За Мною йдіть
8--14 червня. Алма 8--12: Ісус Христос прийде, щоб викупити Свій народ


“8--14 червня. Алма 8--12: “Ісус Христос прийде, щоб викупити Свій народ”, За Мною йдіть---для Недільної школи. Книга Мормона. 2020 (2020)

“8--14 червня. Алма 8--12”, За Мною йдіть---для Недільної школи. 2020

Зображення
Алма проповідує

Навчання істинному вченню, художник Майкл Т. Малм

8--14 червня

Алма 8--12

Ісус Христос прийде, щоб викупити Свій народ

Почніть підготовку до навчання з вивчення Алма 8--12. Потім розгляньте цей навчальний план, щоб знайти додаткові ідеї, які заохочуватимуть членів класу ділитися тим, що вони дізналися під час вивчення.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Дайте членам класу кілька хвилин, щоб вони обміркували своє особисте або сімейне вивчення Писань цього тижня. Як їхнє вивчення вплинуло на вибір, який вони робили протягом тижня? Попросіть кількох членів класу поділитися своїми думками.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню

Aлма 8

Для наших зусиль з проголошення євангелії можуть потребуватися наполегливість і терпіння.

  • Багато людей вважають, що ділитися євангелією---це важка справа, особливо, якщо вони відчували, що їх не сприймають, як це сталося з Алмою. Приклад Алми може допомогти їм довіряти Богові та знайти мужність продовжувати ділитися своїми свідченнями з іншими. Обговоріть такі питання: Що ми дізнаємося зі слів ангела до Алми в Алма 8:15? Як реакція Алми на ці слова, описана в Алма 8:14--32, надихає нас продовжувати ділитися євангелією, коли нас не сприймають? Яку пораду ми дамо людині, яка намагалась ділитися євангелією, але не була сприйнята? Порада старійшини Джеффрі Р. Холланда, наведена в “Додаткових джерелах”, може допомогти у цьому обговоренні.

  • Історія Алми та Амулека демонструє, наскільки важливі для місіонерської роботи зусилля членів Церкви. Що члени класу дізналися з Алма 8:19--30 про стосунки між місцевими членами Церкви і місіонерами повного дня? (див. також Алма 10:1–12).

    Зображення
    зустріч двох сімей

    Проголошення євангелії тим, кого ми любимо, може приносити радість.

Алма 9:18--30

Бог судить Своїх дітей відповідно до тих світла і знання, які вони мають.

  • У цих віршах міститься серйозне застереження всім членам Церкви---коли ми отримали світло і знання, від нас очікується, що ми будемо цінувати їх, плекати їх, жити за ними і використовувати їх, щоб благословляти інших. Аби допомогти членам класу дослідити це очікування, ви можете попросити їх прочитати вчення Алми в Алма 9:18--30 і поділитися знайденими в цих віршах посланнями щодо того, який обов’язок у них є через те, що вони знають. Чому засудження може бути більшим, коли ми грішимо проти більшого світла? Дайте членам класу час, щоб обміркувати, що вони можуть робити, аби бути більш вірними отриманим ними світлу і знанню. Ви можете порекомендувати їм прочитати Учення і Завіти 50:24 під час обмірковування.

Aлма 11--12

План Бога---це план викуплення.

  • Ви можете почати обговорення цього вчення, запросивши когось з членів класу зобразити на дошці схему плану викуплення. Потім ви можете розділити серед членів класу уривки з Алма 11--12 і попросити їх знайти істини, які вони можуть додати до цієї схеми. Наприклад, від чого ми викуплені завдяки Божому плану? (див. Алма 11:38–45). Як знання цих істин про план викуплення благословляє наше життя?

  • Щоб допомогти членам класу поділитися тим, що сказано в Алма 11--12 про план викуплення, ви можете написати на дошці такі заголовки: Падіння, Викупитель, Покаяння, Смерть, Воскресіння та Суд. Члени класу можуть вибрати одну з цих тем і пошукати в Алма 11--12 істини, які вони дізнаються про неї. Запропонуйте членам класу написати знайдені ними істини разом з посиланням на уривок з Писання під відповідним заголовком на дошці. Обговоріть всім класом, як знання цих істин впливає на наше життя і рішення, які ми приймаємо.

  • Членам вашого класу може бути корисним обговорення, зосереджене на Алма 12:31--32, де Алма навчав, що після Падіння Бог дав Адаму і Єві заповіді---але лише після того, як навчив їх Своєму плану. Як знання про план впливає на наше бачення заповідей або ставлення до них? Ви можете поговорити про деякі конкретні заповіді; наприклад, як знання про план Бога допомагає нам дотримуватися святості Суботнього дня або закону цнотливості?

  • У декого з членів класу можуть виникнути запитання стосовно Алма 11:26--39, де Амулек сказав, що є тільки один Бог. У наведених далі уривках з Писань пояснено, як члени Божества можуть бути “одним Богом” і водночас продовжувати бути окремими особами: Іван 17:20--23; 2 Нефій 31:21 та 3 Нефій 19:29. Також може бути корисним таке висловлювання старійшини Джеффрі Р. Холланда: “Ми віримо, що Вони єдині фактично в кожному важливому й вічному аспекті, хіба що ми не віримо, що Вони---три особи, об’єднані в одну сутність” (“Єдиний Бог правдивий, та Ісус Христос, що послав Він Його”, Ліягона, лист. 2007, с. 40).

Aлма 12:9--14

Якщо ми не закам’яніємо своїми серцями, то зможемо отримати більше Божого слова.

  • Одне з послань, яке кілька разів проголошували Алма і Амулек, було таким: як стан нашого серця впливає на те, наскільки багато істини ми можемо отримати від Господа. Щоб допомогти членам класу відкрити для себе істинність цього принципу, ви можете попросити їх розділитися на пари або малі групи, прочитати Алма 12:9--14 і обговорити, до чого призводить закам’яніння серця. (Ви також можете попросити їх прочитати Алма 8:9--11; 9:5, 30--31 та 10:6, 25). Що означає мати лагідне серце? (див. Єремія 24:7; Алма 16:16; Геламан 3:35). Чому завдяки лагідності серця ми краще розуміємо Боже слово?

  • Алма навчав, що коли ми кам’яніємо своїми серцями, то отримуємо “меншу частину” Божого слова (Алма 12:10). Члени класу можуть поділитися прикладами з Писань, які ілюструють цей принцип. Як Господь пом’якшує наші серця, щоб ми могли продовжувати більше дізнаватися про Нього? Яким особистим досвідом ми можемо поділитися?

  • Щоб допомогти членам класу дізнатись, що означає мати лагідне серце, ви можете поділитися кількома прикладами, наведеними в “Додаткових джерелах”.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Щоб надихнути членів класу читати Алма 13--16 цього тижня, ви можете сказати їм, що вони дізнаються, як слова Алми виповнилися у житті Зизрома та народу Аммонійги.

Зображення
піктограма “матеріали”

Додаткові джерела

Відстоюйте з мужністю.

Старійшина Джеффрі Р. Холланд так підбадьорив тих, до кого погано поставилися через те, що вони проголошували або захищали євангелію:

“Якщо ви ще не покликані, то одного дня дізнаєтеся, що покликані захищати свою віру або, можливо, вам навіть доведеться перетерпіти певні особисті образи просто тому, що ви є членом Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. У такі моменти з вашого боку будуть вимагатися і сміливість, і люб’язність.

… Ви можете поцікавитися, а чи варто займати сміливу моральну позицію у старших класах школи або їхати на місію тільки для того, щоб паплюжили ваші найдорожчі переконання, чи варто протистояти багато чому в суспільстві, яке часто висміює життя, сповнене відданості релігії. Так, варто. …

Друзі, особливо мої юні друзі, не впадайте у відчай. Чиста любов, схожа на Христову, яка виникає завдяки справжній праведності, може змінити світ. …

Будьте сильними. З вірністю живіть за євангелією, навіть якщо інші навколо вас зовсім цього не роблять. Захищайте свої переконання ввічливо і співчутливо, але все ж захищайте їх” (“Ціна---і благословення---учнівства”, Ліягона, трав. 2014, сс. 6--9).

Їхні серця пом’якшилися.

У вказаних далі виступах на генеральній конференції є приклади людей, чиї серця пом’якшив Господь:

  • Розповідь про сім’ю Хетфілд у виступі Президента Рассела М. Нельсона, “Ціна сили священства” (Ліягона, трав. 2016, сс. 66--69).

  • Розповідь про Гарольда Галлахера у посланні Президента Томаса С. Монсона “Священне покликання служити” (Ліягона, трав. 2005, с. 55).

  • Розповідь про Девіда у посланні президента Дітера Ф. Ухтдорфа “Навчатися від Алми і Амулека” (Ліягона, лист. 2016, сс. 73--74).

Як покращити наше навчання

Дивитися Божими очима. Намагайтеся бачити членів вашого класу, як їх бачить Бог, і Дух покаже вам їхню божественну цінність і потенціал. Якщо ви це робите, вас буде спрямовано у ваших зусиллях допомагати їм (див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 6).

Роздрукувати