За Мною йдіть
20--26 липня. Aлма 36--38: “Сподіва[й]ся на Бога і жив[и]”


“20--26 липня. Алма 36--38: “Сподіва[й]ся на Бога і жив[и]”, За Мною йдіть---для Недільної школи. Книга Мормона. 2020 (2020)

“20--26 липня. Алма 36--38”, За Мною йдіть---для Недільної школи. 2020

Зображення
чоловік молиться

Ілюстрація Джошуа Денніса

20--26 липня

Алма 36--38

“Сподіва[й]ся на Бога і жив[и]”

Коли ви готуєтеся навчати, пам’ятайте, що члени класу, ймовірно, мали значущий досвід з Алма 36--38. Що ви можете робити, щоб покладатися на цей досвід?

Запишіть ваші враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Один спосіб заохотити членів класу ділитися тим, що вони дізнаються з Писань---це поділити клас на три групи і призначити кожній групі розділ з Алма 36--38. Попросіть кожну групу знайти натхненний вірш з їхнього розділу і поділитися ним.

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрині

Алма 36

Ми можемо народитися від Бога, коли упокорюємося і каємося.

  • Деяким членам вашого класу може бути цікаво, чому у них не було такого ж драматичного досвіду навернення, як у Алми. Може допомогти, якщо ви поділитеся тим, чого навчав старійшина Девід А. Беднар: “Для більшості з нас навернення є тривалим процесом і воно не відбувається внаслідок однієї значної або драматичної події” (“Навернені до Господа”, Ensign або Ліягона, лист. 2012, с. 108). Хоча дещо в досвіді навернення Алми не є поширеним, його досвід навчає принципам, які всім нам слід застосовувати до нашого власного навернення, що ще триває. Ви можете попросити членів класу опрацювати Алма 36, щоб знайти ці принципи і перелічити їх на дошці. Що ще допомогло нам стати більш наверненими до євангелії Ісуса Христа?

  • Алма використав фразу “народитися від Бога”, щоб описати своє навернення. Щоб допомогти членам класу зрозуміти цю концепцію, ви можете попросити їх прочитати наведені далі вірші самостійно або в парах і знайти, що означає народитися від Бога: 1 Івана 4:7; Мосія 5:7; 27:25--26 і Алма 5:14; 22:15. Попросіть членів класу поділитися знайденим. Після цього вони можуть опрацювати Алма 36 і знайти відповіді на це запитання: Як почуваються і діють люди, народжені від Бога? Щоб допомогти членам класу обдумати, як вони народжуються від Бога, ви можете поділитися висловлюванням Президента Езри Тефта Бенсона в “Додаткових джерелах”.

Алма 37

Писання були збережені “для мудрої цілі”.

  • Можливо, слова Алми, коли він дав священні літописи своєму сину Геламану, можуть під час їх вивчення допомогти членам класу поділитися тим, як вони відчували силу Писань у своєму житті. Заохотьте їх розглянути Алма 37, щоб знайти послання, які Алма дав Геламану про Писання (зверніть особливу увагу на вірші 1--19 і 43--47). Як ми показуємо, що Писання є священними для нас? Як ми можемо, так само, як і Алма, навчати наших близьких “зберіга[ти] священним усе”? (Алма 37:2). Як Писання “яв[ляють Божу] силу” нам? (Алма 37:14).

  • Один спосіб дізнатися про благословення мати Писання---це вивчати те, що Алма сказав в Алма 37 про священні літописи та інші предмети, які він передав Геламану. Ви можете скласти на дошці перелік священних предметів: пластини Нефія і латунні пластини (Алма 37:2--20), двадцять чотири пластини Етера і тлумачі (Алма 37:21--37) та ліягона (Алма 37:38--47). Члени класу можуть прочитати ці вірші, щоб дізнатися, чого Алма навчав про кожний з цих предметів. Яким чином Писання можуть збільшити нашу пам’ять? (Див. Алма 37:8). Що ми можемо дізнатися зі слів Алми про благословення мати Писання в нашому житті сьогодні?

    Зображення
    жінка читає Писання

    Писання навчають нас, як слідувати за Богом.

Алма 37:6--7, 41--42

“Через мале і просте відбувається велике”.

  • Щоб навчати про важливість “мал[ого] і прост[ого]” у Божій роботі, Алма дав два приклади: Писання і ліягона (див. Алма 37:6--7, 41--42; див. також 1 Нефій 17:41). Можливо, після розгляду цих прикладів члени класу можуть поділитися прикладами малого і простого у Божій роботі зі свого власного життя. Ви можете зв’язатися з одним або двома членами класу заздалегідь і попросити їх принести в клас предмет, який є малим, але зробив великі речі у їхньому житті. Ви також можете поділитися висловлюванням президента Далліна Х. Оукса в “Додаткових джерелах”. Щоб допомогти членам класу зробити цей принцип особистим, ви можете задати подібні до наведених далі запитань: Чому ми інколи не робимо малого і простого? Як ми можемо надихати себе і свої сім’ї подолати цю тенденцію?

Aлма 37:38--47

Слова Христа можуть направляти нас день за днем.

  • Порівняння слів Бога з ліягоною може надихнути членів класу бути більш старанними і послідовними під час читання Писань. Щоб провести обговорення стосовно цього, ви можете попросити членів класу прочитати Алма 37:38--47 в парах і знайти подібності між ліягоною і словом Бога. Ви можете дати їм завдання знайти схожість у кожному вірші. Після цього ви можете написати номер кожного вірша на дошці і попросити членів класу написати знайдені ними подібності поруч з номерами. Про що говорить це порівняння стосовно того, як нам слід підходити до нашого вивчення Писань?

Алма 38

Наші свідчення про Ісуса Христа можуть зміцнити наших близьких.

  • Слова Алми його сину Шиблону дають хороший приклад того, як зміцнювати і заохочувати наших близьких жити за євангелією. Можливо, члени класу можуть прочитати цей розділ і визначити, як Алма зміцнив Шиблона. Алма 38---короткий розділ і тому ви можете прочитати його класом. Після цього члени класу можуть поділитися уривками, які були значущими для них або які дали їм ідеї для зміцнення своїх власних членів сім’ї і друзів.

Зображення
піктограма “Вивчення”

Заохочуйте вивчення вдома

Чи було членам класу коли-небудь цікаво, як порадити щось близькій людині, яка зробила серйозну помилку? Поясніть, що вони знайдуть корисні натхненні ідеї в Алма 39--42.

Зображення
піктограма “Джерела”

Додаткові джерела

Навернення---як нове народження.

Президент Езра Тефт Бенсон навчав: “Коли з нами відбувається ця могутня зміна, яка приходить тільки через віру в Ісуса Христа і через дію Духа на нас, то ми стаємо неначе новою людиною. Отже, ця зміна нагадує нове народження. Тисячі з вас відчули в собі цю зміну. Ви полишили життя в гріху, іноді в глибокому й огидному гріху, і пам’ятаючи про кров Христа, пролиту за вас, стали чистими. У вас немає більше наміру повернутися на свої старі шляхи. Ви дійсно стали новою людиною. Ось що означає зміна серця” (“A Mighty Change of Heart”, Ensign, Oct. 1989, 4).

Через мале і просте.

Президент Даллін Х. Оукс навчав:

“Те, що я побачив під час однієї ранкової прогулянки, нагадало мені, якою великою стає сила малого і простого з часом. … Щільний і міцний бетонний тротуар тріснув. Це сталося від якогось великого й сильного тиснення знизу? Ні, він тріснув через повільне, непомітне виростання одного з коренів, який простягнувся від дерева неподалік. …

З часом такий же сильний ефект дає мале і просте, про що нас навчають Писання і сучасні пророки. Подумайте про вивчення Писань. Нас навчають зробити його частиною свого щоденного життя. Або подумайте про особисті молитви і сімейні молитви на колінах---вони для вірних святих останніх днів мають бути регулярними. … Хоч кожна з цих справ може й здаватися малою і простою, однак з часом усі вони приведуть до могутнього духовного підйому й зростання. Це відбувається тому, що кожна з цих малих і простих справ запрошує Святого Духа, цього Свідка, Який просвітлює нас і направляє до істини” (“Через мале і просте”, Ensign або Ліягона, трав. 2018, с. 90).

Як покращити наше навчання

Попросіть учнів навчати одне одного. Коли члени класу свідчать або діляться натхненними думками, вони мають змогу вплинути на іншого члена класу або надихнути його таким чином, яким ви не здатні це зробити. (Див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 30).

Роздрукувати