Старий Завіт 2022
14--20 лютого. Буття 18–23: “Чи для Господа є річ занадто трудна?”


“14--20 лютого. Буття 18–23: “Чи для Господа є річ занадто трудна?”,За Мною йдіть—для Початкового товариства. Старий Завіт. 2022 (2021)

“14--20 лютого. Буття 18--23”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2022

Зображення
Сарра тримає немовля Ісака

Сарра та Ісак, художник Скотт Сноу

14--20 лютого

Буття 18–23

“Чи для Господа є річ занадто трудна?”

Прагнучи задовольнити потреби дітей, яких ви навчаєте, обміркуйте використання ідей як для дітей старшого, так і молодшого віку, які вміщені в цьому навчальному плані.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Щоб допомогти дітям розповісти про те, що вони вже дізналися з Буття 18--23, покажіть ілюстрації, які відображають одну чи кілька подій з цих розділів, і попросіть дітей розказати все, що вони пам’ятають про ці історії.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Буття 18:9–14; 21:1–7

Я можу вірити в те, що Бог виконує Свої обіцяння.

Незважаючи на те, що Бог пообіцяв, що у Сарри і Авраама народиться син, з віком здійснення цього обіцяння здавалося для них усе менш імовірним. Як на прикладі цієї історії ви можете допомогти дітям мати віру в те, що Бог завжди виконає Свої обіцяння?

Вправи на вибір

  • Підсумуйте обіцяння Бога, дані Аврааму і Саррі, що вони матимуть дитину, а також здійснення цього обіцяння (див. Буття 17:15–19; 18:9–14; 21:1–7). Або запросіть подружжя з приходу переодягнутися в Авраама і Сарру й розповісти їхню історію. Допоможіть дітям зрозуміти, що Авраам і Сарра були надто старі, щоб мати дітей. Поставте їм запитання з Буття 18:14: “Чи для Господа є річ занадто трудна?” Свідчіть, що Господь може виконати Свої обіцяння, навіть якщо вони здаються неможливими.

  • Дайте дітям обіцяння, яке ви виконаєте в кінці уроку (наприклад, що ви дозволите їм розмалювати картинку). Нагадуйте їм про своє обіцяння під час уроку, а потім виконайте його. Поясніть, що Господь завжди дотримується Своїх обіцянь.

  • Попросіть дітей розповісти про випадки, коли вони мали чекати чогось дуже бажаного. Разом з дітьми заспівайте пісню, що свідчить про Божі обіцяння, зокрема “Вірність завітам” (Збірник дитячих пісень, сс. 68--69). Допоможіть дітям визначити те, що Бог пообіцяв нам, якщо будемо вірними.

  • Покажіть ілюстрацію із зображенням хрищення або причастя (див. Альбом “Євангелія в мистецтві”, №№103, 104, 107108). Допоможіть дітям дізнатися про те, які обіцяння ми даємо Богові і що Бог обіцяє нам взамін, коли ми христимося і приймаємо причастя. (Див. Стійкі у вірі, сс. 172–174).

Буття 22:1–14

Авраам послухався Господа.

Авраамові було дуже важко послухатися заповіді принести в жертву свого сина. Поміркуйте про те, як, належним чином скориставшись цією історією, ви можете заохотити дітей слухатися Бога навіть коли це важко або коли вони не зовсім розуміють причини Його заповідей.

Вправи на вибір

  • Покажіть ілюстрацію із зображенням Авраама та Ісака (див. навчальний план для цього тижня в посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей), і за допомогою цієї ілюстрації розкажіть історію про Авраама та Ісака (див. також розділ “Авраам і жертва Ісаака” у книзі Оповідання Старого Завіту). Покажіть зображення Ісуса Христа і поговоріть з дітьми про те, як історія про Авраама та Ісака може нагадати нам про жертву, зроблену для нас Небесним Батьком та Ісусом Христом.

  • Пограйте у просту гру, яка полягає в тому, що діти виконують певні вказівки. Наприклад, ці вказівки можуть вести до зображення Спасителя, яке заховане в класі. Що Небесний Батько попросив нас робити? Допоможіть дітям зрозуміти, що дотримання Його заповідей допоможе нам знову жити з Ним та з Ісусом Христом.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Буття 18:9–14; 21:1–7

Господь виконує Свої обіцяння, навіть якщо вони здаються неможливими.

Аврааму і Саррі було сказано, що в них буде син, але це здавалося неможливим—Аврааму було 100 років, а Саррі---90 (див. Буття 17:17). Бог виконав Своє обіцяння, і ця історія може допомогти дітям, яких ви навчаєте, зміцнити свою віру в обіцяння, які Бог дає їм.

Вправи на вибір

  • На окремих аркушах паперу напишіть слова, з яких складається перше речення Буття 18:14 і роздайте ці аркуші по одному кожній дитині. Потім попросіть клас скласти слова у правильному порядку. Прочитайте з дітьми Буття 18:9–14; 21:1–7, щоб знайти один приклад з життя Сарри та Авраама, коли Господь зробив те, що здавалося неможливим. Чого ми можемо навчитися з досвіду Сарри та Авраама, що може заохотити нас довіряти Божим обіцянням?

  • Покажіть ілюстрації із зображенням історій з Писань, на яких Бог зробив те, що здавалося неможливим або складним (наприклад, див. Альбом “Євангелія в мистецтві”, №№7, 8, 25, 26). Попросіть дітей розповісти, що вони знають про події, зображені на цих ілюстраціях, і допоможіть їм побачити, як Господь виконав Свої обіцяння в кожному випадку. Розкажіть, як Господь виконав Свої обіцяння у вашому житті або житті знайомих вам людей (приклади Господніх обіцянь див. у Малахія 3:10; Іван 14:26–27; Учення і Завіти 89:18–21). Нехай діти розкажуть про подібні відомі їм приклади.

Буття 19:15--26

Я можу втікати від злочестивості.

Розповідь про Лота і його сім’ю, коли вони тікають із злочестивого міста, може надихнути дітей, яких ви навчаєте, тікати від злочестивого впливу в їхньому житті.

Зображення
Ілюстрація втечі Лота і його сім’ї із Содому та Гоморри

Fleeing Sodom and Gomorrah (Втеча із Содому та Гоморри), художник Юліус Шнорр фон Карольсфельд

Вправи на вибір

  • Підсумуйте Буття 19:15--26, пояснюючи, що сім’я Лота жила в дуже злочестивому місті, і ангели повідомили їх про необхідність тікати. Прочитайте разом вірші 15–17, 26 і допоможіть дітям поміркувати про те, що для них зараз можуть означати фрази “рятуй свою душу” від зла і “не оглядайся” (вірш 17).

  • Покажіть зображення Спасителя і попросіть дітей робити крок уперед, коли вони будуть називати щось одне, що вони можуть робити, аби тікати від злочестивості та наближатися до Христа.

  • Обговоріть ситуації, в яких хтось із друзів може запрошувати дітей робити те, що, як вони знають, є неправильним. Як нам “утікати” від таких ситуацій? Що б ми сказали своєму другу?

Буття 22:1–14

Небесний Батько послав Свого Сина, Який пожертвував Собою заради нас.

Коли ви будете навчати про готовність Авраама принести в жертву Ісака, будьте чуйними до почуттів дітей. Використайте цю історію, щоб допомогти дітям зміцнити їхню любов до Спасителя і вдячність за Його жертву.

Вправи на вибір

  • Щоб допомогти дітям дізнатися про історію, яка міститься в Буття 22:1--14, прочитайте їм ці вірші і попросіть зробити малюнки до того, що ви читаєте. Чому Аврааму було важко виконати Господній наказ принести в жертву Ісака? Що ми дізнаємося про Авраама з цієї історії?

  • За допомогою ілюстрацій із зображенням Авраама та Ісака, а також Розп’яття (див. Альбом “Євангелія в мистецтві”, №№957) порівняйте історію, яка міститься в Буття 22, з жертвою Спасителя (див. Матвій 27:26–37). Що з історій про Авраама та Ісака, а також про Розп’яття ми можемо дізнатися про Небесного Батька та Ісуса Христа?

  • Покажіть відео “For God So Loved the World (Так бо Бог полюбив світ)” (ChurchofJesusChrist.org) або заспівайте разом пісню про жертву Спасителя, зокрема “Живіть, як Син” (Збірник дитячих пісень, сс. 20--21). Запропонуйте дітям поговорити про те, як жертва Ісуса показує любов Небесного Батька до нас.

Зображення
learning icon

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте дітям поділитися зі своїми сім’ями тим, як Бог благословив їх, коли вони виконали одну з Його заповідей.

Як покращити наше навчання

Заохочуйте до благоговіння. Якщо виникає потреба протягом уроку, ви можете нагадувати дітям бути благоговійними. Це можна робити, тихенько співаючи пісню або наспівуючи мелодію, або показуючи зображення Ісуса.

Роздрукувати