За Мною йдіть
3--9 лютого. 2 Нефій 1--5: “Жили ми щасливо”


“3--9 лютого. 2 Нефій 1--5: “Жили ми щасливо”, За Мною йдіть---для Недільної школи. Книга Мормона. 2020 (2020)

“3--9 лютого. 2 Нефій 1--5,” За Мною йдіть---для Недільної школи. 2020

Зображення
Адам і Єва залишають Еденський сад

Aдам і Єва, художник Дуглас Фраєр

3--9 лютого

2 Нефій 1--5

“Жили ми щасливо”

Почніть вашу духовну підготовку з читання 2 Нефій 1--5 і записуйте свої враження. У цих розділах міститься більше принципів, ніж ви будете в змозі обговорити на одному уроці, тому під час підготовки дійте за підказками Духа і приділіть увагу думкам, якими поділилися члени класу, щоб допомогти вам визначити, на яких принципах зосередитися і як направляти бесіду.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Ймовірно члени вашого класу позначили принаймні один вірш в 2 Нефій 1--5 або зробили примітку про нього. На початку уроку ви можете запропонувати членам класу поділитися віршами, які для них були важливими. Попросіть клас підсумувати доктринальний принцип, якому вони навчилися з віршів, якими поділилися.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте доктрині

2 Нефій 2:11--30

Ви вільні діяти самостійно.

  • Дуже часто люди використовують свою свободу волі, щоб спричинити багато страждань іншим людям. Тоді чому свобода волі настільки важлива для Небесного Батька? Ви можете написати це запитання на дошці, а члени класу можуть пошукати відповіді в 2 Нефій 2:11--30 і написати свої відповіді на дошці. Як супротивник намагається звести нанівець нашу свободу волі? Як Спаситель допомагає нам “вибрати волю і вічне життя”? (2 Нефій 2:27). Виконайте разом гімн про свободу волі, наприклад, “Свободу волі мають всі” (Гімни, № 140) і запропонуйте членам класу додати у свій список інші думки, які вони знайшли у цьому гімні.

  • У плані на цей тиждень в посібнику За Мною йдіть---для окремих осіб та сімей визначено чотири важливі умови, за яких уможливлюється свобода волі. Ось один зі способів того, як ви можете спиратися на вивчене членами класу вдома: Напишіть ці чотири умови на дошці. Потім попросіть членів класу поділитися твердженнями з 2 Нефій 2, де сказано, чому ці умови є важливими, аби ми сягнули нашого божественного потенціалу.

2 Нефій 2:15--29

Падіння і Спокута Ісуса Христа є важливими складовими плану Небесного Батька.

  • Багато християн вірять, що Падіння було трагедією і що Єва припустилася жахливої помилки. У цих віршах в 2 Нефій 2 пояснюються істини про Падіння Адама і Єви та міститься свідчення, що Ісус Христос викупляє нас від Падіння. Один зі способів обговорення цих ідей є таким: запропонуйте членам класу опрацювати 2 Нефій 2:15--25 і скласти перелік знайдених ними істин про те, що сталося в Еденському саду. Які інші ідеї вони знаходять в цитаті з виступу президента Далліна Х. Оукса, наведеній в “Додаткових джерелах”? Як Ісус Христос викупив нас від Падіння? (Див. 2 Нефій 2:6--8, 26--29).

  • Після виконання вправи, такої, як попередня, ви можете показати кілька запитань, наприклад, такі, як наведено далі, та попросити членів класу поділитися своїми думками:

    • Як учення Легія, наведені в цих віршах, виправляють деякі поширені хибні уявлення про Падіння?

    • Чому Падіння---це благословення?

    • Як правильне розуміння Падіння допомагає нам краще усвідомити, що нам потрібен Ісус Христос і Його Спокута.

    • Чому ви вдячні за вибір Адама і Єви в Еденському саду? Назвіть щось одне.

    • Чому ваш вибір прийти на землю подібний до вибору Адама і Єви скуштувати від плоду дерева пізнання добра і зла?

    • У чому полягає мета життя? Чому Падіння необхідне для досягнення цієї мети?

2 Нефій 4:15--35

У нашій слабкості ми можемо звертатися до Бога.

  • Слова Нефія, записані в 2 Нефій 4:15--35, можуть принести нам надію і втіху, коли ми відчуваємо себе приголомшеними нашими проблемами і слабкостями. Члени класу можуть розділитися на пари, розглянути ці вірші та знайти уривки, які можна використати, щоб втішити когось, хто відчуває себе обтяженим своїми скорботами. Потім кожна пара може поділитися цими уривками з класом. Хтось у класі може поділитися досвідом, розповівши, як він або вона знайшли втіху, звернувшись до Бога, як це зробив Нефій.

  • Ще один можливий спосіб розгляду 2 Нефій 4---це заздалегідь попросити кількох членів класу прийти готовими поділитися віршами і фразами з цього розділу, які були для них важливими. Попросіть їх розповісти, що вони роблять, коли відчувають себе приголомшеними своїми слабкостями. Гімн про втіху і надію, наприклад, “Як відшукать мені втіху і спокій?” (Гімни, № 64), може стати доповненням до цього обговорення. Зокрема, члени класу можуть розповісти, як цей гімн підкріплює приклад Нефія, який покладався на Господа в часи збентеження.

2 Нефій 5

Щастя знаходять у житті за євангелією.

  • Незважаючи на виклики, які постали перед Нефієм і його народом, вони змогли створити суспільство, основане на принципах, що ведуть до щастя. Які принципи знайшли члени класу під час вивчення 2 Нефій 5, завдяки яким нефійці жили щасливо? Ви можете вручити членам класу по клаптику паперу і запропонувати їм опрацювати 2 Нефій 5, щоб знайти і записати принципи, що ведуть до щастя. Чим способи, якими світ шукає щастя, відрізняються від того, що ми знаходимо в 2 Нефій 5? Які цілі можуть поставити члени класу, щоб застосувати один з цих принципів?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте вивчення вдома

Скажіть членам класу, що в 2 Нефій 6--10 міститься одна з найкращих в усіх Писаннях проповідей про Спокуту Ісуса Христа. Ви також можете поділитися якимось віршем, знайденим у цих розділах, читаючи який, ви відчуваєте радість.

Зображення
піктограма “матеріали”

Додаткові джерела

Падіння було частиною Божого плану.

Президент Даллін Х. Оукс навчав:

“Коли Адам і Єва отримали першу заповідь, вони були в перехідному стані, вже більше не в духовному світі, але у фізичних тілах, які не підвладні смерті, але ще не здатні до породження. Вони не могли виконати першу заповідь Батька, не переступивши бар’єр між блаженством Еденського саду і жахливими випробуваннями та чудовими нагодами смертного життя. …

Пророк Легій пояснив, що “якби Адам не переступив закон, він би не пав” (2 Неф. 2:22), але залишався б у такому самому стані, в якому його було створено.

… Легій робить висновок, що Падіння було заплановане, оскільки “усе було зроблене за мудрістю Того, Хто знає все” (2 Неф. 2:24).

Саме Єва перша переступила обмеження Едену, щоб створити умови для появи смертного життя. Її вчинок, яким би він не був по своїй природі, формально був провиною, але для вічності це була славетна необхідність, яка відкрила шлях до вічного життя. Адам виявив свою мудрість, зробивши те саме. Таким чином, Єва та “Адам па[ли], щоб люди були” [2 Нефій 2:25].

Деякі християни засуджують Єву за її вчинок, роблячи висновок, що якимось чином вона та її дочки через це якісь зіпсовані. Але святі останніх днів не засуджують! Завдяки одкровенню, ми радіємо вчинку Єви і шануємо її мудрість і сміливість у тій чудовій події, яку ми називаємо Падінням. …

В сучасному одкровенні показано, що наші перші батьки розуміли необхідність Падіння. Адам проголосив: “Благословенне імʼя Бога, бо через мою провину мої очі відкрилися, і в цьому житті я матиму радість, і знову в плоті я побачу Бога” (Мойсей 5:10)” (“The Great Plan of Happiness”, Ensign, Nov. 1993, 72--73).

Як покращити наше навчання

Підтримуйте зв’язок з тими, хто не відвідує уроків. Навчати---це більше, ніж проводити обговорення у неділю; це також служити з любов’ю і благословляти інших євангелією. Ви можете подумати про когось, хто не відвідує уроків і особисто запросити його або її взяти участь в наступному уроці. (Див. Навчати, як навчав Спаситель, сс. 8--9).

Роздрукувати