Старий Завіт 2022
12–18 грудня. Малахія: “Я вас покохав,—говорить Господь”


“12–18 грудня. Малахія: “Я вас покохав,—говорить Господь”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Старий Завіт. 2022 (2021)

“12–18 грудня. Малахія”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2022

Зображення
Статуя “Крістус”

12–18 грудня

Малахія

“Я вас покохав,—говорить Господь”

Господь любить дітей, яких ви навчаєте. Як ви допоможете дітям відчути Його любов, коли будете навчати доктрини, яка міститься у книзі Малахії?

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Прочитайте таку фразу з Малахія 1:2: “Я вас покохав,—говорить Господь”. Запропонуйте, аби кожна дитина сказала, як вона знає, що Господь її любить. Після слів кожної дитини подякуйте їй і свідчіть про Господню любов до цієї дитини.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Малахія 3:10–12

Небесний Батько благословить мене, якщо я буду платити десятину.

Навіть якщо діти молодшого віку, яких ви навчаєте, ще не заробляють гроші, вони однаково можуть дізнатися про благословення від сплати десятини.

Вправи на вибір

  • Допоможіть дітям порахувати 10 маленьких предметів, як-от: копійки, зображені на творчій сторінці цього тижня. Запропонуйте їм відокремити один із цих предметів від решти і поясніть, що це подібно до десятини, яку ми віддаємо Господу. Ми даємо Йому одну десяту того, що отримуємо. Свідчіть про те, як Господь благословляє нас, коли ми сплачуємо десятину. Заспівайте з дітьми пісню про десятину, наприклад, “Господня десятина” (Ліягона, жовт. 2006, с. Д12).

  • Намалюйте на дошці вікно і прочитайте дітям Малахія 3:10. Попросіть їх вказати на вікно на дошці, коли вони почують фразу “небесних отворів”. Поясніть, що це означає, що Небесний Батько дає нам великі благословення, якщо ми сплачуємо десятину. Коли діти будуть розмальовувати творчу сторінку цього тижня, обговоріть причини того, чому ми сплачуємо десятину.

  • Розкажіть історію з журналу Друг або історію з власного життя про сплату десятини. Попросіть дітей слухати, щоб дізнатися, які благословення можуть прийти від сплати десятини.

Малахія 4:5–6

Ми запечатуємо у храмі наші сім’ї.

Завдяки запечатувальним ключам священства, які Ілля передав Джозефу Сміту у Кертлендському храмі, сім’ї можуть бути об’єднані на вічність. Коли ви навчатимете цієї істини, будьте уважними до почуттів дітей, чиї сім’ї не були запечатані у храмі.

Вправи на вибір

  • Прочитайте дітям Малахія 4:5. Потім розкажіть їм, що це обіцяння було виконано, коли Ілля явився Джозефу Сміту у Кертлендському храмі (див. “Розділ 40: Видіння в Кертлендському храмі” в книзі Оповідання з книги Учення і Завіти, с. 157). Покажіть ілюстрацію із зображенням цієї події (див. Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 95) і попросіть дітей показати, де Ілля і де Джозеф Сміт. Поясніть, що завдяки приходу Іллі ми можемо бути запечатані у храмі як сім’ї. Свідчіть про важливість бути запечатаними як сім’ї.

  • Розкажіть дітям про свою любов до вашої сім’ї; якщо можливо, покажіть фотографію. Попросіть кількох дітей поділитися своїми почуттями щодо їхніх сімей. Заспівайте разом пісню про сім’ї, наприклад, “Може сім’я святих жити вічно” (Гімни, № 187) і свідчіть, що Небесний Батько хоче, аби сім’ї були запечатані разом, і що це одна з причин того, чому ми маємо храми. Допоможіть дітям зрозуміти, що завдяки Ісусу Христу ми можемо навіть запечататися до членів сім’ї, які не мали можливості піти до храму в цьому житті. Запропонуйте дітям намалювати свою сім’ю разом на небесах.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Малахія 3:8–12

Небесний Батько благословить мене, якщо я буду платити десятину.

Сплата десятини більше стосується віри в Небесного Батька та Ісуса Христа, ніж вона стосується фінансів. Що діти, яких ви навчаєте, розуміють про десятину? Як ви допоможете їм мати віру, щоб сплачувати десятину?

Вправи на вибір

  • Напишіть на дошці запитання щодо десятини, наприклад: Що таке десятина? Як мені сплачувати десятину? Навіщо потрібна десятина? Які благословення приносить сплата десятини? Запропонуйте дітям уважно прочитати Малахія 3:8–12, а також статтю “Десятини, десятина” у Путівнику по Писаннях (scriptures.ChurchofJesusChrist.org) і запишіть відповіді, які вони знайшли. Запросіть їх поділитися своїми відповідями одне з одним. Якими людьми ми стаємо завдяки сплаті десятини?

  • Покажіть відео “Jesus Teaches about the Widow’s Mite” (Ісус навчає про лепту вдови) (ChurchofJesusChrist.org) або прочитайте разом Марк 12:41–44. Чого ця історія навчає нас про те, як Господь ставиться до наших пожертвувань?

  • Намалюйте на дошці вікно і запропонуйте дітям написати всередині зображення вікна благословення, що людина може отримати за сплату десятини (див. ідеї у Малахія 3:10–12). Запросіть дітей розповісти про особистий досвід, коли вони або їхні сім’ї були благословенні завдяки вірній сплаті десятини. Або ви можете навести приклад з власного життя щодо того, як сплата десятини зміцнила вашу віру в Небесного Батька та Ісуса Христа.

Зображення
Явлення Іллі Джозефу Сміту та Оліверу Каудері в Кертлендському храмі

Ілюстрація із зображенням явлення Іллі Джозефу Сміту та Оліверу Каудері у Кертлендському храмі, художник Роберт Т. Баррет

Малахія 4:5–6

“Я пошлю вам пророка Іллю”.

Пророцтво Малахії щодо пророка Іллі було здійснено, коли Ілля явився Джозефу Сміту в Кертлендському храмі і передав йому ключі священства, завдяки яким сім’ї можуть бути запечатані разом навічно. Ви можете запросити когось із приходу відповідального за храмову і сімейно-історичну роботу (наприклад, члена президентства кворуму старійшин або президентства Товариства допомоги), щоб допомогти вам навчати дітей цієї доктрини. Пам’ятайте про те, щоб бути уважними до почуттів дітей, чиї сім’ї не були запечатані.

Вправи на вибір

  • Напишіть кожну фразу з Малахія 4:5–6 на окремих смужках паперу. Роздайте ці смужки дітям і попросіть їх розташувати фрази в правильному порядку. Прочитайте ці вірші разом і обговоріть, зокрема такі запитання: Кого Господь пообіцяв послати? Коли, за Його словами, прийде ця людина? Що, за словами Господа, ця людина зробить? Чому цій людині необхідно прийти? Де це пророцтво було здійснено? (Див. Учення і Завіти 110:13–16).

  • Напишіть на дошці запитання, схоже на таке: Що це означає: серця синів повернуться до їхніх батьків? (Див. Малахія 4:6). Запросіть дітей поділитися своїми думками щодо питання на дошці. Обговоріть разом досвід, який мали ви або діти у питанні дослідження сімейної історії.

  • Покажіть ілюстрацію із зображенням Іллі в навчальному плані для цього тижня, що знаходиться у посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Попросіть дітей розповісти, що вони знають про подію, зображену на цій ілюстрації (див. також Учення і Завіти 110:13–16). Свідчіть, що завдяки силі запечатування, відновленій Іллєю, сім’ї можуть бути з’єднані навічно, включно з сім’ями, які не мали нагоди бути запечатаними у смертному житті. Якщо ви брали участь у запечатуванні для себе або за померлу людину, розкажіть про те, що ви відчували під час цього обряду. Попросіть дітей розповісти про свої почуття до їхніх сімей і до плану Бога, що допомагає сім’ям бути разом навічно.

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте дітям пригадати щось із того, про що вони дізналися сьогодні на уроці, і попросіть кількох дітей про це розповісти. Надихніть усіх дітей розповісти своїм сім’ям щось із учень Малахії, про які вони дізналися.

Як покращити наше навчання

Заохочуйте дітей до євангельських обговорень. Щоб залучати дітей молодшого віку до євангельських обговорень, можливо, потрібно буде застосовувати творчий підхід. Наприклад, діти можуть передавати по колу м’яч і відповідати на запитання, коли м’яч знаходиться у них в руках.

Роздрукувати