За Мною йдіть
2--8 березня. 2 Нефій 31--33: “Це є шлях”


“2--8 березня. 2 Нефій 31--33: “Це є шлях” За Мною йдіть---для Недільної школи: Книга Мормона. 2020 (2020)

“2--8 березня. 2 Нефій 31–33”, За Мною йдіть---для Недільної школи. 2020

Зображення
Ісус навчає Своїх учнів

Христос навчає Своїх учнів, художник Джастін Кунц

2--8 березня

2 Нефій 31--33

“Це є шлях”

Вивчаючи 2 Нефій 31--33, подумайте про членів вашого класу і про те, який у них міг бути досвід, пов’язаний з істинами, яким навчав Нефій. Як ви можете запропонувати їм навчити одне одного тому, що вони дізналися про ці вчення, і розповісти про свої почуття до цих вчень.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Чи був у когось з вашого класу на цьому тижні змістовний досвід, пов’язаний з однією з рекомендацій для навчання, наведених у посібнику За Мною йдіть---для окремих людей та сімей? Дайте членам класу можливість поділитися своїм досвідом.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте доктрині

2 Нефій 31--32

Ісус Христос і Його вчення---це єдиний шлях до вічного життя.

  • Можливо вашому класу буде корисно побачити, як віра, покаяння, хрищення, дар Святого Духа і терпіння до кінця пов’язані одне з одним та зі Спокутою Ісуса Христа. Для цього ви можете зобразити на дошці дорогу і попросити членів класу записувати вздовж дороги деякі з принципів, наведених в 2 Нефій 31. Кожен член класу може вибрати один з цих принципів і опрацювати 2 Нефій 31--32, щоб знайти те, чого Нефій навчав про нього. Потім вони можуть поділитися знайденим одне з одним і обговорити, як це допомагає їм краще зрозуміти ці принципи. Як життя за цими принципами приносить благословення Спокути Ісуса Христа в наше життя?

  • Як ви можете почати обговорювати дане Нефієм ясне і просте описання “шляху” до спасіння? (2 Нефій 31:21). Ви можете запитати у членів класу, що вони б сказали, якби мали тільки 60 секунд для пояснення того, що повинна робити людина, щоб отримати спасіння. Потім члени класу можуть проглянути 2 Нефій 31--32, щоб знайти висловлювання, які можуть їм допомогти. Що ми дізнаємося з цих розділів про центральну роль Спасителя у нашому спасінні? Для цієї розмови можуть бути корисними висловлювання, наведені в “Додаткових джерелах”.

  • Іноді ми бачимо євангельські принципи окремими і відділеними один від одного, але в дійсності вони взаємопов’язані. Щоб допомогти членам класу побачити, як пов’язані між собою принципи в 2 Нефій 31, попросіть членів класу прочитати вірші 4--21 самостійно або малими групами і намалювати схему, де буде показано, як віра в Христа, покаяння, хрищення, дар Святого Духа і терпіння до кінця основуються одне на одному, пов’язані одне з одним тощо. Закличте їх застосувати творчий підхід. Коли вони демонструватимуть свої схеми класу, попросіть їх поділитися тим, що вони дізналися про ці принципи. Як ми можемо зробити їх частиною нашого повсякденного життя?

2 Нефій 31:15--20

“Той, хто витерпить до кінця, саме той буде спасенний”.

  • Чи розуміють члени класу, що означає витерпіти до кінця? Ось вправа, яка може допомогти. Напишіть на дошці Як мені дізнатися, чи терплю я до кінця? Потім запропонуйте членам класу опрацювати 2 Нефій 31:15--20, щоб знайти можливі відповіді на це запитання. Попросіть членів класу написати на дошці будь-які корисні слова або фрази, які вони знайдуть. Чому витерпіти до кінця---це невід’ємна складова вчення Христа? Ви також можете поділитися висловлюванням старійшини Дітера Ф. Ухтдорфа, наведеним в “Додаткових джерелах”, або висловлюванням про терпіння до кінця на сторінці 6 путівника Проповідуйте Мою євангелію.

  • Чи знають члени класу когось, хто є прикладом терпіння до кінця? Що допомогло цій людині “просуватися вперед з непохитною вірою в Христа”? (Вірш 20). Поділіться історіями про інших людей, згаданих у Писаннях, які витерпіли до кінця.

2 Нефій 32:1--6

Святий Дух покаже нам, що нам слід робити.

  • У 2 Нефій 32 Нефій говорить про занепокоєння, яке, як він відчував, було у його людей щодо застосування вчення Христа. Ви можете запропонувати членам класу знайти це занепокоєння в 2 Нефій 32:1, а потім прочитати відповідь Нефія в 2 Нефій 32:2--6. Як члени класу можуть переказати своїми словами те, чого навчав Нефій? Який досвід отримали члени класу, коли Святий Дух або слова Христа показували їм, що їм слід робити?

2 Нефій 33

Книга Мормона переконує нас вірити в Христа.

  • Нефій сподівався, що його слова переконають нас “робити добро [і] повірити в [Христа]” (2 Нефій 33:4). Які уривки або історії з 1-ї та 2-ї книг Нефія переконали нас робити добро і вірити в Христа? Знайдіть кілька гімнів, які ваш клас може виконати або послухати, щоб підкріпити ці послання, наприклад, “Вірую в Христа” або “Чи зробив я сьогодні добро?” (Гімни, №. 67, 132).

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте вивчення вдома

Один зі способів, як можна надихнути членів класу вивчати Кн. Якова 1--4 протягом наступного тижня,---це пояснити, що в цих розділах вони знайдуть застереження Якова щодо двох гріхів, особливо поширених в наші дні.

Зображення
піктограма “матеріали”

Додаткові джерела

Вчення Христа.

Старійшина Джеффрі Р. Холланд навчав: “Вчення Христа”, як про це навчав Нефій у своїй величній підсумковій промові, зосереджується на вірі в Господа Ісуса Христа, покаянні, хрищенні зануренням у воду, отриманні дару Святого Духа і на тому, щоб витерпіти до кінця. У цьому проголошенні немає спроби розкрити весь план спасіння, назвати всі чесноти християнського життя або винагороди, які чекають нас у різних ступенях небесної слави. У цьому проголошенні нічого не сказано про чини священства, храмові обряди або про багато інших істинних учень. Усе це важливо, але “вчення Христа”, як воно подано у Книзі Мормона, є простим й прямим. Воно зосереджується винятково на перших принципах євангелії, включаючи заклик витерпіти до кінця, вистояти, не відступати. Дійсно, саме в ясності й простоті і є сила впливу “вчення Христа” (Christ and the New Covenant: The Messianic Message of the Book of Mormon [1997], 49--50).

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон сказав: “Я звертаюся до всіх, хто … прагн[е] через молитву і вивчення Писань отримати свідчення про божественність особи Ісуса Христа, Його Спокуту і Воскресіння. Прийміть Його вчення шляхом покаяння, хрищення, отримання дару Святого Духа, а потім протягом усього життя дотримуйтеся законів і завітів євангелії Ісуса Христа” (“Учення Христа,” Ensign або Ліягона, трав. 2012, с. 89).

Витерпіти до кінця

Президент Дітер Ф. Ухтдорф пояснив:

“Коли я був хлопчиком, “витерпіти до кінця” означало для мене, головним чином, щосили намагатися не заснути до кінця церковних зборів. Пізніше, вже юнаком, … я пов’язував це з юначим співчуттям до наших дорогих членів Церкви похилого віку, які мали протриматися вірними до кінця свого життя. …

“Витерпіти до кінця” означає не лише пасивно терпіти складні обставини життя чи “просто протриматись”. Ми віримо в активну релігію, що допомагає дітям Бога повною мірою розвивати свій потенціал на тісній і вузькій путі під час цього життя і одного дня повернутися до Нього. З цієї перспективи “терпіння до кінця” бачиться піднесеним і славетним, а не страшним і похмурим. Це релігія радості, надії, сили та визволення. …

Витерпіти до кінця означає “витривалість в добрім ділі” (Римлянам 2:7), прагнення дотримуватися заповідей (див. 2 Нефій 31:10) і вчинення діянь праведності (див. УЗ 59:23)” (“Чи не маємо ми причини, щоб радіти?”, Ensign або Ліягона, лист. 2007, с. 20).

Як покращити наше навчання

Ми навчаємося разом. Як учитель, ви робите більше, ніж просто поширюєте інформацію,---ви навчаєтеся з усім вашим класом. Розповідайте їм, що ви робите, щоб навчатися з Писань.

Роздрукувати