Новий Завіт 2023
16–22 жовтня. 1 і 2 Солунянам: “Доповнити те, чого не вистачає вашій вірі”


“16–22 жовтня. 1 і 2 Солунянам: “Доповнити те, чого не вистачає вашій вірі”, За Мною йдіть—для Недільної школи. Новий Завіт. 2023 (2022)

“16–22 жовтня. 1 і 2 Солунянам”, За Мною йдіть—для Недільної школи. 2023

Зображення
сестри-місіонерки розмовляють з молодим чоловіком

16–22 жовтня

1 і 2 Солунянам

“Доповнити те, чого не вистачає вашій вірі”

Алма навчав: “Не довіряйте нікому бути ані вашим учителем, ані вашим священнослужителем, якщо він не є людиною від Бога, яка йде Його шляхами і виконує Його заповіді” (Мосія 23:14). Що пропонується в цьому уривку з Писань стосовно того, як вам слід готуватися, щоб навчати?

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Виділіть членам класу кілька хвилин, щоб швидко проглянути 1 і 2 Солунянам і знайти вірш, який справляє враження на них. Попросіть їх поділитися своїми віршами з кимось у класі, а потім попросіть кілька пар поділитися тим, що вони дізналися одне у одного.

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрини

1 Солунянам 1:5–8; 2:1–13

Слуги Господа мають проповідувати щиро і з любов’ю.

  • Павло почав своє Послання Солунянам, нагадуючи святим про те, як він та інші ділилися з ними євангелією. Це може бути хорошою можливістю для членів вашого класу оцінити, як вони навчають і вчаться одне у одного. Ви можете попросити членів класу прочитати 1 Солунянам 1:5–8; 2:1–13 і визначити принципи, пов’язані з тим, як ділитися євангелією ефективно. Після цього вони можуть написати запитання, основані на цих віршах, які допоможуть їм оцінити їхні зусилля навчати інших євангелії. Наприклад, одним таким запитанням може бути: “Чи є я взірцем того, що знаю?” (Див. 1 Солунянам 1:7). Як дотримання принципів у цьому уривку може допомогти нам краще служити тим, кого ми навчаємо?

1 Солунянам 3:9–13; 4:1–12

Коли ми йдемо за Ісусом Христом, Він може зробити нас святими.

  • Павло навчав солунянських святих, що “покликав нас Бог не на нечистість, але на освячення” (1 Солунянам 4:7). Щоб почати обговорення про святість, ваш клас або одна людина можуть заспівати гімн “Дай святості більше” (Гімни, № 66). Попросіть членів класу обговорити характеристики святості, вказані в гімні, які справили на них враження. Напишіть на дошці Дай святості більше, більш … , і попросіть членів класу знайти слова або фрази в 1 Солунянам 3:9–13; 4:1–12, щоб закінчити речення. Як ми можемо розвинути ці характеристики?

  • Запрошення бути святим може здаватися приголомшливим. Може бути корисним, якщо члени класу розуміють, що розвиток святості—це поступовий процес, який вимагає від нас ще більшого зростання з часом (див. 1 Солунянам 4:10). Щоб проілюструвати цей процес, ви можете попросити члена класу розповісти про талант або досягнення, які вимагали докладання зусиль протягом певного періоду часу, наприклад, щоб зробити ковдру або навчитися грати на музичному інструменті. Як це схоже на процес того, щоб стати святим? Попросіть членів класу розглянути 1 Солунянам 3:9–13; 4:1–12 і поділитися натхненними думками про зусилля, необхідні для того, щоб стати святим, як це описує Павло. Що допомогло нам розвиватися на шляху до святості?

1 Солунянам 4:11–12; 2 Солунянам 3:7–13

Нам потрібно працювати, щоб забезпечувати себе і нужденних.

  • Подібні запитання можуть надихнути обговорення поради Павла стосовно роботи: Якими є наслідки неробства? Якими є благословення від праці? Що, на вашу думку, мав на увазі Павло під словами “спокійно” і “мовчки”? (1 Солунянам 4:11; 2 Солунянам 3:12). Можливо, ви захочете написати такі запитання на дошці, щоб члени класу могли обдумати і обговорити їх, коли читатимуть 1 Солунянам 4:11–12 і 2 Солунянам 3:7–13. Які інші уривки з Писань допомагають нам зрозуміти важливість роботи і небезпеки неробства? (Див. пропозиції, наведені в “Додаткових джерелах”).

2 Солунянам 2

Відступництво мало передувати Другому пришестю Ісуса Христа.

  • Може бути корисним обговорити деякі метафори, які використовували пророки, щоб описати відступництво, наприклад: відступлення (див. 2 Солунянам 2:3), голод (див. Амос 8:11–12), люті вовки входять до отари (див. Дії 20:28–30) і вуха влещували (див. 2 Тимофію 4:3–4). Ви можете розділити членів класу на пари і попросити їх прочитати один або більше з цих уривків з Писань (або інші за вашим вибором) та описати те, чого у цих віршах навчається про велике відступництво. Чого навчали пророки про відступництво і про його вплив?

  • Хоча в Церкві не буде ще одного “відступлення” (2 Солунянам 2:3), як це сталося в стародавні часи, ми все ще можемо відступити особисто. Що в 2 Солунянам 2 говориться про те, як може статися таке відступлення (див. вірші 9–10) і як ми можемо його уникнути? (Див. вірші 15–17).

Зображення
піктограма “Джерела”

Додаткові джерела

Уривки з Писань про роботу і неробство.

Як покращити наше навчання

Використовуйте різні методи. Це може бути легко—використовувати лише один стиль навчання, але за допомогою різних методів навчання можна знайти підхід до різних членів класу. Шукайте способів, щоб урізноманітнити навчання, використовуючи відео, мистецтво чи музику або надайте членам класу можливість навчати (див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 22).

Роздрукувати