За Мною йдіть
26 жовтня--1 листопада. Мормон 1--6: “Я б хотів, щоб мені вдалося переконати всіх … покаятися”


“26 жовтня--1 листопада. Мормон 1--6: “Я б хотів, щоб мені вдалося переконати всіх … покаятися”, За Мною йдіть---для Недільної школи. Книга Мормона. 2020 (2020)

“26 жовтня--1 листопада. Мормон 1--6”, За Мною йдіть---для Недільної школи. 2020

Зображення
Мормон пише на золотих пластинах

Мормон скорочує пластини, художник Том Ловелл

26 жовтня--1 листопада

Мормон 1--6

“Я б хотів, щоб мені вдалося переконати всіх … покаятися”

Читаючи Мормон 1--6, шукайте істини, які можуть допомогти членам вашого класу залишатися вірними у часи злочестивості, як це робив Мормон.

Запишіть ваші враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Інколи члени Церкви зволікають ділитися своїми натхненними ідеями, тому у них не було часу організувати свої думки. Аби допомогти з цим, виділіть їм кілька хвилин, щоб записати натхненні ідеї, які вони отримали, вивчаючи Мормон 1--6 вдома; після цього попросіть їх поділитися цим.

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрині

Мормон 1--6

Ми можемо жити праведно, незважаючи на оточуючу нас злочестивість.

  • Більшість членів вашого класу може зрозуміти досвід Мормона, коли той намагався жити праведно у злочестивому світі. Можливо, вони можуть поділитися тим, що дізналися з прикладу Мормона. Щоб сприяти цьому обговоренню, ви можете попросити членів класу знайти вірші, які визначають якості Мормона, і перелічити ті якості на дошці (див., наприклад, Мормон 1:2--3, 15--16; 2:1, 23--24; 3:1--3, 12, 17--22). Як ці якості допомогли Мормону залишатися духовно сильним? Як вони можуть допомогти нам бути більше схожими на Мормона?

    Зображення
    нефійці і ламанійці воюють одне з одним

    Битва, художник Хорхе Кокко

  • Мормон часто писав безпосередньо для людей у наші дні. Що ми можемо дізнатися з його слів в Мормон 3:17--22 і 5:10--24? Дайте кожному члену класу аркуш паперу з написаною вгорі фразою “Порада Мормона для нас” і заохочуйте їх знайти послання в цих віршах, доречні у наші дні. Як ми можемо застосовувати пораду Мормона, щоб допомогти нам залишатися духовно сильними у світі сьогодення?

  • Якщо ви навчаєте молодь, ви можете використати приклад Мормона, щоб допомогти їм зрозуміти, що вони можуть бути праведними провідниками навіть у юному віці. Якщо ви навчаєте дорослих, ви можете використати його приклад, щоб почати обговорення про можливості допомогти молоді бути хорошими провідниками. Щоб почати обговорення, ви можете попросити деяких членів класу розглянути Мормон 1, а інших---розглянути Мормон 2, і відмітити можливості, дані Мормону, щоб бути провідником у юному віці. Які його якості зробили його великим провідником? Члени класу можуть поділитися баченими ними прикладами могутнього впливу праведних дітей і молоді. Вони також можуть обговорити можливості, які вони---або знайомі їм молоді люди---мають, щоб бути провідниками з якостями, які мав Мормон.

Мормон 2:10--15

Покаяння потребує скрушеного серця і упокореного духа.

  • Щоб дізнатися про різницю між сумом, який веде до покаяння, і сумом, який не веде до цього, прочитайте разом Мормон 2:10--15 і обговоріть такі запитання: Яка роль “сум[у]” в покаянні? У чому різниця між “сум[ом] … на покаяння” і “сум[ом] проклятих”? Які якості і поведінка можуть допомогти нам бути зі “скрушеними серцями і упокореними духами”?

Moрмон 3:12

Ми можемо любити інших, навіть якщо не погоджуємося з їхнім вибором.

  • Як і Мормон, багато членів вашого класу тісно взаємодіють з людьми, які не розділяють їхні вірування. Як ви можете використати приклад Мормона, щоб навчати членів класу про те, як любити інших, незважаючи на їхні відмінності? Прочитайте разом Мормон 3:12 і обговоріть моменти, коли Мормон проявляв любов до тих людей, які відкидали його послання і навмисно повставали проти Бога (див., наприклад, Мормон 1:16--17; 2:12). Яким досвідом зі свого власного життя можуть поділитися члени класу, коли вони любили тих, хто не розділяв їхні вірування і цінності? Висловлювання президента Далліна Х. Оукса в “Додаткових джерелах” містить додаткову пораду.

Moрмон 6:17

Ісус Христос стоїть з розкритими обіймами, щоб прийняти нас.

  • Для тих, хто може не мати надії на те, що їм можуть бути прощені їхні гріхи, описання Мормоном Спасителя, який стоїть “з розкритими обіймами, щоб прийняти вас”, може надати заспокоєння. Прочитайте разом Мормон 6:17 і покажіть зображення Ісуса Христа з розпростертими руками (яке знаходиться в Альбомі “Євангелія в мистецтві”, № 66). Чого навчає цей вірш про бажання Спасителя допомогти нам? Ви також можете заспівати разом гімн, який навчає подібного послання, наприклад, “Йдіть до Ісуса” (Гімни, № 60). Ви також можете поділитися досвідом Президента Рассела М. Нельсона в “Додаткових джерелах” і попросити членів класу обговорити, як ми можемо допомогти іншим зрозуміти, що покаяння можливе.

Зображення
піктограма “Вивчення”

Заохочуйте вивчення вдома

Ви можете попросити членів класу подумати про те, що вони напишуть у листі людям у майбутньому. У Мормон 7--9 ми читаємо, що написали Мормон і Мороній багато століть тому людям в наші дні.

Зображення
піктограма “Джерела”

Додаткові джерела

Любити інших, які вірять по-іншому.

Президент Даллін Х. Оукс пояснив:

“Всі ми маємо дотримуватися євангельських учень любити нашого ближнього і уникати суперечок. Послідовники Христа мають бути прикладом ввічливості. Ми повинні любити всіх людей, вміти добре слухати і виявляти турботу стосовно їхніх щирих вірувань. Незважаючи на те, що ми можемо не погоджуватися з чимось, ми не повинні бути сварливими людьми. Наша позиція і манера спілкуватися стосовно спірних питань не повинні нести в собі дух сперечань. Ми маємо бути мудрими в поясненні й дотриманні нашої позиції та впливові на інших людей. Чинячи так, ми просимо, щоб інші люди не відчували образу через наші щирі релігійні вірування і вільне сповідання нашої релігії. Ми заохочуємо всіх нас дотримуватися золотого правила Спасителя: “Усе, чого тільки бажаєте, щоб чинили вам люди, те саме чиніть їм і ви” (Матвій 7:12).

Коли наша позиція не визнається, ми маємо люб’язно прийняти несприятливі результати і виявляти ввічливість до наших опонентів” (“Любити відмінних від нас людей і жити з ними”, Ensign або Ліягона, лист. 2014, с. 27).

Покаяння можливе.

Президент Рассел М. Нельсон поділився наведеним далі досвідом:

“Минулого року ми зі старійшиною Девідом С. Бакстером їхали на конференцію колу і по дорозі зупинилися, щоб поїсти в ресторані. Потім, коли ми вже поверталися до машини, нас окликнула якась жінка і підійшла до нас. … Вона спитала, чи ми є старійшинами Церкви. Ми відповіли ствердно. Майже не зупиняючись, вона розповіла нам про своє трагічне життя, затягнуте в болото гріха. Тепер, коли їй лише 28 років, вона пропаща людина. Вона відчувала, що їй ні для чого жити. І коли вона говорила, почала виявлятися приємність її душі. Слізно благаючи, вона спитала, чи є для неї хоч якась надія, хоч якийсь шлях вибратися з її безнадійного існування.

“Так,---відповіли ми,---надія є. Надія пов’язана з покаянням. Ви можете змінитися. Ви можете “прий[ти] до Христа, і вдосконалю[ватися] в Ньому” [Мороній 10:32]. Ми настійливо порадили їй не зволікати з цим [див. Алма 13:27; 34:33]. Вона, принижено схлипуючи, щиро подякувала нам.

Продовжуючи свою подорож, ми зі старійшиною Бакстером розмірковували над цим випадком. Ми згадали пораду, дану одній безнадійній душі Аароном, який сказав: “Якщо ти покаєшся в усіх своїх гріхах і вклонишся перед Богом, і звертатимешся до Його імені з вірою, … тоді ти отримаєш надію, якої ти бажаєш” [Алма 22:16]. …

28-річній жінці, затягнутій у болото гріха, і кожному з нас я заявляю, що чудове благословення покаяння є можливим. Воно приходить завдяки цілковитому наверненню до Господа і Його святої роботи”.

Додатково, Президент Нельсон зауважив: “Ми також пам’ятаємо грішних людей, про яких турбувався їхній занепокоєний керівник, Мормон, який писав: “В мене не було надії, бо я знав вироки Господа, які мали зійти на них; бо вони не покаялися у своїх беззаконнях, але боролися за свої життя, не звертаючись до тієї Істоти, Яка створила їх” (Мормон 5:2)” (“Покаяння і навернення”, Ensign або Ліягона, трав. 2007, сс. 102, 104).

Як покращити наше навчання

Духовне зростання відбувається вдома. Члени вашого класу проводять 165 годин кожного тижня за межами Церкви. Протягом того часу вони отримують свій власний досвід, який навчає їх про євангелію. Ставте запитання, які заохочують учнів ділитися тим, що вони дізналися протягом тижня і з їхніми сім’ями (див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 18).

Роздрукувати