Новий Завіт 2023
9–15 жовтня. Филип’янам; Колосянам: “Я все можу в Тім, Хто мене підкріпляє,—в Ісусі Христі”


“9–15 жовтня. Филип’янам; Колосянам: “Я все можу в Тім, Хто мене підкріпляє,—в Ісусі Христі”, За Мною йдіть—для Недільної школи. Новий Завіт. 2023 (2022)

“9–15 жовтня. Филип’янам; Колосянам”, За Мною йдіть—для Недільної школи. 2023

Зображення
Павло надиктовує лист з в’язниці

9–15 жовтня

Филип’янам; Колосянам

“Я все можу в Тім, Хто мене підкріпляє,—в Ісусі Христі”

Почніть з читання Филип’янам та Колосянам і з молитвою обдумайте доктрину, якої Господь хоче, щоб ви навчали. Нехай Дух направляє вас, коли ви обдумуватимете запитання і матеріали, які ви можете використати, аби навчати цієї доктрини.

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Попросіть членів класу навести одне слово або фразу, які підсумовують те, що вони дізналися з книг Филип’янам та Колосянам, а потім пояснити, чому вони вибрали те слово чи фразу. Заохочуйте їх ділитися віршами з Писань під час їхнього пояснення.

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрини

Филип’янам 2:1–5, 14–18; 4:1–9; Колосянам 3:1–17

Ми стаємо “нов[ими]”, коли живемо за євангелією Ісуса Христа.

  • Ви можете допомогти членам вашого класу візуалізувати, що означає: “скинули з себе людину стародавню” та “зодягнулися в нову” через Ісуса Христа (Колосянам 3:9–10). Щоб це зробити, ви можете показати зображення чогось старого, що було трансформовано у щось нове (як-от: меблі, будинок або велосипед). До і після цього. Члени класу можуть обговорити, як ми стаємо “нов[ими]” через віру в Ісуса Христа і наше бажання жити за Його євангелією. Під час обговорення ви можете попросити половину класу опрацювати Филип’янам 2:1–5, 14–18; 4:1–9, а другу половину класу—опрацювати Колосянам 3:1–17, і знайти характеристики “людин[и] стародавн[ьої]” і “нов[ої]”. Ви також можете попросити кількох членів класу поділитися тим, як віра в Ісуса Христа і життя за Його євангелією допомогли їм стати новими людьми.

Филип’янам 4:1–13

Ми можемо знайти радість в Христі, незважаючи на наші обставини.

  • Хоча наші обставини й відрізняються від обставин Павла, ми всі можемо вчитися на його готовності бути задоволеним будь-якими життєвими обставинами і радіти їм. Щоб почати обговорення цієї теми, ви можете розглянути деякі випробування, з якими стикнувся Павло (див., наприклад, 2 Коринтянам 11:26–28). Після цього ви можете попросити членів класу розглянути Филип’янам 4:1–13 і знайти пораду, яку дав Павло і яка може допомогти нам радіти, навіть у часи випробувань.

  • Можливо, члени класу можуть поділитися досвідом, коли вони відчували “мир Божий, що вищий від усякого розуму” (Филип’янам 4:7) або коли вони відчували себе зміцненими “в Ісусі Христі” (вірш 13), щоб виконати те, що не змогли б зробити самі.

  • Якщо ви хочете глибше опрацювати цю тему, ви можете попросити одного члена класу поділитися деякими надихаючими розповідями або висловлюваннями з виступу Президента Рассела М. Нельсона “Радість і духовне виживання” (Ліягона, лист. 2016, сс. 81–84). Як люди у виступі президента Нельсона знайшли радість, незважаючи на складні обставини?

  • Оскільки зло у світі зростає, членам вашого класу буде корисна порада Павла: “Думайте” про те, що є чисте, любе, гідне хвали, чеснотне або похвальне (Филип’янам 4:8). Можливо, ви можете призначити кожному члену класу (або маленьким групам членів класу) одну з якостей, перелічених у Филип’янам 4:8 або Уложенні віри 1:13. Кожен з них може скористатися Путівником по Писаннях, щоб знайти уривки з Писань про призначену їм якість, і поділитися знайденим з класом. Вони також можуть навести приклади тієї якості в житті людей. Як ми “прагнемо цього”?

Колосянам 1:12–23; 2:2–8

Коли ми “вкорінені” в Ісусі Христі, то зміцнюємося проти впливу світу.

  • Свідчення Павла про Спасителя, яке знаходиться в Колосянам 1:12–23; 2:2–8, надає хорошу можливість для членів класу обдумати і зміцнити свою власну віру. Члени класу можуть опрацювати ці вірші і знайти те, що зміцнює їхню віру в Ісуса Христа. Що означає бути “вкорінен[ими] й збудован[ими] на [Ісусі Христі]”? (Колосянам 2:7). Зображення дерева у навчальному плані для цього тижня в посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей може допомогти членам класу обговорити цей вірш. Що може зміцнити або послабити коріння дерева? Як те, що ми “вкорінені й збудовані на [Ісусі Христі]”, зміцнює нас проти впливу світу? (Див. Колосянам 2:7–8; див. також Геламан 5:12; Етер 12:4).

  • Ви можете попросити членів класу скласти перелік того, що ми можемо робити, як це подано в Колосянам 1:12–23; 2:2–8, аби уникнути “марної омани”, яка може “звести” нашу віру в Христа (див. Колосянам 2:8). Як ми можемо підтримувати одне одного в наших зусиллях наслідувати Спасителя і уникати обману Сатани?

Як покращити наше навчання

Використовуйте музику. Священна музика запрошує вплив Святого Духа. Вона може створити благоговійну атмосферу і надихати зобов’язуватися й діяти. Подумайте про те, як навчання та напоумляння самих себе в псалмах і гімнах може бути частиною вашого уроку (див. Колосянам 3:16; див. також Навчати, як навчав Спаситель, с. 22).

Роздрукувати