прості обіцяння діти можуть дати і виконати протягом уроку? Наприклад, попросіть їх пообіцяти залишатися сидіти на своїх стільцях протягом кількох хвилин або прибрати свої стільці по закінченні уроку. Розкажіть їм про випадок, коли ви давали обіцяння і виконували його, і запропонуйте їм поділитися будь-яким подібним досвідом, який мали вони. Допоможіть їм зрозуміти, що вони даватимуть обіцяння Небесному Батькові, коли будуть христитися і коли підуть до храму.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Авраам 1:12--17

Небесний Батько чує мої молитви й відповідає на них.

Коли життя Авраама було під загрозою, він звернувся до Бога і був врятований. У дітей, яких ви навчаєте, може бути особистий досвід щодо молитви, яким вони могли б поділитися.

Вправи на вибір

  • Покажіть ілюстрацію Ангел рятує Авраама (ChurchofJesusChrist.org) і запропонуйте дітям розповісти те, що їм відомо про зображену історію, яка наведена в Авраам 1:12, 15–17. Попросіть дітей прочитати ці вірші і сказати, що вони дізналися про молитву.

  • Запропонуйте дітям поділитися випадками, коли Небесний Батько відповідав на їхні молитви, а ви поділіться прикладом з власного досвіду.

Буття 13:5--12

Я можу бути миротворцем.

Усі ми стикаємося з ситуаціями, коли маємо спокусу стати розчарованими і вдаватися до суперечок. Поміркуйте про те, як історія про Авраама і Лота може допомогти дітям бути миротворцями в таких ситуаціях.

Вправи на вибір

  • Напишіть на дошці Головні герої, Місце події, Проблема і Вирішення. Запропонуйте дітям прочитати Буття 13:5--12 і визначити частини історії, вказані на дошці. Допоможіть дітям обміркувати ситуації, коли вони можуть бути миротворцями, зокрема коли хтось сперечається або намагається битися. Потім запропонуйте їм розіграти по ролях, як вони можуть бути миротворцями в таких ситуаціях.

  • Допоможіть дітям знайти у Путівнику по Писаннях такі теми “Мир” та “Миротворець” (scriptures.ChurchofJesusChrist.org). Попросіть кожну дитину вибрати уривок з Писань, в якому говориться про мир, і поділитися з класом тим, що він/вона дізналися. Допоможіть їм пригадати деякі приклади того, як Спаситель був миротворцем, зокрема з Лука 22:50--51. Як ми можемо наслідувати Його приклад?

    Зображення
    Лот і Авраам з отарами

    Lot’s Choice (Вибір Лота), © Providence Collection/licensed from goodsalt.com

Буття 17:1--8; Авраам 2:8–11

Я можу виконувати завіти, укладені з Небесним Батьком.

Навчаючи дітей про завіти, які Бог уклав з Авраамом і Саррою, ви можете допомогти їм поміркувати про власні завіти.

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям прочитати Буття 17:1–8 та Авраам 2:8–11 і зробити два списки: що Авраама просили зробити і що Господь пообіцяв йому навзаєм. Що ми дізнаємося з цих віршів про Господа?

  • Покажіть ілюстрацію із зображенням людини, яку христять (див. Альбом “Євангелія в мистецтві”, №№103104). Попросіть дітей скласти список обіцянь, які людина дає при хрищенні, а також обіцянь, які Бог дає навзаєм. Порадьте, щоб діти звернулися по допомогу до Мосія 18:10; Учення і Завітів 20:37, 77, 79. Що ми можемо робити, аби дотримуватися завітів, укладених при хрищенні?

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Передайте з дітьми додому записки, щоб заохотити членів їхньої сім’ї звертати увагу на те, коли діти діють як миротворці, виконують обіцяння чи роблять щось інше, про що ви говорили на уроці.

Як покращити наше навчання

Діти---активні. Часом може здаватися, що надлишок енергії відволікає дітей від навчання, але ви можете спрямувати їхню енергію на активне засвоєння матеріалу. Запропонуйте їм розіграти історію або виконати рухи, які відповідають словам пісні або Писань. (Див. Навчати, як навчав Спаситель, сс. 25--26).

Роздрукувати