За Мною йдіть
17--23 лютого. 2 Нефій 11--25: “Ми втішаємося у Христі”


“17--23 лютого. 2 Нефій 11--25: “Ми втішаємося у Христі”, За Мною йдіть---для Недільної школи. Книга Мормона. 2020 (2020)

“17--23 лютого. 2 Нефій 11--25”, За Мною йдіть---для Недільної школи. 2020

Зображення
Ісая пише на сувоях

17--23 лютого

2 Нефій 11--25

“Ми втішаємося у Христі”

Крім застосування 2 Нефій 11--25 до себе, подумайте про те, як ви можете допомогти людям, яких ви навчаєте, застосовувати ці розділи до себе (див. 2 Нефій 11:8). Коли Дух підказує вам думки та ідеї, записуйте їх.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Перш ніж обговорювати конкретні уривки з 2 Нефій 11--25, може бути корисним попросити членів класу уявити, що у них є друг, якому важко знайти щось значуще або надихаюче в писаннях Ісаї. Якими віршами вони б поділилися з цим другом?

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню

2 Нефій 11--24

Ісая свідчив про Ісуса Христа.

  • Зрозуміти пророцтва Ісаї може бути легше, коли ми знаємо, чому вони були написані. Щоб почати обговорення пророцтв Ісаї в книзі 2 Нефій, ви можете запропонувати членам класу опрацювати розділ 11 і скласти перелік того, що мав на меті Нефій, так часто цитуючи Ісаю. Вони також можуть поділитися уривками, знайденими під час особистого або сімейного вивчення 2 Нефій 12--24, в яких, на їхній погляд, досягнуто цих цілей. Як розуміння цілей Нефія допомогло членам класу дізнатися більше з писань Ісаї? Запропонуйте їм думати про ці цілі, коли вони обговорюватимуть писання Ісаї в класі.

  • Оскільки Ісая часто використовував символічну мову, може бути легко не помітити його могутнє свідчення про Ісуса Христа. Далі наведено вправу, яка допоможе вашому класу зосередитися на цьому свідченні. Ви можете підготувати кілька клаптиків паперу з написаними на них посиланнями на уривки з 2 Нефій 12--24, де йдеться про Спасителя (наприклад, 2 Нефій 13:13; 14:4--6; 15:1--7; 16:1--7; 17:14; 18:14--15; 19:6--7; 21:1--5; 22:2). Кожен член класу може вибрати один з клаптиків паперу, опрацювати вірші, написані на ньому, і написати на цьому клаптику, що він або вона дізналися про Ісуса Христа. Потім члени класу можуть помінятися клаптиками паперу з кимось ще і додати будь-які думки або враження про Спасителя, які виникли у них під час вивчення тих самих віршів. Потім ви можете дати членам класу нагоду поділитися тим, що вони дізналися від Ісаї та одне від одного і що поглибило їхню вдячність за Ісуса Христа.

  • У пророцтві в 2 Нефій 19:6 перелічено кілька титулів Ісуса Христа. Попросіть когось написати їх у вигляді списку на дошці та запропонуйте членам класу обговорити, чому кожен з цих титулів є належним описанням Спасителя. Як Він виконав ці ролі в нашому житті? Щоб дізнатися більше про деякі з цих титулів, може бути корисним розглянути посилання у виносках до 2 Нефій 19:6.

2 Нефій 12:2--5; 21:10--1222

В останні дні Божий народ буде зібрано і вони насолоджуватимуться миром.

  • Деякі частини пророцтв Ісаї особливо стосуються нас, оскільки в них описано, як відбуватиметься Божа робота в останні дні. Наприклад, ви можете розглянути 2 Нефій 21:10--12, де описано “прапор” (штандарт або стяг), який буде піднято для збирання Божого народу. Як відбувається бачене нами духовне збирання Господом Свого народу? Кілька членів класу можуть поговорити про те, що спонукає їх збиратися або об’єднуватися з Божим народом у Церкві. Вони можуть навіть виготовити свої власні прапори, на яких будуть перелічені або зображені деякі з істин євангелії, яких, на їхній погляд, “прагнутимуть” люди і які допоможуть “зʼєднати” і “зібрати разом” (вірші 10 та 12) Божих дітей у наші дні. Як ми допомагаємо у цьому збиранні?

  • Ще один спосіб обговорити цю доктрину---це написати на дошці такі теми: Розсіяння Ізраїля, Збирання Ізраїля та Пророцтва Христа. Ви можете розділити членів класу на групи, призначити їм розділи з 2 Нефій 12--24 і запропонувати знайти вірші, де йдеться про ці теми, та вказати ці вірші під відповідним заголовком на дошці. Які послання для нас містяться у цих віршах? (Можливо буде корисним сказати членам класу, що уривок Учення і Завіти 113:1--6 може допомогти їм зрозуміти 2 Нефій 21:1--5, 10).

  • Такі гімни, як “Стоїть гора Сіон!” (Гімни, № 4) або “Господь---Світоч мій” (Гімни, № 39), в основу яких, зокрема, покладені пророцтва з 2 Нефій 12:2--5 та 2 Нефій 22, допоможуть глибше передати послання і дух слів Ісаї.

2 Нефій 14:4--6

Наші домівки і “зібрання” Сіону можуть бути місцями, де є безпека і захист.

  • У 2 Нефій 14:4--6 Ісая пророкував про безпеку і мир, якими насолоджуватимуться праведні після того як Господь “змиє” і “вичистить” їхні гріхи. Хоча в цих віршах описано умови, які будуть під час Тисячоліття, ці вірші можуть допомогти членам класу, коли ті шукатимуть духовної безпеки, перебуваючи в оточенні злочестивості останніх днів. Запропонуйте їм обміркувати і обговорити, що означає мати “хмару і дим” та “вогонь палаючий” над їхніми “місцями притулку” і “зібраннями” (вірш 5; див. також Вихід 13:21--22). Що можна порівняти зі спекою, бурею і дощем, про які згадано у вірші 6? Як ми можемо знайти притулок? (див. також У&З 115:6). Члени класу можуть порекомендувати способи того, як зробити наші домівки та церковні зібрання місцями духовного захисту.

2 Нефій 25:19--29

“Правильний шлях---це вірити в Христа”.

  • Члени вашого класу, ймовірно, можуть сказати, що мають таке ж бажання, як і Нефій,---“переконати наших дітей, а також наших братів повірити в Христа”. Як Нефій “старанно працював” над досягненням цієї цілі? (2 Нефій 25:23). Нефій прагнув, щоб його люди знали істини про Спасителя та Його євангелію. Члени класу можуть опрацювати 2 Нефій 25:19--29, аби знайти ці істини. Потім вони можуть розповісти про те, що зробили, щоб навчити цим істинам членів своєї сім’ї або друзів. Наприклад, як вони навчали істині, що “це благодаттю ми спасенні після всього, що ми можемо зробити”? (Висловлювання президента Дітера Ф. Ухтдорфа в “Додаткових джерелах” може допомогти розширити розуміння цієї істини). Як вони допомогли іншим “втішатися у Христі”?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Членам класу може бути цікаво знати, що написане в 2 Нефій 26--30 допоможе їм відповідати людям, які кажуть: “Нам не потрібна Книга Мормона”.

Зображення
піктограма “матеріали”

Додаткові джерела

“Бо Дитя народилося нам”.

Щоб доповнити ваше обговорення 2 Нефій 19:6, подивіться або послухайте спів твору “For unto Us a Child Is Born (Бо Дитя народилося нам)” у виконанні Хору скинії Храмової площі (ChurchofJesusChrist.org).

“Ми спасенні благодаттю після всього, що можемо зробити”.

Коментуючи слова Нефія в 2 Нефій 25:23, президент Дітер Ф. Ухтдорф сказав:

“Я думаю, що іноді ми неправильно тлумачимо фразу “після всього, що ми можемо зробити”. Ми повинні розуміти, що “після” не те саме, що “завдяки”.

Ми спасенні не “завдяки” всьому, що ми можемо зробити. Чи хтось із нас зробив усе, що ми можемо зробити? Чи очікує Бог, аж поки ми не докладемо всіх зусиль, перш ніж Він втрутиться у наше життя зі Своєю спасительною благодаттю? …

Я впевнений, що Нефій знав, що Спасителева благодать дозволяє і уможливлює подолання нами гріха [див. 2 Нефій 4:19--35; Алма 34:31]. Саме тому Нефій так старанно трудився, аби переконати своїх дітей і братів “повірити в Христа, і примиритися з Богом” [2 Нефій 25:23].

Зрештою, це те, що ми можемо зробити! І це те, у чому полягає наше завдання в земному житті!” (“Дар благодаті”, Ліягона, трав. 2015, с. 110).

Як покращити наше навчання

Ставте запитання, які заохочують свідчити. “Коли ви ставите запитання, які заохочують учнів свідчити про принципи, яких навчають, це може бути сильним способом запросити Духа. … Їхні свідчення---та свідчення інших в класі---будуть зростати, коли Дух свідчить про істину” (Навчати, як навчав Спаситель,с. 32).

Роздрукувати