За Мною йдіть
30 листопада--6 грудня. Мороній 1--6: “Щоб утримувати їх на правильному шляху”


“30 листопада--6 грудня. Мороній 1--6: “Щоб утримувати їх на правильному шляху”, За Мною йдіть---для Недільної школи. Книга Мормона. 2020 (2020)

“30 листопада--6 грудня. Moроній 1--6”, За Мною йдіть---для Недільної школи. 2020

Зображення
Алма христить людей у водах Мормона

Мінерва Тейчерт (1888--1976), Алма христить у водах Мормона, 1949--1951, масло на масоніті, 35⅞ x 48 дюймів. Музей мистецтв Університету Бригама Янга, 1969 р.

30 листопада--6 грудня

Moроній 1--6

“Щоб утримувати їх на правильному шляху”

Мороній хотів, щоб написане ним, “стало у пригоді” тим, хто живе в останні дні (Мороній 1:4). Читаючи Мороній 1--6, з молитвою обдумайте те, що буде найкориснішим для ваших учнів.

Запишіть ваші враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Інколи члени класу можуть краще ділитися натхненними ідеями зі свого особистого вивчення, якщо виділити їм трохи часу, аби пригадати те, що вони читали. Ви можете виділити кілька хвилин на початку уроку, щоб розглянути заголовки розділів для Мороній 1--6. (Це також може допомогти членам класу, які не читали вдома). Після цього попросіть членів класу опрацювати розділи і знайти значущий для них вірш та поділитися ним з рештою класу.

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрині

Мороній 2--6

Обряди священства повинні виконуватися так, як велить Господь.

  • Якщо члени вашого класу (або їхні близькі) готуються отримати обряди священства, може бути корисним розглянути, чого навчав Мороній про обряди в Мороній 2--6. Члени класу можуть працювати в парах, щоб розіграти в ролях подібні до наведених далі навчальні ситуації. (1) Вашого брата скоро буде висвячено в священство. Яку пораду ви б дали з Мороній 3? (2) Другу іншого віросповідання цікаво, чому потрібно приймати причастя щотижня. Що б ви сказали? (Див. Мороній 4--5). (3) Наближається день хрищення вашої дочки, але вона не впевнена, чи готова. Як би ви допомогли їй? (Див. Мороній 6:1--3). Після розігрування в ролях учні можуть обговорити одне з одним те, що дізналися. Вони також можуть свідчити про те, як такі обряди наблизили їх до Небесного Батька та Ісуса Христа.

  • Щоб почати обговорення про підготовку до хрищення, ви можете попросити члена класу описати те, як вони готувалися до прийняття на себе важливих зобов’язань у своєму житті, таких як: місія, шлюб, батьківство або нова робота. Як можна порівняти ту підготовку з підготовкою, яка необхідна, щоб стати гідним охриститися, як про це описано в Мороній 6:1--3? (Див. також Мосія 18:8--10; УЗ 20:37). Чому якості, перелічені в цих уривках, є необхідними для хрищення? Звідки ми знаємо, чи готові до цього обряду? Заохочуйте членів класу обдумати, наскільки добре вони живуть за цими нормами відтоді, як охристилися, і що вони можуть робити, аби ставати кращими? Ви також можете попросити їх записувати будь-які враження, які вони отримують, і часто згадувати про них.

    Зображення
    молода жінка отримує благословення

    Обряди виконуються владою священства.

Mороній 4--5

Прийняття причастя допомагає нам наблизитися до Ісуса Христа.

  • У навчальному плані для цього тижня в посібнику За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей містяться навчальні вправи, пов’язані з причастям. Можливо, ви зможете попросити кількох членів класу виконати ці вправи вдома і прийти на урок готовими поділитися тим, що вони дізналися. Ви також можете попросити членів класу поділитися одне з одним тим, що вони роблять, аби підготувати себе і свої сім’ї до отримання священного досвіду під час причастя.

  • Більшість з нас часто чули причасні молитви, але чи замислюємося ми над тим, що означають ці слова? Щоб допомогти членам класу обдумати ці молитви, ви можете виділити їм кілька хвилин, щоб вони записали дві причасні молитви по пам’яті. Після цього попросіть їх порівняти записане ними з Мороній 4:3 і 5:2. Що їм було легко пам’ятати? Що вони пропустили? Чи помітили вони в цих молитвах те, чого не помічали раніше? Попросіть членів класу поділитися словами і фразами з причасних молитов, які здаються їм важливими або які допомагають їм відчувати святість цього обряду. Щоб допомогти членам класу бути більш вдячними за причастя, попросіть когось з них заспівати або зіграти причасний гімн.

Moроній 6:4--9

Учні Ісуса Христа служать одне одному.

  • Використайте аналогію, щоб допомогти членам класу зрозуміти важливість “насич[ення] добрим словом Бога” (Мороній 6:4). Наприклад, чим саме потрібно насичувати саджанець або дитину? Що станеться, якщо ви не дбатимете про тих, хто потребує насичення? Як нові члени Церкви та члени Церкви, які повертаються, подібні до рослини або немовляти, яким потрібне насичення? Члени класу можуть опрацювати Мороній 6:4--9 і знайти ідеї стосовно того, як вони можуть “насичувати” одне одного духовно. Вони також можуть знайти ідеї в “Додаткових джерелах”. Ви можете поділитися досвідом, коли якийсь учень служив вам. Можливо, члени класу захочуть поділитися подібним досвідом.

  • Мороній 6:4--9 може допомогти членам класу зрозуміти, наскільки ми благословенні, коли “зачисл[ені] до людей церкви Христа” і відвідуємо церковні збори. Як ми можемо пояснити ці благословення тому, хто сумнівається в потребі організованої Церкви? Можливо, члени класу можуть опрацювати ці вірші і знайти те, чим вони можуть поділитися. Або ж вони можуть перелічити деякі з благословень, які вони отримали як члени Церкви (див. Д. Тодд Крістофферсон, “Чому Церква”, Ensign або Ліягона, лист. 2015, сс. 108--111). Що ми можемо робити, аби переконатися, що членів нашого класу “памʼята[ють] і насичу[ють] добрим словом Бога”, коли ми “збира[ємо]ся разом часто”? (Мороній 6:4--5).

Зображення
піктограма “Вивчення”

Заохочуйте вивчення вдома

Члени класу матимуть більше бажання читати Мороній 7--9 наступного тижня, якщо ви поясните, що там містяться два листа, написані Мормоном, щоб допомогти його сину залишатися вірним у важкі часи.

Зображення
піктограма “Джерела”

Додаткові джерела

Насичені словом Бога.

Старійшина Джеффрі Р. Холланд навчав: “Більшість людей не приходить до Церкви, аби лише знайти кілька нових фактів з євангелії або побачити старих друзів, хоча все це і є важливим. Вони приходять, шукаючи духовних переживань. Вони бажають відчути мир. Вони бажають зміцнити свою віру і оновити свою надію. Вони бажають, якщо підсумувати, насичуватися добрим словом Бога, щоби сили небесні зміцнили їх” (“A Teacher Come from God”, Ensign, May 1998, 26).

Президент Гордон Б. Хінклі пояснив, що насичення навернених словом Бога---“це робота для кожного. Це робота для домашніх учителів і візитних учительок [тепер брати-служителі і сестри-служительки]. Це робота для єпископатів, для кворумів священства, для Товариства допомоги, для молодих чоловіків і молодих жінок, навіть для Початкового товариства.

Ось недавно, минулої неділі, я був на зборах посту й свідчень. Один 15- чи 16-річний юнак встав перед присутніми на зборах і сказав, що вирішив охриститися.

Потім до мікрофона один за одним виходили юнаки з кворуму вчителів, щоб висловити їхню любов до нього, щоб сказати, що він чинить правильно і щоб запевнити його: вони будуть стояти з ним поряд і допомагатимуть йому. Це було так прекрасно слухати, як ці молоді чоловіки висловлюють свою вдячність за свого друга і підбадьорюють його. Я задоволений тим, що всі ті хлопці, включаючи того, який охристився минулого тижня, поїдуть на місію.

У недавньому інтерв’ю з пресою мене запитали: “Що приносить вам найбільше задоволення, коли ви дивитеся на роботу Церкви сьогодні?”

Моя відповідь: “Найбільше задоволення я відчуваю, коли бачу, як євангелія діє в житті людей. Вона дає їм новий погляд на життя. Вона дає їм перспективу, яку вони ніколи не відчували раніше. Вона відкриває їм очі на благородне й божественне. Те чудове, що відбувається з ними, неможливо не помітити. Вони дивляться на Христа і відроджуються до життя”.

… Я прошу кожного з вас, будь ласка, допоможіть в цьому” (“Converts and Young Men”, Ensign, May 1997, 48).

Як покращити наше навчання

Самі шукайте натхнення. Не сприймайте ці навчальні плани як вказівки, яких вам слід обов’язково дотримуватися. Натомість, обмірковуючи потреби тих, кого ви навчаєте, використовуйте їх як джерело ідей, щоб пробудити в собі натхнення.

Роздрукувати