За Мною йдіть
13--19 липня. Aлма 32--35: “Посі[йте] це Слово у ваших серцях”


“13--19 липня. Алма 32--35: “Посі[йте] це Слово у ваших серцях”, За Мною йдіть---для Недільної школи. Книга Мормона. 2020 (2020)

“13--19 липня. Алма 32--35”, За Мною йдіть---для Недільної школи. 2020

Зображення
насіння в дитячій руці

13--19 липня

Алма 32--35

“Посі[йте] це Слово у ваших серцях”

Не важливо, скільки разів ви читали Алма 32--35; прочитайте їх знову, коли готуєтеся навчати. Будьте відкритими для нових натхненних думок від Духа.

Запишіть ваші враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Аби допомогти членам класу ділитися тим, що вони дізналися, читаючи Алма 32--35 вдома, ви можете виділити їм кілька хвилин, щоб вони розглянули ці розділи і написали на дошці будь-які основні думки або теми, які вони помітили. Разом з класом обговоріть, чому ці основні думки або теми є значущими.

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрині

Aлма 32:1--16

Ми можемо вибирати бути смиренними.

  • Щоб провести обговорення про смиренність, про яке навчається в Алмі 32:1--16, ви можете почати, попросивши членів класу назвати випадки, що можуть смирити людину (в Алма 32:2--5 подано один приклад). Деякі члени класу, можливо, захочуть поділитися своїм власним досвідом того, як вони вчилися бути смиренними. Як “приведен[ня] до покірливості” (Алма 32:12) може бути благословенням? Висловлювання про смиренність у “Додаткових джерелах” можуть допомогти надихнути обговорення. Ви також можете прочитати Учення і Завіти 112:10 або заспівати класом гімн про смиренність, такий як “Будь у слабкостях смиренним” (Гімни, № 65).

Алма 32:17--43; 33

Ми проявляємо віру в Ісуса Христа, коли саджаємо і підживлюємо Його слово в наших серцях.

  • Інколи ми думаємо, що поклоніння---це лише те, що ми робимо у формальній обстановці, наприклад, у церковній будівлі (див. Алма 32:5, 9, 11), але визначення поклоніння Алми є набагато ширшим. Наприклад, він навчав, що розвиток і прояв віри в Ісуса Христа є важливою формою поклоніння, яке може відбуватися поза межами формальної обстановки. Щоб допомогти вашому класу зрозуміти цей принцип, ви можете намалювати на дошці малюнок насіння і дерева та обговорити подібні до наведених далі запитань: Що являє собою насіння? (Див. Алма 32:28; 33:22--23). Як ми можемо посадити насіння---або свідчення про Ісуса Христа і Його спокуту---в наших серцях і підживлювати його? (Див. Алма 32:36--43; 33). Яким досвідом ми можемо поділитись, коли наші зусилля слідувати за Спасителем принесли дорогоцінний плід? Як вчення Алми впливають на те, як ми поклоняємося Небесному Батьку та Ісусу Христу?

  • “Експеримент”, який описав Алма, щоб допомогти зорамійцям розвинути віру в Ісуса Христа, також може допомогти нам дізнатися, чи є істинними й інші євангельські принципи. Щоб допомогти класу зрозуміти експеримент Алми, ви можете поговорити про те, що таке експеримент. Можливо, дехто в класі раніше проводив експеримент і може допомогти з цим поясненням. Яка мета експерименту? Як експеримент подібний до того, що Алма попросив робити людей в Алма 32:26--36? Можливо, члени класу можуть поділитися різними способами, коли вони “експериментували” зі словом Бога. Як вони пізнали, що “Слово [Бога] є добрим”? (Алма 32:28).

  • Що може сказати Алма тому, хто хоче отримати або зміцнити свідчення про Ісуса Христа? Щоб опрацювати це запитання, ви можете розділити клас на дві групи. Одна група може прочитати Алма 32:26--36, щоб визначити, що Алма може сказати тому, хто намагається отримати свідчення, а інша група може прочитати Алма 32:36--43, щоб визначити, що він може сказати тому, у кого свідчення стало слабким. Після цього одна людина з кожної групи може по черзі представити Алму і в ролях розіграти, як допомогти комусь отримати або зміцнити свідчення.

Алма 31:13--23; 33:2--11; 34:17--29

Ми можемо поклонятися Богу в молитві, будь-коли і будь-де.

  • Ви можете допомогти класу обговорити різницю між вченнями Алми і Амулека про молитву і поклоніння та лживими ідеями зорамійців. Члени класу можуть розглянути Алма 31:13--23 і перелічити на дошці те, у що вірили зорамійці про молитву і поклоніння. Після цього вони можуть знайти істини в Алма 33:2--11 і 34:17--29, які відрізняються від цих вірувань. Чого ці вірші навчають нас про те, як ми можемо покращити наші молитви і наше поклоніння?

  • Ви можете заохотити обговорення про молитву, написавши на дошці такі слова: Хто? Що? Коли? Де? Чому? і Як? Члени класу можуть опрацювати Алма 33:2--11 і 34:17--29 та знайти відповіді на ці запитання стосовно молитви. Наприклад, вони можуть відповісти на подібні запитання: Де ми можемо молитися? Про що ми можемо молитися? Вони також можуть знайти відповіді в словах гімну про молитву, таких як “Чи молився ти?” або “Моління щирі і святі” (Гімни, № 71, 73). Як ми можемо покращити свої молитви?

Aлма 34:9--17

Спокутна жертва Спасителя є “нескінченною і вічною”.

  • Амулек кілька разів використовував слова “нескінченна” і “вічна”, щоб описати жертву Ісуса Христа, яку Він приніс за наші гріхи. Ви можете попросити членів класу знайти ці слова в Алма 34:9--14, а після цього знайти їх у словнику. Яким чином жертва Спасителя є нескінченною і вічною? (Див. Євреям 10:10; 2 Нефій 9:21; Мосія 3:13). Відповідно до Алма 34:15--17, що ми повинні робити, аби отримати благословення Спасителевої жертви? Що означає “розвивати вашу віру в покаяння”? (Алма 34:17).

Aлма 34:32--35

“Не відклада[йте] день свого покаяння”.

  • Подібна до наведеної далі аналогія може допомогти членам класу обдумати небезпеки того, щоб відкладати покаяння: попросіть їх уявити, що вони отримали запрошення взяти участь у події, яка вимагає років тренування і підготовки, така як Олімпійське змагання або музичний виступ (виберіть те, що є значущим для вашого класу), але ця подія відбудеться завтра. Обговоріть з класом, чому вони, напевно, не досягнуть успіху в події, навіть якщо проведуть решту дня готуючись. Як цей приклад пов’язаний з попередженнями Амулека в Алма 34:32--35? Чому може бути небезпечним відкладати наші зусилля покаятися і змінитися? Попросіть членів класу обдумати, що вони можуть робити, аби “підготуватися до вічності” (вірш 33) і планувати зробити це без затримки.

Зображення
піктограма “Вивчення”

Заохочуйте вивчення вдома

Щоб надихнути членів класу читати Алма 36--38 наступного тижня, ви можете пояснити їм, що Алма був “засмучений беззаконням свого народу” і тому зібрав своїх синів та навчав їх “стосовно того, що є праведним” (Алма 35:15--16). У наступних кількох розділах Алми дається розповідь про те, чого Алма був натхнений навчати своїх синів.

Зображення
піктограма “Джерела”

Додаткові джерела

Що означає бути смиренним?

“Бути смиренним означає вдячно визнавати свою залежність від Господа---розуміти, що ви маєте постійну потребу в Його підтримці. … Воно не є знаком слабкості, несміливості чи страху; воно вказує на те, що ви знаєте, де знаходиться ваша сила” (Стійкі у вірі [2004], с. 147).

Старійшина Квентін Л. Кук пояснив: “Коли ми по-справжньому замислюємося про Бога Батька та Христа Сина, хто Вони є і що Вони зробили для нас, це сповнює нас благоговінням, захватом, вдячністю і смиренням. … Смирення---це також виявлення вдячності за наші численні благословення та божественну допомогу. Смирення---це не якесь велике упізнаване досягнення або навіть подолання якогось значного виклику. Це ознака духовної сили. Це спокійна впевненість в тому, що день за днем і годину за годиною ми можемо покладатися на Господа, служити Йому і досягати Його цілей” (“Щоденне ставлення до вічного”, Ensign або Ліягона, лист. 2017, сс. 52, 54).

Уривки з Писань про віру.

Як покращити наше навчання

Зосереджуйтеся на Писаннях. Хоча й існує безліч додаткових матеріалів, які можуть збагатити обговорення, пам’ятайте, що Писання---це джерело доктрини. Допомагайте членам Церкви знаходити істини в Писаннях. (Див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 21).

Роздрукувати