Старий Завіт 2022
28 листопада–4 грудня. Наум; Авакум; Софонія: “Путі Його вічні”


“28 листопада–4 грудня. Наум; Авакум; Софонія: “Путі Його вічні”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Старий Завіт. 2022 (2021)

“28 листопада–4 грудня. Наум; Авакум; Софонія”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2022

Зображення
Ісус дивиться на зірки

“Путі Його вічні” (Авакум 3:6). Спочатку було слово, художниця Іва Тімоті

28 листопада–4 грудня

Наум; Авакум; Софонія

“Путі Його вічні”

Ваша любов до Писань може мати великий вплив на дітей, яких ви навчаєте. Покажіть їм свою вдячність за слово Бога.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Запропонуйте дітям по черзі виступити в ролі пророка Старого Завіту, стоячи “на сторожі”, як Авакум (Авакум 2:1). Попросіть їх розповісти іншим дітям те, що вони дізналися про Ісуса Христа і Його євангелію.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Авакум 2:3

Бог завжди виконає Свої обіцяння.

Пророк Авакум був стурбований злочестивістю, яку він побачив серед народу Юдеї (див. Авакум 1:2–4). Господь запевнив пророка, що Його обіцяння будуть виповнені у Його належний час (див. Авакум 2:3).

Вправи на вибір

  • Наведіть кілька прикладів того, що стає добрим тільки після того, як ми почекаємо—наприклад, плоди, яким потрібно достигнути, або тісто, яке потрібно випекти. Що буде, якщо ми спробуємо з’їсти плід до того, як він достигне, або тісто до того, як воно спечеться? Розкажіть про пророка Авакума, який хотів дізнатися, коли Господь зупинить злочестивість, яку він бачив навколо себе. Прочитайте дітям відповідь Господа, яка знаходиться в Авакум 2:3. Наголосіть на тому, що Авакуму потрібно було чекати на здійснення Господніх обіцянь, так само, як і нам іноді потрібно чекати. Розкажіть про ситуацію, коли вам потрібно було чекати на благословення.

  • Допоможіть дітям поміркувати над тим, які обіцяння були дані Богом—наприклад, що Ісус Христос повернеться на землю або що ми можемо знову жити з Богом. Наводячи кожен приклад, запрошуйте дітей повторити фразу: “Чекай ти його, бо воно конче прийде”.

Авакум 2:14

Я можу допомогти наповнити землю знанням про Ісуса Христа.

Авакум пророкував про день, коли весь світ знатиме про Ісуса Христа. Це пророцтво починає здійснюватися у наш час. Поміркуйте про те, як ви можете допомогти дітям бути причетними до здійснення цього пророцтва.

Вправи на вибір

  • Покажіть порожню банку і дайте кожній дитині якийсь невеличкий предмет. Нехай кожна дитина розповість про те, що Ісус зробив або чого Він навчав, а потім покладе свій предмет у банку. Прочитайте вголос Авакум 2:14 і поясніть, що так само, як діти наповнили банку своїм знанням про Господа, ми також можемо наповнити світ знанням про Нього.

  • Покажіть дітям карту світу. Допоможіть їм знайти місце, де вони живуть, і місця, де служили місіонери, яких вони знають. Свідчіть, що Небесний Батько хоче, аби всі люди по всій землі дізналися про Ісуса Христа. Як ми можемо допомогти навчати інших людей про Ісуса? Розкажіть дітям, які їхні вчинки, бачені вами, навчають вас про Ісуса Христа. Допоможіть їм подумати, що ще вони можуть робити.

  • Заспівайте разом пісню про проповідування євангелії, зокрема “Служити хочу як місіонер” (Збірник дитячих пісень, с. 90). Що ми можемо розповідати іншим людям про Ісуса Христа? Див. Уложення віри, щоб знайти ідеї.

Софонія 2:3

“Шукайте Господа”.

Софонія навчав, що нам слід шукати Господа у часи великої злочестивості, яка існує і в ці останні дні. Поміркуйте, як ви будете заохочувати дітей шукати Його.

Вправи на вибір

  • Покажіть ілюстрацію із зображенням Ісуса і прочитайте дітям Софонія 2:3. Попросіть їх приставити руки до очей у вигляді бінокля і дивитися на ілюстрацію щоразу, коли ви читаєте слово “шукайте”. Поясніть, що пророк Софонія хотів, щоб люди шукали Господа. Як ми шукаємо Господа? Де ми можемо знайти Його?

  • Щоб заохотити дітей шукати Господа, скористайтеся творчою сторінкою цього тижня або придумайте якусь гру. Зіграйте або заспівайте разом пісню, яка стосується цієї теми, зокрема “Я Господа змалку шукатиму” (Збірник дитячих пісень, с. 67). Обговоріть, що в цій пісні говориться про те, як ми можемо знайти Ісуса Христа в нашому житті.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Наум 1:7

“Добрий Господь, пристановище Він у день утиску”.

Кожен із нас стикається з власними “днями утиску”. Як ви допоможете дітям звертатися до Господа, “на Нього надіятися” і знаходити духовну безпеку в дні їхнього утиску?

Вправи на вибір

  • Покажіть дітям зображення укріплення або фортеці. З яких причин людям може знадобитися фортеця? Запропонуйте дітям прочитати Наум 1:7 і знайти, що пророк Наум сказав про те, що для нас є подібним до укріплення (“пристановища”) або фортеці. Від чого нас може захистити Спаситель?

  • Запропонуйте дітям намалювати себе і свої сім’ї всередині укріплення або фортеці. Нехай вони напишуть навколо укріплення слова, що описують злий вплив цього світу. Попросіть їх написати всередині укріплення слова, які описують Ісуса Христа. Що Він просить нас робити, аби отримати Його силу і захист? (Див. Учення і Завіти 35:24).

    Зображення
    кам’яна фортеця

    “Добрий Господь, пристановище Він у день утиску” (Наум 1:7).

Авакум 3:17–19

Я можу мати радість в Ісусі Христі, навіть коли не все добре.

Авакум описав деякі випробування, яких може зазнати його народ, зокрема якщо дерева або виноградники не принесуть плодів. Потім він сказав, що навіть якщо таке станеться, “й тоді, радітиму Богом спасіння свого”.

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей прочитати Авакум 3:17 і визначити, які випробування описані в цьому вірші. Що людина може відчувати, коли таке стається? Допоможіть дітям поміркувати про випробування, що можуть статися з ними. Потім прочитайте разом вірші 18–19 і дізнайтеся, що, за словами Авакума, він відчуватиме, навіть якщо зазнає таких випробувань.

  • Допоможіть дітям знайти інші приклади у Писаннях, коли люди раділи в Господі навіть у важкі часи. Такі приклади вони можуть знайти у Дії 16:19–25; Мосія 24:10–15 та у посланні президента Дітера Ф. Ухтдорфа “Вдячні за будь-яких обставин” (Ліягона, трав. 2014, сс. 70–77), особливо розділ “Бути вдячними в наших обставинах”. Чому ці люди могли радіти у важкі часи? Як ми можемо наслідувати їхній приклад?

Софонія 3:14–20

Ті, хто йде за Ісусом Христом, знайде мир і радість.

У Софонія 3:14–20 описано радісний день, коли Ісус Христос, “цар Ізраїлів”, царюватиме серед Свого народу і “зі співом втішатися буде [нами]” (вірші 15, 17).

Вправи на вибір

  • Прочитайте разом Софонія 3:14. Потім запропонуйте кожній дитині вибрати один із віршів у Софонія 3:15–20 і уважно прочитати його, шукаючи те, що може допомогти нам “радіти та втішатися”. Попросіть їх розповісти про те, що вони знайшли.

  • Допоможіть дітям знайти гімни або дитячі пісні, що допомагають їм “радіти та втішатися всім серцем” (Софонія 3:14). Заспівайте разом кілька пісень і запропонуйте дітям поговорити про радість, яку вони знаходять у євангелії Ісуса Христа.

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Попросіть дітей записати посилання на Писання, якими вони хотіли б поділитися зі своїми сім’ями (або ви напишіть це для них).

Як покращити наше навчання

Допоможіть дітям розпізнавати Духа. Намагайтеся помічати моменти, коли діти можуть відчувати вплив Духа. Коли так відбувається, допоможіть їм зрозуміти, що ці почуття йдуть від Святого Духа.

Роздрукувати