За Мною йдіть
15--21 червня. Алма 13--16: “Увійти у покій Господа”


“15--21 червня. Алма 13--16: “Увійти у покій Господа”, За Мною йдіть---для Недільної школи. Книга Мормона. 2020 (2020)

“15--21 червня. Алма 13--16”, За Мною йдіть---для Недільної школи. 2020

Зображення
Алма і Амулек виходять з вʼязниці

Ілюстрація того, як Алма і Амулек виходять з вʼязниці, художник Ендрю Бослі

15--21 червня

Алма 13--16

“Увійти у покій Господа”

Для тривалого навернення потрібно не лише відвідування надихаючого уроку Недільної школи один раз на тиждень. Заохочуйте членів класу старатися набувати особистий духовний досвід протягом всього тижня.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Що може спонукати членів класу ділитися одне з одним своїм досвідом вивчення євангелії і життя за нею? Ви можете запропонувати їм поділитися чимось із знайденого ними в Алма 13--16, що здивувало їх або ще ніколи раніше не спадало їм на думку. Коли вони ділитимуться, спитайте у них, як, на їхній погляд, це нове розуміння змінить їхнє життя.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте доктрині

Aлма 13:1--19

Обряди священства допомагають Божим дітям отримати викуплення через Ісуса Христа.

  • Під час вивчення Алма 13 деякі члени вашого класу можливо знайшли щось, що поглибило їхню вдячність за священство. Попросіть їх поділитися знайденим. Ви також можете прочитати разом вірші 2 та 16 і поставити таке запитання: “Як священство і обряди священства допомагають вам “чекати на [Божого] Сина для викуплення?” При потребі перелік обрядів можна знайти у довіднику Стійкі у вірі, с.79--80.

    Зображення
    юнаки біля причасного столу

    Обряди священства допомагають нам чекати на Ісуса Христа для викуплення.

  • Багато людей в Аммонійзі були послідовниками Негора, який навчав хибним ідеям про роль священиків. Щоб допомогти членам класу дізнатися про справжню природу священства, ви можете попросити їх порівняти Негорове бачення того, що мають робити священики (див. Алма 1:3--6), з тим, чого навчав Алма (див. Алма 13:1--12). Чим вчення Негора подібні до поглядів світу щодо влади та провідництва? Чим відрізняються вчення Алми?

  • Прочитавши Алма 13:1--19, можна обговорити, що означає бути “підготовленими від заснування світу” до виконання наших обов’язків у роботі Господа. Що в Алма 13:3 сказано про те, яким має бути наше бачення цих обов’язків або ставлення до них? (Див. також УЗ 138:56).

Aлма 13

Господь запрошує нас увійти в Його покій.

  • Алма навчав, що священство допомагає нам “увійти у покій Господа” (Алма 13:16). Щоб почати обговорення цієї думки, ви можете попросити членів класу прочитати Алма 13:6, 12--13, 16 та 29 і поділитися тим, що в цих віршах сказано про “покій Господа”. Вони також можуть визначити якості людей, які “входять у покій Господа”. Що ми можемо робити, щоб відчувати покій Господа протягом нашого смертного життя?

Aлма 14

У важкі й трагічні часи ми повинні довіряти Господу.

  • Розгяд Алма 14---це нагода для обговорення того, як ми можемо діяти з вірою, коли ми або наші близькі зазнаємо переслідувань чи випробувань навіть, якщо намагаємося бути праведними. Щоб почати, ви можете запропонувати членам класу уявити, що вони журналісти, які готують репортаж про подію, описану в Алма 14. Які запитання вони могли б поставити Алмі або Амулеку про цю подію? Наприклад, “Чому Господь дозволяє, щоб ви та інші праведні люди страждали?” або “Яку пораду ви можете дати тим, у кого зараз важкі часи?” Виходячи з того, що нам відомо з Алма 14, як би могли Алма чи Амулек відповісти на ці запитання?

  • Більшості з нас знайомі почуття, такі, як були в Амулека, коли він став очевидцем страждань відданих людей з Аммонійги: ми “також мучи[мо]ся” (Алма 14:10) і прагнули б щось зробити. Що ми дізнаємося зі слів Алми у цій ситуації? (Див. Aлма 14:8--13). Ви можете поділитися висловлюванням Президента Спенсера В. Кімбола, наведеним в “Додаткових джерелах”. Члени класу можуть своїми словами підсумувати головну думку висловлювання Президента Кімбола.

Алма 15:16, 18

Учнівство вимагає жертвування.

  • У навчальному плані на цей тиждень в посібнику За Мною йдіть---для окремих осіб та сімей рекомендовано скласти список того, чим пожертвував Амулек і що він здобув, прийнявши євангелію. Члени класу можуть поділитися складеними ними списками або можуть скласти ці списки на уроці. Допомогти в цьому можуть такі уривки з Писань: Алма 10:4–5; 15:16, 18; 16:13–15 та 34:8. Чому Амулек був ладен піти на такі жертви? Чому ми ладні вчинити так само? Як ми можемо наслідувати приклад Алми, який “посилив [Амулека] в Господові”?

Aлма 16:1--10

Слова пророків збудуться.

  • В Алма 16 наведено приклад людини, яка довіряла пророку, і приклади людей, які йому не довіряли. Щоб допомогти членам класу навчитися на цих прикладах, ви можете написати на дошці два заголовки: Зорам і Народ Аммонійги. Члени класу можуть прочитати Алма 16:1--10 і написати під кожним з цих заголовків слова та фрази, якими описується ставлення цих людей до слів пророка Алми. Що ми робимо, щоб показати Небесному Батькові, що у нас є віра в слова його живих пророків?

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте вивчення вдома

Спитайте у членів класу, чи виникало коли-небудь у них бажання краще ділитися євангелією. Читання Алма 17--22 може надихнути їх ідеями, які допоможуть у досягненні цієї цілі.

Зображення
піктограма “матеріали”

Додаткові джерела

Бог не завжди відвертає трагедію.

Президент Спенсер В. Кімбол одного разу так висловився з приводу багатьох, здавалося б, непоясненних трагедій, які трапляються у світі:

“Чи міг Господь відвернути ці трагедії? Відповідь: так. Господь всемогутній, має всю владу контролювати наше життя, врятувати від болю, запобігти всім аваріям, … навіть [захистити нас від] смерті, якщо Йому завгодно. Але Він не робитиме цього. …

Якби всі хворі, про яких ми молимося, зцілилися, якби всі праведні були захищені, а злочестиві знищені, вся програма Батька була б зведена нанівець, а основний принцип євангелії---свобода волі---був би знищений. Жодній людині не треба було б жити вірою. …

Якби ми зачинили двері для страждань і болю, то позбавили б себе найкращих друзів та благодійників. Страждання може зробити з людей святих, якщо вони вчаться з терпінням, довгостражданням і самоконтролем. …

Я радий, що навіть силою священства не можу зцілити всіх хворих. Я міг би зцілити людей, які мають померти. Я міг би полегшити страждання тих, хто повинен страждати. Я боюсь, що розладнав би цілі Бога.

Якби у мене була безмежна сила, але обмежене бачення і розуміння, я міг би врятувати Авінадія від язиків полум’я, коли він був спалений біля стовпа, і цим міг би нанести йому непоправної шкоди. Він помер мучеником і отримав нагороду мучеників---піднесення.

Я скоріш за все захистив би Павла від його ворогів, якби мав безмежну силу. Я б точно зцілив його тіло від “колючки”. (2 Коринтянам 12:7). І цим я міг би зіпсувати задум Господа. …

Я боюся, що якби був у в’язниці Картеджа 27 липня 1844 року, то відбив би кулі, що поранили тіло Пророка [Джозефа Сміта] і Патріарха [Гайрума Сміта]. Я міг би врятувати їх від страждання і болю, але через мене вони би втратили смерть і нагороду мучеників. …

З такою неконтрольованою силою я точно міг би захотіти врятувати Христа від агонії в Гефсиманії, від образ, тернового вінця, приниження суду, фізичного болю. Я б торкнувся Його ран і зцілив би їх, дав би прохолодної води, а не оцту. Я міг би врятувати Його від страждання і смерті, і цим позбавив би світ Його спокутної жертви. …

Перед лицем видимої трагедії ми повинні довіритися Богові, знаючи, що попри наше обмежене бачення, Його цілі звершаться” (Учення Президентів Церкви: Спенсер В. Кімбол [2006], сс. 15--18, 22).

Як покращити наше навчання

Запрошувати старанно навчатися. “Коли ви готуєтеся викладати, замість того, щоб думати: “Що я буду робити, щоб навчати?”, запитайте себе: “Що робитимуть члени мого класу, щоб вчитися?” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 29).

Роздрукувати