Новий Завіт 2023
6–12 лютого. Іван 2–4: “Вам необхідно родитись згори”


“6–12 лютого. Іван 2–4: “Вам необхідно родитись згори”, За Мною йдіть—для Недільної школи. Новий Завіт. 2023 (2022)

“6–12 лютого. Іван 2–4”, За Мною йдіть—для Недільної школи. 2023

Зображення
Ісус розмовляє з Никодимом

6–12 лютого

Іван 2–4

“Вам необхідно родитись згори”

Хороший спосіб почати підготовку для навчання—прочитати Іван 2–4. Запишіть будь-які натхненні думки, які ви отримуєте, і використайте цей навчальний план, щоб знайти додаткові ідеї для навчання.

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Напишіть на дошці три заголовки: Іван 2 , Іван 3 та Іван 4 . Виділіть кілька хвилин, щоб члени класу переглянули ці розділи, а потім написали під кожним заголовком вірш, який допоміг їм зрозуміти доктрину і події в тому розділі. Обговоріть написані ними вірші.

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрини

Іван 2:1–11

Чудеса Ісуса Христа “вияви[ли] славу [Його]”.

  • У навчальному плані для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей пропонується прочитати Іван 2:1–11 з точки зору людини, яка була присутня, коли Ісус перетворив воду на вино. Можливо, члени класу можуть поділитися ідеями, отриманими завдяки виконанню цього завдання. Що ми дізнаємося з цих віршів про Спасителя? Як це чудо виявило славу Бога? (Див. вірш 11).

Іван 2:13–22

Ми можемо захищати священні місця і речі.

  • Щоб допомогти членам класу вчитися з розповіді про те, як Ісус виганяв міняльників з храму, ви можете попросити їх подумати про щось інше, що, крім храмів, Господь вважає священним. Як ми можемо допомогти зберегти святість цих священних речей?

Іван 3:1–21

Ми повинні народитися згори, щоб увійти в Царство Боже.

  • Як ми можемо пояснити комусь, що означає народитися згори? Ви можете попросити членів класу попрактикуватися з тим, хто сидить поруч, як вони відповідатимуть на це запитання. Коли вони це робитимуть, то можуть обговорити такі запитання: Що ми дізнаємося зі слів Ісуса в Іван 3:3–7? Як покаяння, хрищення і конфірмація допомагають нам народитися згори? Висловлювання, наведені в “Додаткових джерелах”, можуть доповнити це обговорення.

  • Деякі люди вірять, що люди по суті не можуть змінитися. Однак Никодим є прикладом того, хто змінився, живучи за євангелією Ісуса Христа. Щоб допомогти членам класу побачити це, ви можете попросити їх опрацювати Іван 3:1–2; Іван 7:45–52 та Іван 19:38–40. Що ми дізнаємося з цих уривків про ставлення і вірування Никодима? Як він змінився з часом? Які приклади людей ми можемо назвати, які змінилися завдяки євангелії?

Іван 4:5–34

Ісус Христос пропонує нам “жив[у] вод[у]” і “поживу” завдяки виконанню Божої роботи.

  • Наші тіла щоденно потребують їжі і води. Ісус говорив про ці загальні потреби, коли навчав самарянку і Своїх учнів (див. Іван 4:5–34). Щоб допомогти членам класу зрозуміти, чого навчав Спаситель, ви можете помістити на дошці зображення їжі і води та попросити членів класу написати під кожним зображенням істини про духовну їжу і воду, яких навчав Ісус. Як Спаситель тамує наш духовний голод і духовну спрагу?

    Зображення
    потік води

    Ісус Христос пропонує нам живу воду.

  • Роздуми стосовно зростання свідчення самарянки про Ісуса Христа можуть допомогти членам вашого класу обдумати, як вони дізналися, що Він—Месія. Усім класом знайдіть титули, якими самарянка називала Спасителя в Іван 4:6–30. Про що ці титули свідчать стосовно її знання про те, Ким був Ісус? Як зростало наше свідчення про те, що Він—наш Спаситель?

Зображення
піктограма “Джерела”

Додаткові джерела

Що означає народитися згори?

Старійшина Девід А. Беднар навчав: “Навернення … є сильним—не абияким; це духовне переродження і фундаментальна зміна в тому, що ми відчуваємо і чого прагнемо, що думаємо і робимо, і якими ми є. Справді, євангелія Ісуса Христа означає фундаментальну й незворотну зміну самого нашого єства, якщо ми покладаємося на заслуги, “і милість, і благодать Святого Месії” (2 Нефій 2:8). Приймаючи рішення йти за Господарем, ми приймаємо рішення змінитися—переродитися духовно” (“Вам необхідно родитись згори”, Ліягона, трав. 2007, с. 20).

Президент Даллін Х. Оукс навчав: “Ми були народжені згори, коли вступили в завітні стосунки з нашим Спасителем, народившись від води та Духа і взявши на себе ім’я Ісуса Христа. Ми можемо постійно відновлювати нове народження кожного Суботнього дня, коли причащаємося. Святі останніх днів підтверджують, що ті, хто народився знову в такий спосіб, є духовно народженими синами і дочками Ісуса Христа (див. Мосія 5:7; 15:9–13; 27:25). І все ж, щоб реалізувати обіцяні благословення цього стану народження знову, ми повинні дотримуватися завітів і витерпіти до кінця” (“Have You Been Saved?”, Ensign, May 1998, 56).

Як покращити наше навчання

Учитель не є кращим за учня. Ваша роль учителя є важливою, але ви не є єдиним джерелом натхнення в класі. Допоможіть членам класу вчитися від Духа і ділитися одне з одним тим, чого вони навчилися.

Роздрукувати