За Мною йдіть
2--8 листопада. Мормон 7--9: “Я звертаюся до вас, нібито ви присутні тут”


“2--8 листопада. Мормон 7--9: “Я звертаюся до вас, нібито ви присутні тут”, За Мною йдіть---для Недільної школи. Книга Мормона. 2020 (2020)

“2--8 листопада. Мормон 7--9”, За Мною йдіть---для Недільної школи. 2020

Зображення
Мороній пише на золотих пластинах

Мороній пише на золотих пластинах, художник Дейл Кілборн

2--8 листопада

Мормон 7--9

“Я звертаюся до вас, нібито ви присутні тут”

Розгляньте враження, записані вами під час особистого вивчення Мормон 7--9 цього тижня. Які уривки з цих розділів, на вашу думку, будуть найбільш значущими для розгляду з вашим класом?

Запишіть ваші враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Щоб дати членам класу шанс поділитися чимось зі свого особистого або сімейного вивчення, ви можете заохочувати їх проглянути Мормон 7--9 і поділитися реченням або віршем, за які вони вдячні Мормону або Моронію, бо вони вирішили помістити його на пластинах.

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрині

Мормон 7:8--10; 8:12--22; 9:31--37

Книга Мормона має велику цінність.

  • Один спосіб почати обговорення про велику цінність Книги Мормона---це поговорити про те, як ми визначаємо цінність чогось. Як знання про цінність чогось змінює те, як ми використовуємо його? Члени класу можуть опрацювати Мормон 8:12--22 і поділитися тим, що сказав Мороній про цінність Книги Мормона (“ц[ього] літопис[у]”). Вони також можуть поділитися особистим досвідом, коли вони побачили цінність Книги Мормона. Як ми можемо показати, що цінуємо Книгу Мормона?

    Зображення
    примірники Книги Мормона різними мовами

    Книга Мормона роз’яснює доктрину, якій навчають у Біблії.

  • Щоб допомогти членам класу розпізнати, як Книга Мормона і Біблія підтримують одна одну, ви можете попросити їх прочитати Мормон 7:8--10 і підсумувати описання Мормоном двох записів своїми власними словами (під “літопис[ом], який прийде до Іновірців від Юдеїв” мається на увазі Біблія). Намалюйте два кола, що перетинаються, на дошці і підпишіть один Біблія, а інший---Книга Мормона. Члени класу можуть перелічити подібності між двома книгами Писань в тій частині, де вони перетинаються, а відмінності---в інших частинах. Додатково ви можете перелічити кілька євангельських істин на дошці і попросити членів класу знайти у Путівнику по Писаннях вірші з Книги Мормона і Біблії, які допомагають їм зрозуміти істини.

Мормон 8:1--11

Ми можемо бути вірними, навіть коли ми на самоті.

  • Деякі люди у вашому класі можуть відчувати себе самотніми у своїх зусиллях жити за євангелією. Що вони можуть дізнатися з прикладу Моронія, що могло б їм допомогти? Попросіть членів класу прочитати Мормон 8:1--11 і придумати запитання, які вони б хотіли поставити Моронію, щоб дізнатися про те, як він залишався вірним, незважаючи на його складні обставини. Що в його прикладі надихає їх? Коли вони діляться своїми думками, заохочуйте членів класу ділитися особистим досвідом, коли вони або знайомі їм люди залишилися вірними, хоча й були самотні. Як Господь допоміг їм?

Мормон 8:26--41; 9:1--30

Книга Мормона була написана для нашого часу.

  • Через те, що добігає кінця ваше вивчення Книги Мормона в цьому році, можливо, члени класу можуть обдумати, чому, на їхню думку, ця книга була написана для нашого часу. Ви можете почати обговорення, прочитавши висловлювання Президента Езри Тефта Бенсона в “Додаткових джерелах”. Після цього члени класу можуть застосувати запитання Президента Бенсона до Мормон 8:26--41. Чому Господь надихнув Моронія вмістити ці слова в літопис? Як вони допомагають нам у наші дні?

  • Як цього навчається в навчальному плані для цього тижня в посібнику За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей, Мормон 9:1--30 містить послання Моронія у відповідь на брак віри в Ісуса Христа в наші дні. Можливо, ви можете розділити клас на три групи і попросити кожну групу знайти корисну пораду у наведених далі віршах: 1--6 (наслідки відсутності віри в Христа), 7--20 (важливість віри в Бога одкровень і чудес) і 21--30 (порада Моронія для нас).

  • Хоча Мормон 9:1--6 і був написаний для “тих, хто не вірить у Христа”, корисним буде для всіх нас уявити, як ми одного дня стоятимемо перед Богом на суді. Попросіть членів класу розглянути ці вірші і знайти слова чи фрази, які описують те, як злочестиві почуватимуться того дня. Що ми можемо робити, аби уникнути цих почуттів? Члени класу можуть знайти корисні натхненні ідеї в історії, яку розповів президент Бойд К. Пекер в “Додаткових джерелах”.

  • Багато людей сьогодні вірять, що чудес більше не існує. Як ви можете використати вчення Моронія, щоб допомогти членам вашого класу повірити в “Бога чудес”? Ви можете почати, попросивши членів класу розглянути Мормон 9:7--26 і знайти чудеса, в які Мороній закликав нас вірити. Що ми дізнаємося з цих віршів про Бога і Його роботу в наші дні? Що ми повинні робити, щоб Бог здійснював чудеса? (Див. Мормон 9:20--21). Які чудеса ми бачили?

Зображення
піктограма “Вивчення”

Заохочуйте вивчення вдома

Чи члени вашого класу інколи думають про те, як вони можуть збільшити свою віру в Небесного Батька та Ісуса Христа? Якщо це так, попросіть їх опрацювати Етер 1--5 і знайти, як допомогти їхній вірі зростати.

Зображення
піктограма “Джерела”

Додаткові джерела

Книга Мормона була написана для нашого часу.

Президент Езра Тефт Бенсон сказав:

“Нефійці ніколи не мали цієї книги; не мали її й ламанійці давніх часів. Вона була призначена для нас. …

Кожен з основних літописців Книги Мормона свідчив, що писав для майбутніх поколінь [див. 2 Нефій 25:21; Кн. Якова 1:3; Мормон 7:1; 8:34--35]. …

Якщо вони бачили наші дні й вибрали саме те, що матиме для нас найбільшу цінність, то хіба це не вказує на те, як ми повинні вивчати Книгу Мормона? Ми повинні постійно запитувати себе: “Чому Господь надихнув Мормона (або Моронія, або Алму) вмістити це у свій літопис? Який урок, що допоможе мені жити сьогодні й у цю добу, я можу засвоїти з цього?”(“The Book of Mormon---Keystone of Our Religion”, Ensign, Nov. 1986, 6).

Ми можемо бути бездоганними.

Президент Бойд К. Пекер розповів про те, як, будучи молодим чоловіком, подорожував протягом шести днів з військовою командою у гарячому задимленому вантажному поїзді без можливості помитися або переодягатися. На зупинці голодна команда пішла в ресторан.

“Він був переповнений, і ми стали в кінець черги, чекаючи, щоб нас посадили за столик. Я став першим, прямо за кількома гарно вбраними жінками. Навіть не оглянувшись назад, величава жінка, що стояла переді мною, невдовзі усвідомила нашу присутність.

Вона повернулася й глянула на нас. Потім повернулася й зміряла мене з голови до ніг. Я стояв у просяклій потом, брудній, покритій сажею, зім’ятій військовій формі. З огидою в голосі вона сказала: “Які неохайні чоловіки!” Усі стали дивитися на нас.

Сумніву не було: їй хотілося, щоб нас там не було; і я розумів її бажання. Я відчув, який я брудний, мені було ніяково й соромно”.

Після цього президент Пекер процитував Мормон 9:4 і порівняв свій досвід з тим, щоб бути духовно брудним у присутності Бога. Засвідчивши, що Спокута Ісуса Христа була єдиним способом для нього стати духовно чистим, він сказав:

“Чи можете ви собі уявити, що я відчував, коли, зрештою, міг побачити, що якби я виконав будь-які умови, встановлені Викупителем, то ніколи не відчував агонії того, щоб бути духовно брудним? Уявіть почуття втіхи, звільнення і піднесення, які ви відчуєте, коли побачите реальність Спокути і її практичну повсякденну цінність особисто для вас” (“Washed Clean”, Ensign, May 1997, 9--10).

Як покращити наше навчання

Моліться за членів вашого класу. Чи є у когось у вашому класі проблеми? Так само, як Спаситель молився за Петра (див. Лука 22:31--32), ви можете молитися за те, щоб ваші учні зміцнилися (див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 6).

Роздрукувати