За Мною йдіть
23--29 березня. Енош--Слова Мормона: Він діє в мені, щоб я чинив Його волю


“23--29 березня. Енош--Слова Мормона: Він діє в мені, щоб я чинив Його волю”, За Мною йдіть---для Недільної школи. Книга Мормона. 2020 (2020)

“23--29 березня. Енош--Слова Мормона”, За Мною йдіть---для Недільної школи. 2020

Зображення
Хлопчик Енош зі своїм батьком, Яковом, та своєю матір’ю

Яків та Енош, художник Скотт Сноу

23--29 березня

Енош--Слова Мормона

Він діє в мені, щоб я чинив Його волю

Підготуйтеся до навчання: прочитайте Енош--Слова Мормона і складіть навчальний план (див. Навчати, як навчав Спаситель, с.19). Ознайомлення з рекомендаціями та доктринами в цьому навчальному плані також може допомогти вам напрацювати ідеї.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Щоб дати членам класу нагоди поділитися тим, що вони вивчають вдома, ви можете розділити їх на групи і доручити кожній групі прочитати один з розділів з Енош--Слова Мормона. Попросіть їх порекомендувати вірші з того розділу, які, на їхню думку, слід обговорити в класі. Складіть список цих віршів на дошці та виберіть кілька з них для обговорення.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте доктрині

Енош 1:1--17

Ми можемо отримати прощення наших гріхів, якщо виявляємо віру в Ісуса Христа.

  • Ось кілька запитань, які ви можете запропонувати членам класу обміркувати і обговорити, коли вивчатимете Енош 1:1--17: Що ми дізнаємося про прощення наших гріхів з досвіду Еноша? Як Енош виявив свою віру в Ісуса Христа? Як цей духовний досвід вплинув на Еноша і як він бачив себе та інших?

Енош 1:4--17

На наші щирі молитви прийдуть відповіді.

  • Щоб допомогти членам класу поглибити їхнє розуміння молитви, ви можете розділити їх на маленькі групи і попросити кожну групу опрацювати один з вказаних далі уривків з Енош 1: вірші 2--8, 9--11 або 12--17. Потім попросіть кожну групу навчити решту класу чогось, що вони дізналися про молитву з призначених їм віршів. Наприклад, ви можете запропонувати їм поділитися словами і фразами, якими описано, як молився Енош.

  • Крім з’ясування того, як молився Енош, ми також можемо багато дізнатися з того, про що він молився. Члени класу можуть визначити, за кого або про що молився Енош в Енош 1:4--17. Відповідно до цих віршів, чому Енош прагнув молитися за інших? Які ще істини про молитву ми дізнаємося від Еноша?

Яром--Омній

Якщо ми виконуємо заповіді, то будемо процвітати.

  • Яром та інші літописці книги Омнія писали про нефійський народ, але їхні послання стосуються також і окремих людей. Що ми дізнаємося з книг Ярома та Омнія про те, як праведність веде до процвітання? (Наприклад, див. Яром 1:7--12 та Омній 1:5--7, 12--18). Членам класу може бути корисно знайти визначення слова процвітання у словнику та в Писаннях (наприклад, див. Алма 37:13; 48:15). Чим мирське визначення відрізняється від Господнього визначення? Як Господь допомагає Своєму народові процвітати?

  • Так само, як нефійські пророки старанно працювали, щоб навчити народ заповідям, наші пророки останніх днів також вчать нас про заповіді. Прочитавши Яром 1:9--12, члени класу можуть обговорити останні настанови провідників Церкви, які надихають їх виконувати заповіді. Членам класу може бути корисно розглянути послання з останньої генеральної конференції, наведені в церковних журналах або в додатку “Євангельська бібліотека”. Або вони можуть розглянути норми, роз’яснені в брошурі Заради зміцнення молоді. При потребі, ви можете згадати про список послань в “Додаткових джерелах”. Як послух заповідям допомагає нам процвітати у нашому житті?

Омній

Господь привів в обіцяну землю багато людей.

  • Книга Мормона містить складну історію, і слідкувати за долею різних груп людей, описаних в ній, може бути важко. Один зі способів, як дізнатися про кожний з народів у Книзі Мормона, може бути таким: накресліть на дошці таблицю і запропонуйте класу заповнити її інформацією про кожну групу людей (зокрема нефійців, ламанійців та народ Зарагемлі). Наприклад, в таблиці можуть бути такі заголовки: Назва групи, Коли і як вони прибули та Що сталося з ними. Обговоріть разом, чому корисно розуміти те, що ви дізналися про кожну групу. Вам можуть бути корисні такі статті у Путівнику по Писаннях (ChurchofJesusChrist.org): “Коріантумр”, “Яредійці”, “Ламанійці”, “Мулек”, “Нефійці” та “Зарагемля”.

Слова Мормона 1:1--8

Бог діятиме через нас, якщо ми дотримуємося Його настанов.

  • Під час обговорення Слів Мормона ви можете запропонувати члену класу, який підготувався заздалегідь, розповісти, чому Мормон відчув натхнення включити малі пластини (1 Нефій---Омній) в Книгу Мормона. Цей член класу може підготуватися наступним чином: прочитати Слова Мормона та інші матеріали, зокрема Учення і Завіти 10:8--19, 39--45; навчальний план на цей тиждень в посібнику За Мною йдіть---для окремих людей та сімей і розділ 5 книги Святі, том 1. Запропонуйте цьому члену класу додати відповідні подробиці щодо втрати 116 сторінок рукопису Книги Мормона і пояснити, чому малі пластини були потрібні, щоб замінити загублені сторінки. Які істини про те, як Господь діє через людину, дізналися члени класу завдяки цьому? Що зі знайденого членами класу в Словах Мормона 1:1--8 надихає їх діяти за скеруванням від Бога, навіть якщо вони не мають повного розуміння причин?

    Зображення
    Мормон укладає золоті пластини

    Мормон укладає пластини, художник Хорхе Кокко

  • Життя мільйонів людей благословенно завдяки Мормону, оскільки він вчинив з малими пластинами так, як підказав йому Дух (див. Слова Мормона 1:7). Подумайте, як ви можете допомогти членам вашого класу зрозуміти, що вони також можуть благословити інших, якщо прагнутимуть бути знаряддями в руках Бога і діятимуть за спонуканнями Святого Духа. Як Бог діяв через Мормона? Що, як бачили члени класу, Господь робить через них або інших, коли вони дослухалися до Духа і прагнули чинити Божу волю? Історія про Президента Томаса С. Монсона в “Додаткових джерелах” містить приклад, який може допомогти членам класу подумати про приклади з їхнього власного життя.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте вивчення вдома

У зв’язку з тим, що за декілька тижнів відбудеться генеральна конференція і відзначатиметься Великдень, заохочуйте членів класу дослухатися до послань, в яких члени Першого Президентства і Кворуму Дванадцятьох Апостолів діляться своїм особливим свідченням про Ісуса Христа.

Зображення
піктограма “матеріали”

Додаткові джерела

Відео про Еноша у “Відеоматеріалах до Книги Мормона”.

Знайдіть відео, в яких зображено розповіді з книги Еноша, у збірці “Відеоматеріали до Книги Мормона” на сайті ChurchofJesusChrist.org або в додатку “Євангельська бібліотека”.

Послання з виступів на генеральних конференціях щодо дотримання заповідей.

“Потиснути руку кожній дитині”.

Коли Президент Томас С. Монсон служив членом Кворуму Дванадцятьох Апостолів, він виступив перед зібранням дітей з Початкового товариства в одному з сіл у Самоа. По завершенні, він відчув спонукання особисто привітати кожного з 247 присутніх дітей. Однак він усвідомив, що йому не вистачить часу; він спробував не думати про привітання дітей, але не зміг.

Зрештою він звернувся до вчителя цих дітей і сказав: “Мені б дуже хотілось потиснути руку кожному хлопчику і кожній дівчинці. Чи буде це можливим?”

Вчитель усміхнувся і звернувся до дітей самоанською мовою. У відповідь вони енергійно закивали головами. Тоді вчитель сказав старійшині Монсону, що коли він дізнався про те, що один з дванадцятьох апостолів відвідає Самоа, то пообіцяв дітям---якщо вони щиро молитимуться і матимуть віру, тоді старійшина Монсон відвідає їхнє село і відчує спонукання від Святого Духа потиснути руку кожній дитині (див. Thomas S. Monson, “Friend to Friend: Talofa Lava”, Friend, May 1972, 12--13).

Роздрукувати