Старий Завіт 2022
21–27 листопада. Йона; Михей: “[Він] кохається в милості”


“21–27 листопада. Йона; Михей: “[Він] кохається в милості”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Старий Завіт. 2022 (2021)

“21–27 листопада. Йона; Михей”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2022

Зображення
чоловік виповзає на берег з океану, в якому плаває кит

Jonah on the Beach at Nineveh (Йона на березі біля Ніневії), художник Деніел А. Льюїс

21–27 листопада

Йона; Михей

“[Він] кохається в милості”

Шукайте важливих принципів у книгах Йони і Михея, що благословлять дітей, яких ви навчаєте. Поміркуйте, як ви можете допомогти дітям дізнатися про ці принципи. Вам можуть допомогти ідеї з цього навчального плану.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Щоб допомогти дітям запам’ятати історію про Йону або інші істини, про які вони могли дізнатися вдома, заспівайте разом пісню, зокрема 7-й куплет пісні “Йди за пророком” (Збірник дитячих пісень, сс. 58–59).

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Йона 1:4–17; 3:3–5

Господь благословляє мене, коли я слухаюся Його.

Коли Господь попросив Йону проповідувати людям Ніневії, Йона не послухався. Допоможіть дітям зрозуміти, що, слухаючись Господа, ми отримуємо благословення.

Вправи на вибір

  • Покажіть ілюстрації із зображенням історії про Йону і попросіть дітей розповісти, що вони знають про цю історію (див. розділ “Йона” у книзі Оповідання Старого Завіту; творчу сторінку цього тижня або навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб та сімей). Поставте такі запитання: Що сталося, коли Йона не послухався Господа? (Див. Йона 1:4–17). Що сталося, коли він послухався? (Див. Йона 3:3–5). Свідчіть, що Господь благословлятиме нас за слухняність Йому.

  • Заспівайте разом пісню про послух Господу, зокрема “Слухняним завжди буду я” (Збірник дитячих пісень, с. 71). Обговоріть, чи було б найкраще для Йони, якби він послухався з першого разу. Допоможіть дітям поміркувати про те, яких справ очікує від них Бог, а потім розіграти, як вони можуть виявляти швидкий послух.

Зображення
місіонери навчають чоловіка

Небесний Батько хоче, щоб кожна людина почула євангелію.

Йона 3

Євангелія—для кожного.

Народ Ніневії покаявся, коли Йона поділився з ними Господнім посланням. Які у дітей є нагоди, щоб ділитися євангелією?

Вправи на вибір

  • Розіграйте з дітьми по ролях частини з Йона 3:3–8, зокрема входження у місто Ніневія, проголошення Господнього послання і написання наказу царя для його народу. Покажіть ілюстрацію із зображенням місіонерів (див. Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 109110). Що роблять місіонери? Яким чином Йона був місіонером? Допоможіть дітям поміркувати про те, як вони можуть ділитися євангелією з іншими, наприклад, розповісти уложення віри або свідчити про Ісуса Христа.

  • Розкажіть про ситуацію, коли ви поділилися євангелією Ісуса Христа. Або, за кілька днів до уроку, запросіть когось прийти до вас на урок і розповісти дітям про те, як він або вона поділилися євангелією або коли хтось поділився євангелією з ними. Запропонуйте цій людині, по можливості, принести фотографії. Допоможіть дітям поміркувати над тим, як вони вже зараз можуть бути місіонерами.

Михей 5:1

Ісус Христос народився у Віфлеємі.

Михей пророкував, що майбутній “Владика в Ізраїлі” народиться у Віфлеємі. Ви можете допомогти дітям дізнатися, що народженням Ісуса Христа це пророцтво збулося.

Вправи на вибір

  • Покажіть ілюстрації подій, які супроводжували народження Ісуса Христа (див. Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 28, 29, 30, 31). Попросіть дітей обговорити, що відбувається на кожній ілюстрації. Прочитайте Михей 5:1 і запропонуйте дітям встати, коли вони почують слово “Віфлеєме”. Свідчіть, що народження Ісуса було настільки важливим, що пророки знали про це ще до Його народження.

  • Запропонуйте дітям намалювати народження Ісуса. Коли вони будуть показувати свої малюнки, попросіть їх сказати, чому вони вдячні за Ісуса Христа.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Йона 1:10–12; 2:1–4, 9; 3:1–5

Покаяння передбачає усвідомлення моїх гріхів і прохання про прощення.

Приклад Йони може надихнути дітей звертатися до Господа, коли вони згрішили.

Вправи на вибір

  • Допоможіть дітям скласти на дошці список кількох основних складових покаяння (див. Путівник по Писаннях, “Покаятися, покаяння”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org). Прочитайте разом історію про Йону і попросіть дітей визначити докази того, що Йона покаявся (див., наприклад, Йона 1:10–12; 2:1–4, 9; 3:1–5). Як ми можемо показати Господу, що наше покаяння щире?

  • Заспівайте пісню про покаяння, наприклад, “Боже, дай сили” (Збірник дитячих пісень, с. 52). Запитайте дітей, які слова або фрази з цієї пісні вони б сказали Йоні, щоб допомогти йому покаятися.

Йона 2:7–10; 3:10; 4:2; Михей 7:18–19

Господь милостивий до всіх, хто звертається до Нього.

Якщо діти розуміють, що Господь милостивий і добрий, вони будуть звертатися до Нього, коли потребуватимуть милості.

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям знайти визначення слова милість у словнику або у Путівнику по Писаннях (scriptures.ChurchofJesusChrist.org). Чому Йона потребував милості? Чому народ Ніневії потребував милості? (Див. Йона 1:1–3). Попросіть дітей уявити, що вони можуть взяти інтерв’ю у Йони. Який доказ міг би навести Йона, аби показати, що Господь милостивий? (Див., наприклад, Йона 2:7–10; 3:10; 4:2). Як Господь виявляє до нас милість?

  • Попросіть дітей написати на дошці список того, що їм приносить радість, наприклад, хобі, благословення від Господа тощо. Запропонуйте їм прочитати Михей 7:18–19, щоб дізнатися, що приносить радість Господу. Які істини з цих віршів могли б допомогти людині, яка боїться каятися?

  • Допоможіть дітям пригадати приклади, коли Спаситель виявляв милість до інших, зокрема у Марк 2:3–12; Лука 23:33–34 та Іван 8:1–11. По можливості покажіть ілюстрації цих подій. Допоможіть дітям поміркувати над можливостями, які вони мають, щоб бути милосердними і добрими до інших.

Михей 6:8

Господь хоче від мене чинити правосуддя, милосердя любити і ходити смиренно перед Ним.

У Михей 6:8 наводиться зразок для праведного життя. Як ви можете допомогти дітям знайти вчення, вміщені у цьому вірші, і жити за цими вченнями?

Вправи на вибір

  • Прочитайте разом Михей 6:8 і допоможіть дітям зрозуміти, що означають такі фрази: “чинити правосуддя”, “милосердя любити” і “з твоїм Богом ходити сумирно”. Попросіть дітей намалювати себе, коли вони роблять щось пов’язане з однією з цих фраз.

  • Напишіть на дошці “Чого пожадає від тебе Господь?” Запропонуйте їм знайти відповідь у Михей 6:8. Як дотримання Господніх заповідей допомагає нам виконати те, чого Господь вимагає від нас у цьому вірші?

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Для кожної дитини напишіть на смужці паперу ключову фразу з якогось вірша, що ви обговорювали на уроці. Запропонуйте дитині спробувати вивчити напам’ять цю фразу і попросити когось із членів сім’ї поділитися своїми почуттями щодо цих слів.

Як покращити наше навчання

Будьте уважні до дітей. Як діти вашого класу реагують на навчальні вправи? Якщо їм стає важко всидіти, можливо, час перейти до іншого виду діяльності. З іншого боку, якщо ви бачите, що діти поглинуті якимсь заняттям, зовсім не обов’язково переходити до наступної вправи, тільки щоб охопити весь матеріал уроку.

Роздрукувати