За Мною йдіть
1--7 червня. Aлма 5--7: “Хіба ви не відчули могутню зміну у ваших серцях?”


“1--7 червня. Aлма 5--7: “Хіба ви не відчули могутню зміну у ваших серцях? ”, За Мною йдіть---для Недільної школи. Книга Мормона. 2020 (2020)

“1--7 червня. Aлма 5--7”, За Мною йдіть---для Недільної школи. 2020

Зображення
Ісус тримає ягня

Ви не забуті, художник Йон Мак-Нагтон

1--7 червня

Алма 5--7

“Хіба ви не відчули могутню зміну у ваших серцях?”

Читаючи Алма 5--7, думайте про членів вашого класу, які уособлюють вчення, наведені в цих розділах. Подумайте про те, як ви можете допомогти залучити їх у неділю до вашого обговорення.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Дайте членам класу кілька хвилин, щоб пригадати, що вони читали в Алма 5--7, і знайти істину, якою б вони хотіли поділитися в класі. Потім попросіть їх поділитися нею з кимось, хто сидить поруч.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню

Алма 5:14--33

Вони повинні відчути---і продовжувати відчувати---могутню зміну в серці.

  • Члени класу мали обміркувати запитання, наведені в Алма 5:14--33, як це рекомендовано в навчальному плані на цей тиждень у посібнику За Мною йдіть---для окремих осіб та сімей. Щоб почати обговорення цих віршів, ви можете попросити членів класу розповісти, які з запитань, наведених у цих віршах, були для них важливими. Потім ви можете запропонувати членам класу розділитися на групи, щоб опрацювати Алма 5:14--33 і дізнатися, що означає відчути зміну в серці завдяки Спасителю і Його Спокуті. Вони також можуть знайти благословення, які приносить зміна серця. Які інші метафори використовувалися для описання зміни, про яку говорить Алма? (Наприклад, див. Іван 3:1–7; 2 Коринтянам 5:17; Дейл Г. Ренлунд, “Берегти могутню зміну в серці”, Ліягона, лист. 2009, сс. 97–99). Як нам підтримувати цю зміну в серці протягом всього нашого життя? (див. Алма 5:26).

    Зображення
    дівчинка молиться біля ліжка

    Якщо ми звернемося до Бога, то можемо відчути “зміну в серці”.

Алма 5:44--51

Ми можемо отримати наше власне свідчення про Спасителя і Його євангелію через Святого Духа.

  • Подібно до Алми, члени вашого класу отримали свої власні свідчення про Спасителя і Його євангелію. Щоб допомогти їм дізнатися, що робив Алма, щоб отримати своє свідчення через Духа, ви можете роздати клаптики паперу з написаним на них зверху словом Свідчення. Члени класу можуть розділитися на пари, щоб опрацювати Алма 5:44--51 і використати те, що вони дізналися з цих віршів, для написання “рецепту” свідчення. Наприклад, “інгредієнтами” в рецепті можуть бути істини, на яких ґрунтуються наші свідчення. “Інструкціями” в рецепті може бути те, що нам потрібно зробити для здобуття свідчення. (Деякі ідеї можна знайти у посланні старійшини Дітера Ф. Ухтдорфа у “Додаткових джерелах”). Які “інгредієнти” та “інструкції” вони можуть додати в свій рецепт зі свого власного досвіду або досвіду інших людей в Писаннях? Попросіть пари поділитися тим, що вони дізналися і що вони роблять, аби запросити Святого Духа свідчити їм про істину.

Aлма 6

Ми, святі, збираємося, щоб чути слово Бога і виконувати Його роботу.

  • Щоб нагадати членам класу про те, як важливо святим збиратися разом, ви можете попросити їх уявити, що хтось з їхніх знайомих вважає належність до церкви необов’язковою. Чим би вони могли поділитися з Алма 6, щоб розповісти цій людині про деякі з благословень належності до церкви? Як ми можемо краще досягати цілей збирання, описаних Алмою?

Aлма 7:7--16

Спаситель взяв на Себе наші гріхи, болі та недуги.

  • Можливо у вашому класі є люди, яким терміново потрібно знати, що в Алма 7:7--16 сказано: Спаситель взяв на Себе не лише наші гріхи, але також і наші болі, страждання, хвороби та недуги. Як ви допоможете їм дізнатися про це? Ви можете накреслити на дошці таблицю з такими заголовками: Що зніс Спаситель та Чому Він страждав. Клас може прочитати Алма 7:7--16 і заповнити цю таблицю. Також може бути корисним розглянути й інше, що зніс Спаситель протягом Свого життя (див. приклади в “Додаткових джерелах”).

  • Після обговорення вчень Алми, наведених в Алма 7:7--16, члени класу можуть розповісти про те, коли їм допомагав Спаситель (див. приклади того, як нам допомагає Ісус, у “Додаткових джерелах”). Ви також можете поділитися наступним висловлюванням президента Далліна Х. Оукса: “Наш Спаситель сказав у одкровенні, що Він “спустився нижче всього” (У&З 88:6). … Ми можемо навіть сказати, що, зійшовши нижче всього, Він досягнув того досконалого рівня, з якого може підняти нас і дати силу, необхідну нам, щоб вистояти у стражданнях. Нам треба лише попросити” (“Зміцнені Спокутою Ісуса Христа”, Ліягона, лист. 2015, с. 64).

  • Алма проголосив, що пришестя Викупителя є більш важливим, ніж усе інше. Члени класу можуть уявити, що вони зараз на уроці історії, де обговорюються найважливіші історичні події. Якими віршами з Алма 7 вони б поділилися на підтримку твердження Алми у вірші 7? Яку пораду, що може допомогти нам підготуватися до пришестя Спасителя, дав Алма своєму народові?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Щоб заохотити членів класу читати Алма 8--12, ви можете розповісти їм, що в цих розділах міститься історія про двох чоловіків. Один з них байдуже ставився до Церкви, а другий її ревно переслідував, але обидва стали мужніми захисниками віри.

Зображення
піктограма “матеріали”

Додаткові джерела

Набуття наших власних свідчень.

Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф навів такий взірець з Писань для “отримання особистого свідчення, вкоріненого у свідченні Святого Духа”:

Перше: Бажайте повірити. Книга Мормона закликає нас: “Якщо ви прокинетеся і пробудите сили свого розуму, аж до того, щоб зробити дослід над моїми словами, і скористуєтеся принаймні частинкою віри, … навіть якщо ви не можете нічого, окрім того, щоб мати бажання повірити” (Алма 32:27). … Бог обіцяє нам божественну допомогу, навіть якщо ми маємо тільки бажання повірити, але це має бути справжнє, а не удаване бажання.

Друге: Досліджуйте Писання. Ставте запитання, досліджуйте Писання, шукайте в них відповіді. Знову ж таки, Книга Мормона має для нас добру пораду: “Якщо ви знайдете місце, щоб насіння могло бути посіяне у вашому серці” через старанне вивчення слова Божого, то добре насіння “почне розбухати у вашій душі”, якщо ви не будете чинити опір невірою. Це добре насіння буде “збільшувати [вашу] душу” і “освітлювати [ваше] розуміння” (Алма 32:28).

Третє: Виконуйте волю Бога, дотримуйтеся заповідей. … Нам потрібно прийти до Христа і слідувати Його вченням. Спаситель навчав: “Наука Моя---не Моя, а Того, Хто послав Мене. Коли хоче хто волю чинити Його, той довідається про науку” [Іван 7:16--17; курсив додано]. …

Четверте: Обдумуйте, постіться і моліться. Щоб отримати знання від Святого Духа, ми маємо просити про це Небесного Батька [див. Алма 5:45--46; Мороній 10:3--4]” (“Сила особистого свідчення”, Ліягона, лист. 2006, сс. 38--39).

Що зніс Ісус Христос?

Які інші страждання зніс Спаситель?

Як Ісус Христос допомагає нам?

  • Прощає наші гріхи і змиває провину (див. Енош 1:5--6)

  • Пом’якшує серця інших людей (див. Мосія 21:15)

  • Зміцнює нас, щоб ми могли нести свої тягарі (див. Мосія 24:14--15)

  • Зцілює нас від наших немочей (див. 3 Нефій 17:6--7)

  • Робить слабке сильним і втішає нас (див. Етер 12:27--29)

  • Допомагає нам сприймати скорботи з погляду вічності (див. У&З 121:7--10)

Як ще Ісус допоміг нам?

Як покращити наше навчання

Вдосконалюйтеся, щоб стати вчителем, подібним до Христа. Вам, як учителю, важливо обмірковувати способи того, як ви можете допомогти тим, кого ви навчаєте, зміцнювати віру в Небесного Батька та Ісуса Христа. Ви отримаєте натхнення, скориставшись запитаннями для самооцінки, наведеними на сторінці 37 посібника Навчати, як навчав Спаситель.

Роздрукувати