Старий Завіт 2022
14–20 листопада. Амос; Овдій: “Наверніться до Господа, і будете жити”


“14–20 листопада. Амос; Овдій: “Наверніться до Господа, і будете жити”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Старий Завіт. 2022 (2021)

“14–20 листопада. Амос; Овдій”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2022

Зображення
обличчя Ісуса, освітлене свічками у темній кімнаті

Хліб життя, художник Кріс Янг

14–20 листопада

Амос; Овдій

“Наверніться до Господа, і будете жити”

Якщо ви будете зосереджуватися на навчанні істинній доктрині у простий спосіб, ви даватимете можливості Святому Духу свідчити дітям. Використовуйте вправи, наведені у цьому навчальному плані, або придумайте ваші власні, які допоможуть вам навчати євангельських принципів у простий спосіб.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Попросіть дітей розповісти, що вони нещодавно дізналися вдома або в церкві. Наприклад, запитайте, чи знайшли вони якісь нові улюблені уривки з Писань або чи почули вони послання, яким могли б поділитися з класом.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Амос 3:7; 7:14–15

Пророки—посланці Ісуса Христа.

Серед найважливішого, що діти можуть знати про пророків—це те, що вони є посланцями Ісуса Христа. Наведені нижче ідеї можуть допомогти вам навчати цієї важливої істини.

Вправи на вибір

  • Комусь із дітей пошепки скажіть послання для решти класу (наприклад, попросіть дітей стати на одну ногу або покрутитися навколо себе) і попросіть цю дитину поділитися посланням з іншими дітьми. Повторіть цю вправу, даючи можливість ще кільком дітям побути в ролі посланців. Допоможіть їм зрозуміти, чим посланець у цій вправі схожий на пророка, який ділиться з нами Божим посланням. Наведіть кілька прикладів недавніх послань від сучасного пророка, які допомогли вам стати ближчими до Ісуса Христа.

  • Запропонуйте комусь із дітей вийти перед класом і виступити в ролі пророка Амоса. Коли ви будете розповідати деякі факти про Амоса з Амос 7:14–15, дайте дитині ілюстрації або реквізит, які відповідають кожному факту, наприклад, ілюстрації із зображенням вівці, інжиру і Господа. Поясніть, що Амос був пастирем, якого Господь покликав бути Своїм посланцем. Потім покажіть ілюстрації із зображенням Господа і сучасного пророка, і поясніть, що і сьогодні Господь продовжує покликати посланців. Прочитайте вголос Амос 3:7 і попросіть дітей вказувати на відповідні ілюстрації, коли вони чують слова “Господь” і “пророки”. Свідчіть, що так само, як і в дні Амоса, Ісус Христос говорить до нас через Своїх пророків.

  • Поділіться історією з недавнього номера церковного журналу про сучасного пророка або про досвід членів Церкви, коли вони дотримувалися поради пророка.

  • Під час того як діти працюватимуть над творчою сторінкою цього тижня, заспівайте або поставте в записі пісню про пророків, наприклад, “Йди за пророком” (Збірник дитячих пісень, сс. 58–59). Наголосіть дітям на фразах у пісні, в яких говориться про те, як пророки ведуть нас до Ісуса Христа.

Амос 5:14

Якщо я прагну доброго, Господь буде зі мною.

Амос запросив ізраїльтян “шукати добра, а не зла” і пообіцяв, що тоді “буде із вами Господь”. Як ви допоможете дітям відгукнутися на це запрошення й отримати таке обіцяння?

Вправи на вибір

  • Покажіть кілька ілюстрацій того, як діти роблять щось добре, наприклад, допомагають іншим або приймають причастя. Нехай кожна дитина по черзі описує одну з ілюстрацій, а інші в цей час вгадують, яку саме ілюстрацію вона описує. Прочитайте Амос 5:14 і допоможіть дітям подумати над тим, як вони “шукатимуть добра” кожного дня.

  • Запропонуйте дітям намалювати, як вони роблять щось добре. Прочитайте Амос 5:14 і наголосіть на обіцянні Господа, що Він буде з нами, коли ми шукаємо добра. Запропонуйте дітям домалювати на своїх малюнках Ісуса, Який стоїть з ними.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Зображення
сучасні апостоли потискають руку одне одному під час генеральної конференції

Господь відкриває істини через Своїх пророків.

Амос 3:7

Пророки—посланці Ісуса Христа.

Амос 3:7—це прекрасний уривок з Писань, який допомагає дітям зрозуміти, що коли ми прислухаємося до пророка, ми прислухаємося до посланця Ісуса Христа.

Вправи на вибір

  • Допоможіть дітям вивчити напам’ять вірш Амос 3:7 або його частину. Наприклад, дайте їм пару хвилин, щоб прочитати вірш кілька разів, а ви в цей час запишіть цей вірш через слово на дошці. Запропонуйте дітям закрити свої примірники Писань і разом вголос промовити цей вірш, використовуючи слова-підказки на дошці. Потім стирайте по кілька слів, доки діти не зможуть повторити весь вірш без жодних підказок. Чого цей вірш навчає нас стосовно пророків? Як наш сучасний пророк допоміг нам дізнатися про те, що, за бажанням Спасителя, нам слід робити?

  • Напишіть на смужках паперу кілька запитань про пророків, зокрема: Чому у нас є пророки? Що роблять пророки? Чому ви йдете за пророком? Чого навчають пророки? Попросіть дітей розбитися на пари, і нехай одна дитина з кожної пари вибере запитання і адресує його своєму партнеру. Якщо дітям потрібна буде допомога, щоб відповісти на запитання, вони можуть подивитися текст у статті “Пророк” у Путівнику по Писаннях (scriptures.ChurchofJesusChrist.org). Після того як партнер відповість на запитання, діти можуть помінятися ролями і вибрати ще одне запитання.

  • Розкажіть дітям кілька фактів про одного з пророків Старого Завіту, про якого вони дізналися цього року (наприклад, про Ноя, Мойсея або Ісаю). Попросіть їх вгадати, якого пророка ви описуєте. Повторіть те ж саме щодо інших пророків.

Амос 5:4–15

Якщо я прагну доброго, Господь буде зі мною.

У дітей є багато можливостей вибирати між правильним і неправильним. Поміркуйте, як ви будете надихати їх “шукати добра, а не зла” (вірш 14).

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей уважно прочитати Амос 5:4–15 і знайти слова “наверніться” і “шукайте”. До кого, за бажанням Господа, нам слід навернутися, і яке обіцяння Він дає тим, хто це зробить? Як ми навертаємося до Господа?

  • Допоможіть дітям вивчити напам’ять останнє речення тринадцятого уложення віри. Як ми “прагнемо [або шукаємо] цього”?

Амос 8:11–12

Відновлення євангелії вгамувало голод, який існував через відступництво.

Розуміння того, чого Амос навчав про відступництво, може допомогти дітям відчути вдячність за Відновлення євангелії.

Вправи на вибір

  • Нехай діти прочитають Амос 8:11–12 і обговорять, що відбувається, коли люди не мають слова Господа. Допоможіть дітям дати визначення словам відступництво і голод, використовуючи Путівник по Писаннях (scriptures.ChurchofJesusChrist.org) або словник. У чому відступництво схоже на голод?

  • Щоб допомогти дітям зрозуміти Велике відступництво, перегляньте з ними розділ “Після Нового Завіту” (у книзі Історії з Нового Завіту, сс. 167–170). Потім обговоріть такі запитання: Чому відбулося Відступництво? Що сталося в результаті Відступництва? Чому Господь відновив Свою євангелію? (Див. також “Відновлення повноти євангелії Ісуса Христа: Проголошення світові, присвячене двохсотій річниці цієї події”, ChurchofJesusChrist.org). Заохочуйте дітей написати ці запитання і свої відповіді та поділитися ними зі своїми сім’ями вдома.

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Дайте дітям кілька хвилин, щоб поміркувати про те, що вони дізналися сьогодні і чим вони хотіли б поділитися з кимось із членів сім’ї. Запропонуйте їм вирішити, з ким і як вони цим поділяться.

Як покращити наше навчання

Коли запрошуєте до чогось, поважайте свободу вибору. Ставте запитання, які допомагають дітям замислитися про те, як вони особисто можуть застосовувати вивчене. Наприклад, ви можете запитати: “Що саме вам хотілося б зробити внаслідок того, про що ми говорили сьогодні?”

Роздрукувати