За Мною йдіть
9--15 листопада. Етер 1--5: “Розірв[іть] ту завісу зневіри”


“9--15 листопада. Етер 1--5: “Розірв[іть] ту завісу зневіри”, За Мною йдіть---для Недільної школи. Книга Мормона. 2020 (2020)

“9--15 листопада. Eтер 1--5”, За Мною йдіть---для Недільної школи. 2020

Зображення
яредійці подорожують пустинею

Яредійці залишають Вавилон, художник Альбін Веселка

9--15 листопада

Eтер 1--5

“Розірв[іть] ту завісу зневіри”

Про які істини ви дізналися під час вашого особистого вивчення Етер 1--5, якими ви можете поділитися з вашими учнями? Які можливості ви можете їм дати, щоб вони ділилися тим, про що дізналися?

Запишіть ваші враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Використайте цей творчий підхід, щоб запропонувати ділитися: роздайте камінці 16 членам класу і попросіть кількох з них поділитися істиною, яку вони пам’ятають зі свого особистого або сімейного вивчення Етер 1--5. Що вони робитимуть завдяки тому, про що дізналися?

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрині

Етер 1--3; 4:8--19

Якщо ми постійно звертаємося до Господа, Він відкриє нам Свою волю.

  • Кожен з нас намагався знайти відповідь на проблему або запитання. Як досвід брата Яреда може допомогти вашим учням дізнатися, як шукати допомоги від Господа? Можливо, ви можете намалювати на дошці таблицю з колонками, що мають такі назви: Запитання брата Яреда, Вчинок брата Яреда і Господня відповідь. Після цього ви можете розділити клас на три групи і призначити кожній групі по колонці. Кожна група може працювати разом, щоб проглянути Етер 1:33--43 та 2:16--3:6 і написати знайдене в призначеній їм колонці. Після цього клас може обговорити такі запитання: Що ми дізнаємося про різні способи, якими Господь може вибрати допомогти нам? Що ми дізнаємося про нашу роль у процесі отримання одкровення? Можливо, члени класу можуть поділитися іншими прикладами з Писань, які навчають подібних принципів. Висловлювання старійшини Річарда Г. Скотта в “Додаткових джерелах” надає більше натхненних ідей стосовно того, як Господь відповідає на запитання.

  • Молитва брата Яреда в Етер 3:1--5 може надихнути членів класу оцінити свої особисті молитви. Можливо, члени класу можуть уявити, що дають пораду тому, хто тільки навчається, як молитися. Яку б пораду вони дали? Після цього вони можуть опрацювати Етер 3:1--5 і підсумувати кожний вірш однією або двома порадами чи принципами стосовно того, як молитися ефективно. Виділіть членам класу кілька хвилин, щоб подумати про свої власні молитви і як вони можуть слідувати прикладу брата Яреда і зробити свої молитви більш значущими.

  • Поділившись досвідом одкровення брата Яреда в Етер 3, Мороній дав пораду в Етер 4 стосовно того, як ми можемо отримати одкровення від Господа. Щоб допомогти членам класу навчатися з цієї поради, ви можете показати зображення Ісуса Христа і попросити членів класу опрацювати Етер 4:8--10 та знайти те, що може перешкоджати нам отримати одкровення або істину від Господа. Коли члени класу діляться знайденим, ви можете повільно прикрити зображення Христа тканиною або аркушем паперу. Як нам уникнути цих духовних бар’єрів у своєму житті? Після цього члени класу можуть опрацювати Етер 4:7, 11--15 і знайти те, як ми можемо бути гідними отримати істину від Господа. Коли члени класу діляться знайденим, приберіть тканину або аркуш паперу. Що означає “виявляти … віру в … Господ[а], саме так, як брат Яреда”? (Етер 4:7; див. також Етер 3:1--9). Що означає “розірв[ати] … завісу зневіри” в нашому житті? (Етер 4:15). Як ми можемо допомогти іншим робити те саме? Члени класу також можуть знайти істини стосовно особистого одкровення у посланні Президента Рассела М. Нельсона “Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя” (Ensign або Ліягона, трав. 2018, сс. 93--96).

Етер 2:14--15

Через Свої покарання Господь просить нас покаятися і прийти до Нього.

  • Навіть такий великий пророк як брат Яреда отримав покарання від Господа. Насправді, частиною того, що зробило його великим, було те, як він реагував на покарання. Щоб допомогти членам класу вчитися з прикладу брата Яреда, ви можете попросити їх прочитати Етер 2:14--15 разом у парах. Після цього попросіть їх уявити, що один з них---це брат Яреда, а інший---той, хто щойно отримав покарання від церковного провідника або одного з батьків. Нехай вони обговорять або розіграють в ролях те, що брат Яреда міг би розповісти про свій власний досвід, аби допомогти цій людині. Яку пораду він міг би дати? Яких уроків нас навчено, які допоможуть нам наближатися до Небесного Батька? Ви також можете обговорити, як покарання Господа і реакція брата Яреда могли допомогти підготувати його до досвіду, який він отримав в Етер 3:1--20. Ось деякі інші джерела, які можуть допомогти: послання старійшини Д. Тодда Крістофферсона “Кого Я люблю, тому докоряю й караю того” (Ensign або Ліягона, трав. 2011, сс. 97--100) або розділ під назвою “Дисципліна” у посланні старійшини Лінна Г. Роббінса “Праведний суддя” (Ensign або Ліягона, лист. 2016, сс. 96--97).

Етер 5

Три свідки свідчать про істинність Книги Мормона.

  • Подальше вивчення пророцтва Моронія про трьох свідків може допомогти зміцнити свідчення членів класу про Книгу Мормона. Можливо, половина класу може прочитати Етер 5, а інша половина може прочитати “Свідчення трьох свідків” (на початку Книги Мормона) і поділитися одне з одним тим, якою, на їхню думку, була мета Господа в тому, щоб дозволити трьом свідкам побачити ангела і пластини. Вони також можуть обговорити інші приклади, коли багато свідків встановлюють істину (див., наприклад, Матвій 3:13--17; 18:15--16; Іван 5:31--47; УЗ 128:3). Які свідки в нашому житті надихнули нас повірити? Як “сил[а] Бога і також Його слово” були “показан[і]” нам у Книзі Мормона? (Етер 5:4).

Зображення
піктограма “Вивчення”

Заохочуйте вивчення вдома

Попросіть членів класу уявити, що їхні політичні провідники постійно захоплюють одне одного в полон і вбивають. В Етер 6--11 вони читатимуть про те, як це сталося з нащадками Яреда і його брата. Вони також знайдуть деякі застереження, які допоможуть їм уникати проблем, з якими стикалися яредійці.

Зображення
піктограма “Джерела”

Додаткові джерела

Розпізнання відповідей на молитву.

Старійшина Річард Г. Скотт навчав:

“Коли ми пояснюємо проблему і запропоноване рішення, іноді Він каже “так”, а іноді---“ні”. Часто Він затримується з відповіддю не через брак турботи, а тому що любить нас досконалою любов’ю. Він хоче, щоб ми застосовували істини, які Він дав нам. Щоб зростати, ми маємо вірити у свою здатність приймати правильні рішення. Ми маємо робити те, що за нашими відчуттями є правильним. З часом Він відповість. Він не полишить нас. …

Він хоче, аби ми діяли і здобували потрібний досвід:

Коли Він відповідає так---це для того, аби дати нам впевненість.

Коли Він відповідає ні---це для того, аби запобігти помилці.

Коли ж Він затримується з відповіддю, то це для того, щоб змусити нас зростати завдяки вірі в Нього, слухняності Його заповідям і бажанню діяти згідно з істиною. Від нас очікується, що ми візьмемо на себе відповідальність діяти згідно з рішенням, яке узгоджується з Його вченнями, без попереднього підтвердження [з Його боку]. Ми не повинні пасивно сидіти в очікуванні або ж ремствувати через те, що Господь не відповів. Нам слід діяти” (“Learning to Recognize Answers to Prayer”, Ensign, Nov. 1989, 31--32).

Як покращити наше навчання

Спершу зверніться до Писань. Писання мають бути основним джерелом вашого вивчення і підготовки. Не забувайте, що слова сучасних пророків доповнюють Головні труди і також є Писаннями (див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 17--18).

Роздрукувати