За Мною йдіть
23--29 листопада. Eтер 12--15: “Вірою все здійснюється”


“23--29 листопада. Eтер 12--15: “Вірою все здійснюється”, За Мною йдіть---для Недільної школи. Книга Мормона. 2020 (2020)

“23--29 листопада. Eтер 12--15”, За Мною йдіть---для Недільної школи. 2020

Зображення
Етер заходить до печери

Етер ховається в ущелині скелі, художник Гарі Ернест Сміт

23--29 листопада

Eтер 12--15

“Вірою все здійснюється”

Мета цього навчального плану---не диктувати те, що відбуватиметься в класі. Це допоміжний засіб для отримання особистого одкровення, а не його заміна. Дозвольте Духу направляти ваше особисте вивчення і підготовку, а після цього ви побачите, чи можуть вправи в цьому навчальному плані допомогти членам класу знайти важливі принципи в Етер 12--15 і поділитися ними.

Запишіть ваші враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Щоб допомогти членам класу поділитися тим, що вони дізналися під час свого особистого або сімейного вивчення Писань, ви можете написати на дошці такі фрази: “Я дізнався/лась, що …”, “Я маю свідчення про те, що …” і “Я на власному досвіді відчув/ла …”. Попросіть членів класу поділитися тим з Етер 12--15, що може закінчити одне з висловлювань на дошці.

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрині

Eтер 12:2--22

Ми отримаємо свідчення про істину, якщо виявляємо віру в Ісуса Христа.

  • Щоб допомогти членам класу обдумати, що значить виявляти віру в Ісуса Христа, ви можете запитати, які образи або слова спадають їм на думку, коли вони чують слово exercise, що в перекладі з англійської, окрім виявляти, також означає тренуватися. (Ви навіть можете знайти це слово у словнику). Який ефект має фізичне тренування на наші тіла? Як ми можемо застосувати цей принцип до віри? Як саме ми можемо “виявляти віру” в Христа? Члени класу можуть опрацювати Етер 12:2--22 і обговорити, як люди, згадані в цих віршах, виявляли віру. Як ми можемо наслідувати їхній приклад? Які, згідно з цими віршами, є результати виявлення віри в Ісуса Христа?

  • Приклади віри в Етер 12:7--22 є хорошим оглядом надихаючих історій, які ви разом вивчали в Книзі Мормона. Можливо, члени класу можуть поділитися іншими прикладами віри і що вони з них дізналися (їх можна знайти в Євреям 11). Вони також можуть поділитися прикладами віри зі своєї сімейної історії або свого власного життя. Як ці приклади зміцнили їхню віру в Ісуса Христа і Небесного Батька?

  • Етер 12 сповнений натхненних ідей та істин стосовно віри. Члени класу можуть знайти вірші в цьому розділі, які навчають їх про віру. Після цього вони можуть написати знайдене на дошці.

Етер 12:1--9, 28, 32

Віра веде до “наді[ї] на кращий світ”.

  • Чи може хтось у вашому класі описати, чому якір є важливим для човна? Ви можете показати зображення човна і якоря (або намалювати їх на дошці) і обговорити, що станеться з човном, у якого немає якоря. Що відбувається з нами, коли у нас немає надії? Після цього члени класу можуть прочитати Етер 12:4 і поговорити про те, як надія схожа на “як[ір] для [наших] душ”. Вони також можуть прочитати Етер 12:1--9, 28 та 32 і поділитися натхненними думками, які вони отримали про надію. На що ми можемо сподіватися? (Див. Етер 12:4; Мороній 7:41; див. також Іван 16:33).

Етер 12:23--29

Через благодать Ісуса Христа слабке може стати сильним.

  • Щоб допомогти членам класу персоналізувати істини, про які дізнався Мороній стосовно слабкості і сили в Етер 12, ви можете попросити членів класу подумати про людину, яка може відчувати розчарування через свої слабкості. Після цього заохочуйте членів класу опрацювати Етер 12:23--29, щоб знайти послання, які можуть допомогти тій людині. Якби Мороній був тут сьогодні, що б він сказав, аби заохотити його чи її? Члени класу також можуть поділитися досвідом зі свого власного життя, коли Спаситель зробив так, що “слабке стало сильним для них” (Етер 12:27). Як ця зміна відрізняється від зусиль із самовдосконалення, які людина може намагатися зробити, не покладаючись на Спасителя? Щоб дізнатися більше про цю тему, дивіться висловлювання Президента Генрі Б. Айрінга в “Додаткових джерелах”.

  • Досвід Моронія---один з багатьох в Писаннях, який показує, як благодать Спасителя може зробити наші слабкості нашими сильними сторонами. Може бути корисним розділити клас на групи, призначити кожній групі вибрати когось в Писаннях, у кого була слабкість, і обговорити, як Господь зробив ту людину сильною. Деякі приклади запропоновані в “Додаткових джерелах”. Ви також можете запропонувати членам класу розглянути визначення благодаті у Путівнику по Писаннях або довіднику Стійкі у вірі (сторінки 8--10). Як приклади з Писань, які вони вивчали, ілюструють силу благодаті Спасителя? Як ми запрошуємо цю силу в наше життя?

  • Поширеним є порівняння наших слабкостей з тим, що здається сильними сторонами іншої людини; навіть Мороній почувався невідповідно у порівнянні з братом Яреда (див. Етер 12:24). Чому небезпечно порівнювати себе з іншими? Відповідно до Етер 12:26--27, як Господь хоче, щоб ми сприймали свою слабкість? (Див. також висловлювання президента Генрі Б. Айрінга в “Додаткових джерелах”). Як Він хоче, щоб ми сприймали слабкість інших? (Див. Етер 12:26).

Eтер 13--15

Неприйняття пророків веде до духовної небезпеки.

  • Враховуючи важливі істини, яких навчали в Етер 12, ви можете не витрачати багато часу в класі на розділи 13--15. Однак може бути корисним попросити члена класу коротко підсумувати, що відбувається в цих розділах. Щоб допомогти членам класу знайти значущі послання в цій розповіді, ви можете попросити їх закінчити фразу “отже, ми бачимо, …” уроком, якого вони навчилися від падіння яредійців. Як це падіння було схожим на падіння нефійців? (Див., наприклад, Етер 15:19 і Мороній 8:28). Чого Господь хоче, щоб ми навчилися з цих розповідей і що ми можемо робити, аби уникнути долі яредійців? Члени класу також можуть розглянути, як кінець книги Етера пов’язаний з Омній 1:19--22; Мосія 8:8 і Мосія 28:11--18.

Зображення
піктограма “Вивчення”

Заохочуйте вивчення вдома

Наступного тижня члени класу почнуть вивчати книгу Моронія. Їм може бути цікаво дізнатися, що спочатку Мороній не планував нічого писати після книги Етера, але він залишився в живих довше, ніж очікував. Цього тижня вони почнуть читати останні послання, які Мороній був натхнений написати до своєї смерті.

Зображення
піктограма “Джерела”

Додаткові джерела

Щоб духовно розвиватися, нам необхідно бачити свої слабкості.

Президент Генрі Б. Айрінг, коментуючи Етер 12:27, навчав: “Мороній сказав, що “почувши ці слова”, він “заспокоївся” (Етер 12:29). Вони можуть заспокоїти всіх нас. Ті, хто не бачить своїх слабкостей, не розвиваються. Усвідомлення своєї слабкості є благословенням, оскільки це допомагає вам залишатися смиренними і продовжувати повертатися до Спасителя. Дух не тільки заспокоює вас, але й виступає посередником, через Якого Спокута змінює саму вашу природу. Тоді все слабке стає сильним” (“Зоставляю вам мир”, Ensign або Ліягона, трав. 2017, с. 16).

Приклади: Слабкі стають сильними.

Як покращити наше навчання

Навчайте про те, “чому”. “Інколи учням---особливо підліткам---цікаво, як принципи євангелії стосуються їх або чому їм слід підкорятися певним заповідям. Однак, якщо вони розуміють вічний план Небесного Батька для щастя Його дітей, підґрунтя євангельських принципів та заповідей стає яснішим та мотивація для слідування за ними збільшується” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 20).

Роздрукувати