За Мною йдіть
7--13 грудня. Moроній 7--9: “Нехай Христос підносить тебе”


“7--13 грудня. Moроній 7--9: “Нехай Христос підносить тебе”, За Мною йдіть---для Недільної школи. Книга Мормона. 2020 (2020)

“7--13 грудня. Мороній 7--9”, За Мною йдіть---для Недільної школи. 2020

Зображення
Мороній пише на золотих пластинах

Мінерва Тейчерт (1888--1976), Мороній: Останній нефієць, 1949--1951, масло на масоніті, 34¾ x 47 дюймів. Музей мистецтв Університету Бригама Янга, 1969 р.

7--13 грудня

Мороній 7--9

“Нехай Христос підносить тебе”

Ваша мета---допомогти людям наблизитися до Бога, а не просто презентувати урок. Підготуйтеся до Недільної школи, читаючи Мороній 7--9 і думаючи про членів вашого класу, і знайдіть принципи, які допоможуть їм.

Запишіть ваші враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Попросіть кожного члена класу розглянути Мороній, розділи 7, 8 або 9 і знайти істину, яка є значущою для нього або неї. Після цього члени класу можуть поділитися знайденою істиною і тим, як вона благословила їх.

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрині

Moроній 7:3--19

“Те, що від Бога, запрошує і принаджує творити добро постійно”.

  • Щоб бути учнями Ісуса Христа, ми повинні вміти розрізняти між добром і злом. Можливо, обговорення істин в Мороній 7:3--19 може допомогти членам класу уникати того, щоб судити “невірно” (Мороній 7:18). Щоб підготуватися до обговорення, половина класу може опрацювати ці вірші і знайти пораду, яку дає Мормон стосовно того, як визначити, що приходить від Бога, а інша половина---знайти, як визначити, що приходить від диявола. Після цього вони можуть обговорити знайдене і поділитися прикладами того, що запрошує їх “творити добро, і любити Бога, і служити Йому” (Мороній 7:13). Як ми застосовуємо пораду Мормона в прийнятті наших щоденних рішень? Як ми можемо робити праведний вибір і все ще любити оточуючих нас людей, які не живуть за євангелією?

  • Багато людей думають: “Як я можу знати, чи отримане мною спонукання приходить від Бога, чи з моїх власних думок?” Ви можете написати це запитання на дошці і попросити членів класу опрацювати Мороній 7:13--16 і знайти принципи, які можуть допомогти відповісти на це запитання. Як ці вірші можуть допомагати нам розпізнавати божественне натхнення? Може допомогти пояснення того, що “Дух Христа”, також відомий як світло Христа, інколи називають нашою совістю. Висловлювання Президента Гордона Б. Хінклі в “Додаткових джерелах” також може бути корисним.

Мороній 7:21--48

Послідовники Ісуса Христа прагнуть віри, надії і милосердя.

  • Щоб допомогти вашому класу краще зрозуміти зв’язок між вірою, надією і милосердям, ви можете показати триногий стілець (або його зображення) і попросити членів класу подумати, як віра, надія і милосердя подібні до цих трьох ніг (див. висловлювання президента Дітера Ф. Ухтдорфа в “Додаткових джерелах”). Після цього ви можете попросити їх вибрати одну з цих якостей і знайти, чого про неї навчає Мормон у Мороній 7:21--48. Обговоріть запитання, подібні до наведених далі: Чому нам потрібні віра і надія, щоб отримати дар милосердя? Як кожна з цих якостей пов’язує нас з Ісусом Христом? Чому ці якості є важливими для учня Ісуса Христа? Що б з нами сталося, якби ми втратили віру, надію, милосердя? Попросіть членів класу виділити кілька хвилин, щоб записати свої враження.

Moроній 8:4--21

Розуміння правильної доктрини може допомогти нам робити правильний вибір.

  • Можливо, вашому класу не потрібно обговорювати, чому це неправильно---христити немовлят, але слова Мормона на цю тему можуть допомогти їм побачити загальну небезпеку лжедоктрини. Щоб продемонструвати, як Книга Мормона “руйнує хибні вчення” (2 Нефій 3:12), ви можете попросити членів класу прочитати Мороній 8:4--21 в групах або самостійно. Половина з них може знайти вчення, яке, на думку Мормона, люди не розуміли, включаючи Спокуту Ісуса Христа (див. вірш 20) і підзвітність (див. вірш 10). Інша половина може знайти наслідки помилок людей. Кожна група може поділитися знайденим з класом. Чого ці вірші навчають нас про важливість того, щоб дізнатися про правильну доктрину і жити за нею? Де ми можемо знайти правильне пояснення Христової доктрини? Як ми можемо переконатися, що наше розуміння доктрини є правильним?

  • Можливо, вашому класу буде корисно наслідувати приклад Мормона, допомагаючи іншим приймати кращі рішення через навчання їх правильній доктрині. Ви можете зробити це, попросивши членів класу подумати про когось з Писань, хто зробив неправильний вибір. Яка доктринальна істина допоможе тій людині уникати того, щоб зробити той неправильний вибір знову? Виділіть членам класу кілька хвилин, щоб знайти уривки з Писань або висловлювання з останньої генеральної конференції, які допоможуть тій людині зрозуміти доктринальну істину. Після цього ви можете попросити членів класу поділитися знайденим.

Мороній 9:25--26

Ми можемо мати надію на Христа, незважаючи на наші обставини.

  • Останнє записане послання Мормона до його сина в Мороній 9:25--26 може допомогти членам класу знайти надію на Христа, навіть у ситуаціях, які здаються безнадійними. Можливо, ви можете почати, попросивши членів класу поділитися причинами, чому Мороній міг відчувати себе пригніченим. Після цього вони можуть прочитати ці вірші і перелічити на дошці істини, на яких Мормон заохочував зосереджуватися Моронія. Як ці самі істини можуть “підносит[и]” нас в наші дні? Члени класу також можуть поділитися прикладами Божих “мил[ості] і довготерпіння”, свідками яких вони були. Або ж вони можуть поділитися ідеями, щоб допомогти одне одному мати Спасителя і Його євангелію “у свідомості [нашій] завжди”, навіть коли ми занепали духом (вірш 25).

Зображення
піктограма “Вивчення”

Заохочуйте вивчення вдома

Щоб заохотити членів класу читати Мороній 10, ви можете сказати, що зараз---слушний момент обдумати те, як вони отримали поновлене свідчення істинності Книги Мормона, коли вивчали її цього року.

Зображення
піктограма “Джерела”

Додаткові джерела

Чи це йде від Духа?

Щоб відповісти на запитання “Як нам упізнати спонукання Духа?” Президент Гордон Б. Хінклі процитував Мороній 7:13 і сказав: “Я справді не думаю, що це надто важко. … Чи переконує воно людину чинити добро, встати, міцно стояти, робити правильні речі, бути доброю, бути великодушною? Тоді це спонукання іде від Божого Духа” (Teachings of Gordon B. Hinckley [1997], 260--261).

Віра, надія і милосердя.

Президент Дітер Ф. Ухтдорф порівняв віру, надію і милосердя зі стільцем з трьома ногами, пояснюючи, що ці три чесноти “незалежно від того, з якими грубими чи нерівними поверхнями нам не довелось би зіткнутися, вони втрьох стабілізують наше життя. …

Віра, надія і милосердя доповнюють одна одну і в міру зростання однієї зростають й інші. Надія приходить через віру, бо без віри не може бути ніякої надії. Подібним чином віра приходить через надію, бо віра “то підстава сподіваного”.

Надія є вкрай важливою для віри і милосердя. Коли непослушність, розчарування і зволікання руйнують віру, має бути надія, щоби підтримувати нашу віру. Коли розпач і нетерпеливість руйнують милосердя, надія підтримує нашу рішучість і спонукає нас піклуватися про наших близьких, навіть не очікуючи на винагороду. Чим яскравішою є наша надія, тим більшою є наша віра. Чим сильнішою є наша надія, тим чистішим є наше милосердя” (“Безкінечна сила надії”, Ensign або Ліягона, лист. 2008, сс. 21, 23).

“Чиста любов Христа”.

Старійшина Джеффрі Р. Холланд запропонував два можливі значення фрази “чиста любов Христа”:

“Одне …---це милостива, прощаюча любов, яку повинні мати послідовники Христа одне до одного. …

[Друге значення---це] незмінн[а], безпосередн[я] і спокутн[а] любов … Христа до нас. … Це те милосердя---Його чиста любов до нас, без якої ми були б нічим” (Christ and the New Covenant: The Messianic Message of the Book of Mormon [1997], 336).

Як покращити наше навчання

Допоможіть учням розвивати духовне самозабезпечення. “Коли ви навчаєте, краще не просто поширювати інформацію, а допомогти [членам класу] самостійно відкрити євангельські істини. … Коли у них виникають запитання, іноді краще навчити їх, як знайти відповіді самим” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 28). Наприклад, ви можете порадити членам Церкви звернутися до таких джерел, як Путівник по Писаннях, який містить пояснення різноманітних євангельських тем.

Роздрукувати