Новий Завіт 2023
20–26 лютого. Матвій 6–7: “Навчав Він їх, як можновладний”


“20–26 лютого. Матвій 6–7: “Навчав Він їх, як можновладний”, За Мною йдіть—для Недільної школи. Новий Завіт. 2023 (2022)

“20–26 лютого. Матвій 6–7”, За Мною йдіть—для Недільної школи. 2023

Зображення
Ісус навчає на березі моря

Jesus Teaching the People by the Seashore [Ісус навчає людей на березі моря], художник Джеймс Тіссо

20–26 лютого

Матвій 6–7

“Навчав Він їх, як можновладний”

Готуючись до навчання, почніть з власної підготовки. Опрацюйте Матвій 6–7 і запишіть свої натхненні думки. Це допоможе вам отримати одкровення стосовно того, як найкраще задовольнити потреби вашого класу. Після цього опрацюйте цей навчальний план, щоб знайти ідеї для навчання.

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Попросіть членів класу розповісти, які з уривків з Проповіді на горі, на їхню думку, є найпотрібнішими в наш час. Заохочуйте членів класу доповнювати думки одне одного.

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрини

Матвій 6–7

Якщо ми чуємо вчення Господа і діємо згідно з ними, наше життя буде збудоване на міцному фундаменті.

  • Які конкретні вчення з Матвій 6–7 принесуть найбільшу користь тим, кого ви навчаєте? Ви можете написати на дошці кілька посилань з Матвій 6–7, які містять ці вчення. Члени класу можуть вибрати одне з посилань, щоб подумки опрацювати його, а потім написати на дошці будь-які духовні істини, про які вони дізналися. Як ці вчення вплинули на наше життя?

  • Спаситель завершив Свою Проповідь притчею, яка може допомогти вашому класу краще зрозуміти, наскільки важливо жити за вченнями Спасителя (див. Матвій 7:24–27; див. також Геламан 5:12). Щоб візуалізувати цю притчу, члени класу можуть попрацювати разом, аби збудувати міцний фундамент, використовуючи кубики, стаканчики чи інші матеріали, а потім перевірити міцність своїх фундаментів. Можливо, вони також можуть позначити свої будівельні матеріали написами, що вони можуть робити, щоб застосувати вчення Спасителя. Яким чином ці справи допоможуть нам протистояти бурям життя?

Матвій 6:5–13

Спаситель навчав нас, як молитися.

  • Вивчення Господньої молитви може допомогти членам класу визначити, як вони можуть покращити свої особисті молитви, наслідуючи приклад Господа. Ви можете попросити їх написати на дошці фрази з Матвій 6:9–13 (або Лука 11:1–4), на які вони звернули увагу. Роздумуючи над словами Спасителя, що ми дізнаємося про молитву? Можливо, для членів класу буде повчальним перефразувати деякі з фраз Спасителя у слова, які вони можуть промовити у своїх молитвах. Наприклад: “Хліба нашого насущного дай нам сьогодні” можна перефразувати як “Будь ласка, допоможи мені в моїх зусиллях забезпечити мою сім’ю”.

  • Після прочитання Матвій 6:5–13 класом, ви можете обговорити такі запитання: Як молитва зміцнила ваші стосунки з Небесним Батьком? Як молитва допомогла вам пізнати Божу волю?

Матвій 7:7–11

Небесний Батько відповідає на молитви.

  • Щоб допомогти членам класу зміцнити їхню віру в те, що Бог почує їхні молитви і відповість на них, ви можете написати на дошці: просити, шукати і стукати. Після цього члени класу можуть опрацювати уривки з Писань і знайти приклади людей, які “просили”, “шукали” і “стукали” (наприклад, див. 1 Нефій 11:1; Етер 2:18–3:6; Джозеф Сміт—Історія 1:11–17). Що ми дізнаємося з цих прикладів про отримання відповідей на наші молитви?

  • Ви можете попросити членів класу уявити, що у них є друг, який вагається шукати спрямування або благословень від Господа. Що можуть члени класу сказати, аби заохотити цього друга? Як вони можуть використати слова Спасителя в Матвій 7:7–11?

Матвій 7:15–20

Ми можемо відрізнити справжніх пророків від лжепророків за їхніми плодами.

  • Ймовірно, члени вашого класу стикалися з хибними філософіями та іншим обманом супротивника, чи то в Інтернеті, чи з інших джерел. Вони, напевне, також чули, як інші критикують Господніх слуг. Як ви можете допомогти їм зрозуміти, як відрізнити лжепророків і лжевчення від справжніх? Ви можете показати кілька плодів і запитати, що ми можемо сказати про дерева, на яких вони виросли. Як ця вправа допомагає нам зрозуміти Матвій 7:15–20? Ви також можете прочитати разом деякі недавні послання сучасних пророків. Які плоди або результати приносить слідування їхнім порадам?

    Зображення
    плід

    Ми можемо пізнати справжніх пророків за їхніми плодами.

  • Матвій 7:15–20 може допомогти зміцнити віру членів класу в божественну місію пророка Джозефа Сміта. Назвіть плоди роботи, виконаної Джозефом Смітом. Щоб знайти деякі ідеї, див. послання старійшини Ніла Л. Андерсена “Джозеф Сміт” (Ліягона, лист. 2014, сс. 28–31). Як ми можемо використати аналогію Спасителя в Матвій 7:15–20, щоб свідчити нашим друзям і сім’ї про пророка Джозефа?

Як покращити наше навчання

Не бійтеся мовчання. “Хороші запитання потребують часу на відповідь. Вони вимагають обдумування, пошуку та натхнення. Час, який ви витрачаєте на очікування відповіді на запитання, може бути священним часом обдумування. Уникайте спокуси завершити цей час якнайшвидше, даючи відповідь на ваше власне запитання або переходячи до чогось іншого” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 31).

Роздрукувати